Osama bin Laden a fost ucis. Vezi care era planul iniţial de atac şi de ce l-a schimbat Obama

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele american Barack Obama ar fi autorizat, în luna martie, un plan de distrugere a complexului rezidenţial din Pakistan în care se ascundea Osama bin Laden, cu ajutorul a două bombardiere care să lanseze câteva zeci de bombe de 900 de kilograme fiecare, conform unor surse citate de ABC News.

Liderul de la Casa Albă a hotărât, însă, să renunţe la acest plan, când a auzit că această variantă  ar reduce la transformarea reşedinţei liderului al-Qaeda într-o grămadă de moloz. Asta ar fi însemnat distrugerea oricărei dovezi că bin Laden a fost ucis, pe care s-o prezinte lumii. În plus, planul ar fi presupus omorârea şi celor 22 de oameni din reşedinţă, inclusiv femei şi copii, şi posibil vecini.

Ceea ce voia Obama era să obţină dovezi ale morţii lui Osama şi să minimizeze pe cât posibil numărul victimelor colaterale, potrivit Abc News.

Prin urmare, preşedintele Barack Obama a aprobat planul "incredibil de curajos şi dificil" care, să fie pus în aplicare într-o noapte propice, cu lună puţin luminoasă, ca să le permită elicopterelor americane să pătrundă în Pakistan la o altitudine joasă, fără a fi detectate.

Raidul a fost autorizat vineri dimineaţă, urmând să aibă loc în noaptea de sâmbătă spre duminică, dar, din cauza condiţiile meteorologice nefavorabile, planul de atac a fost amânat cu o zi.

Acţiunea a avut loc în oraşul pakistanez Abbottabad, iar operaţiunea a durat 40 de minute. Militarii americani, aparţinând trupelor SEAL, au fost duşi în localitatea pakistaneză Abbotabad de două elicoptere care au zburat la joasă înălţime din Afganistan. O echipă formată din 25 de militari a debarcat din elicoptere duminică noapte. A urmat un schimb de focuri, în timpul căruia liderul terorist a fost împuşcat în cap. În timpul misiunii, unul dintre elicoptere a suferit o defecţiune fizică şi a fost abandonat, dar niciun american nu a fost rănit.

Citiţi şi:

VIDEO Cum l-au asasinat SUA pe Osama bin Laden: culisele operaţiunii

Citeşte despre echipa secretă care l-a asasinat

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite