VIDEO Noi dezvăluiri WikiLeaks despre soldaţii americani: "aruncă în aer clădiri întregi pentru că o persoană înarmată se află pe acoperiş"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Cea mai mare scurgere de informaţii militare secrete din istorie" dezvăluie o serie de documente care scot în evidenţă "numeroase cazuri de crime de război din partea forţelor americane", uciderea deliberată a persoanelor care încercau să se predea" şi "peste 300 de cazuri de tortură şi violenţe comise de forţele coaliţiei asupra prizonierilor".

Coaliţia internaţională a torturat prizonieri irakieni şi a ignorat abuzurile comise de forţele irakiene, a afirmat vineri site-ul WikiLeaks, după o săptămână de suspans.

Citiţi şi:

Wikileaks face noi dezvăluiri: Statele Unite, "exportator de terorism"

Conflicte între militarii afgani, unii dintre ei consumând droguri - documente Wikileaks

Militarii români, dosarele secrete şi copilul afgan

Site-ul specializat în informaţii secrete a început să difuzeze, vineri seara, 391.831 de documente secrete ale armatei americane despre războiul din Irak.

Documentele pun în evidenţă "numeroase cazuri de crime de război care par evidente din partea forţelor americane, precum şi uciderea deliberată a persoanelor care încercau să se predea", acuză site-ul într-un comunicat.

WikiLeaks evocă comportamentul sodaţilor americani care "aruncă în aer clădiri întregi pentru că o persoană înarmată se află pe acoperiş".

Documentele dezvăluie "peste 300 de cazuri de tortură şi violenţe comise de forţele coaliţiei asupra prizonierilor", adaugă WikiLeaks, care a numărat peste 1.000 de abuzuri comise de forţele irakiene.

Vorbim de cinci ori mai mulţi morţi în Irak, o adevărată baie de sânge în comparaţie cu Afganistanul, a declarat pentru CNN fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, considerând că "mesajul acestor dosare este puternic şi poate face mai uşor de înţeles situaţia din Afganistan".

O mare parte din texte nu conţin nume care ar putea pune în pericol persoane, a explicat WikiLeaks.

Reacţii:

Kamel al-Amin, ministrul irakian pentru Drepturile omului:

Documentele secrete americane difuzate de site-ul WikiLeaks nu conţin "surprize" despre războiul din Irak.

Documentele nu au fost o surpriză pentru noi, deoarece noi am menţionat mai multe dintre faptele evocate, inclusiv ceea ce s-a întâmplat în închisoarea de la Abu Ghraib, precum şi alte cazuri în care au fost implicate forţele americane.

Julian Assange, fondatorul site-ului WikiLeaks:

Documente confidenţiale ale armatei americane, publicate de site-ul WikiLeaks, dezvăluie "realitatea" războiului din Irak, a declarat Assange, sâmbătă, într-o conferinţă de presă susţinută la Londra.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite