Conflicte între militarii afgani, unii dintre ei consumând droguri - documente Wikileaks

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conflicte între forţele de securitate afgane, dar şi faptul că unii militari afgani consumă droguri puternice sunt noile dezvăluiri ale documentelor secrete publicate de site-ul WikiLeaks.

Documentele furnizează detalii despre 60 de incidente "Green on Green", în care membri ai personalului militar afgan sunt mai preocupaţi să se lupte între ei, decât să lupte împotriva insurgenţilor, potrivit CNN.

Zecile de incidente din categoria "friendly fire" (tir accidental) produc îngrijorare comunităţii internaţionale, cu privire la capacitatea forţelor de securitate afgane de a-şi asuma integral responsabilitatea pentru securitatea ţării, după retragerea trupelor internaţionale. În unele cazuri, rapoartele notează lipsă de profesionalism şi disciplină, care indică nivelul antrenamentelor furnizate de forţele coaliţiei.

Citiţi şi: VIDEO Adevărul despre războiul din Afganistan, dezvăluit de documente secrete

Un băiat a fost împuşcat mortal, în martie 2005, iar altul a fost grav rănit, se arată într-un raport despre un schimb de focuri între membrii forţelor afgane.

Fratele mai mare le-a spus bărbaţilor din sat că militarii se certau între ei şi au început să tragă unul împotriva postului celuilalt, rezumă incidentul un militar al coaliţiei internaţionale. Copilul rănit a fost spitalizat la o bază americană. La 15 octombrie 2007, pe o autostradă, un poliţist a deschis focul împotriva altuia, rănindu-l grav la umăr şi picior. Tirul nu a fost accidental, cei doi certându-se de câteva zile, potrivit unui raport.

Consumul de droguri este descris ca alimentând unele dispute între forţele afgane. În martie 2009, la o bază de patrulare a Poliţiei afgane de Frontieră s-au tras focuri de armă, în urma "consumului de opium şi unei petreceri", în care a fost ucisă cel puţin o persoană.

Citiţi şi: Dosarele publicate de Wikileaks dezvăluie şi informaţii despre Osama Bin Laden

Poliţiştii drogaţi par că au avut o dispută cu un interpret afgan. Forţele britanice, "alertate, au intervenit şi au pus capăt" incidentului. Nu se cunoaşte cine a tras focul mortal, subliniază raportul citat.

Un alt incident arată cum un poliţist, care fuma haşiş într-o baie publică, deoarece s-a simţit ameninţat la intrarea în local a doi militari afgani, a deschis focul. Poliţistul a fost împuşcat după ce a fugit din baia publică, comandanţii de poliţie şi militari fiind nevoiţi să intervină pentru a pune capăt incidentului, arată raportul citat.

 Există, de asemenea, rapoarte despre furturi de vehicule şi echipament, dar şi despre dezertări în masă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite