VIDEO Adevărul despre războiul din Afganistan, dezvăluit de documente secrete

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O arhivă de dosare secrete militare americane oferă o imagine devastatoare asupra războiului în Afganistan şi dezvăluie modul în care forţele coaliţiei au ucis sute de civili în incidente nedeclarate, atacurile talibanilor au crescut şi comandanţii NATO se tem că state precum Pakistan şi Iran încurajează grupurile de insurgenţi.

Site-ul WikiLeaks a publicat duminică ceea ce pretinde că ar fi peste 90.000 de documente militare şi diplomatice americane referitoare la Afganistan, rapoartele fiind întocmite între 2004 şi ianuarie 2010. Este vorba despre rapoarte referitoare la război întocmite de armată la faţa locului şi conţinând inclusiv date despre numărul celor ucişi, despre pierderi şi ameninţări.

Citeşte şi:
MApN nu comentează referirile la militarii români din documentele militare secrete apărute în presă

Este istoria completă a războiului afgan între 2004-2010, cu unele excepţii importante - activitatea forţelor speciale americane, a CIA şi a altor grupuri din afara SUA, a explicat Julian Assange, fondatorul site-ului.

Departamentul Apărării nu va face niciun comentariu până nu va analiza documentele, a declarat un oficial al Pentagonului.

Assange a refuzat să spună cum a obţinut documentele. Fondatorul WikiLeaks spune că site-ul primeşte materialele de la diferite surse anonime, prin diverse metode, inclusiv poşta clasică, iar dacă identitatea expeditorului este cumva dezvăluită, documentele sunt distruse imediat.

Assange susţine că documentele publicate dezvălzuie "mizeria" războiului, dezvăluind câte incidente relativ mărunte s-au adăugat numărului mare de victime civile.

Documente din domeniul militar ce fac obiectul unei scurgeri de informaţii sugerează că Pakistanul, un aliat al SUA în războiul împotriva terorismului, face un "joc dublu", permiţând reprezentanţilor serviciilor proprii de spionaj să se întâlnească direct cu talibanii, în cadrul unei strategii secrete de a organiza reţele de grupări militante care să lupte împotriva soldaţilor americani din Afganistan, potrivit New York Times.

Documentele ar arăta că Pakistanul a contribuit chiar la comploturi vizând asasinarea liderilor afgani.

Ambasadorul Pakistanului în SUA, Husain Haqqani, a transmis duminică, într-un comunicat, că documentele "nu reflectă realităţile din teren", ci sunt comentarii şi zvonuri care provin dintr-o singură sursă, informaţii care circulă de obicei de ambele părţi ale graniţei afgano-pakistaneze şi care adesea se dovedesc eronate, după o examinare mai atentă".

Conducerea Pakistanului şi serviciile de informaţii urmează fără echivoc strategia de combatere şi marginalizare a terorismului, a dat asigurări ambasadorul.

Preşedintele comisiei pentru relaţii externe a Senatului american, democratul John Kerry, a spus că documentele ridică întrebări serioase despre realismul politicii americane faţă de Pakistan şi Afganistan.

image

sursa foto: guardian.co.uk

Despre WikiLeaks:

- publică anonim documente, înregistrări video şi alte materiale sensibile pe care spune că le primeşte din diverse surse. Site-ul a intrat în atenţia internaţională după ce a publicat o înregistrare video controversată, datând din aprilie 2007, care înfăţişa cum un atac al unui elicopter american în Irak ucide mai mulţi civili, inclusiv jurnalişti Reuters neînarmaţi. Cel care s-ar fi aflat la originea acestei scurgeri de informaţii, un militar american, a fost pus sub acuzare.

- proprietarul site-ului, Julian Assange, a fost în adolescenţă hacker. El respinge acuzaţia că materialele pe care le publică ar pune în pericol vieţile militarilor. În schimb, spune Assange, în mod sigur au fost oameni care au pierdut alegerile în urma publicării unor materiale pe WikiLeaks. Au existat puneri sub acuzare din cauza materialelor de pe WikiLeaks, dar nimeni nu a păţit ceva fizic ca urmare a materialelor de pe Wikileaks, argumentează el.

Assange susţine că site-ul s-a autocenzurat şi nu a dat publicităţii aproape 15.000 de documente din Afganistan pentru a proteja persoanele care dau informaţii despre talibani. Însă fostul hacker speră că site-ul său va deveni "foarte periculos" pentru "oamenii care vor să ducă războaie într-un mod abuziv". El a subliniat că materialele publicate arată nu numai abuzurile ocazionale comise de armata americană, ci şi cele ale talibanilor.

Citiţi şi: Peste 90.000 de dosare militare secrete ale SUA au ajuns în mâna presei internaţionale

image

sursa foto: guardian.co.uk

SUA condamnă publicarea unor documente secrete

Statele Unite au condamnat cu fermitate, duminică, publicarea unor documente confidenţiale despre presupuse legături între serviciile secrete pakistaneze şi insurgenţii afgani, într-un comunicat dat publicităţii de Casa Albă.

Statele Unite condamnă cu fermitate publicarea de informaţii confidenţiale, de către persoane şi organizaţii, care ar putea pune în pericol viaţa americanilor şi a aliaţilor noştri şi ameninţa securitatea naţională, declară consilierul pentru probleme de securitate naţională al preşedintelui Barack Obama, generalul James Jones, într-un comunicat.

Sursa acestor scurgeri de informaţii nu a fost identificată.

New York Times afirmă că publicaţia britanică The Guardian şi săptămânalul german Der Spiegel au primit, de asemenea, în urmă cu câteva săptămâni, documentele obţinute de Wikileaks.

Cele trei publicaţii au acceptat să publice duminică aceste informaţii, sintetizate din 92.000 de documente "utilizate de ofiţeri din cadrul Pentagonului şi de trupe de pe teren", deoarece urmeau să fie difuzate pe Internet.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite