Wikileaks face noi dezvăluiri: Statele Unite, "exportator de terorism"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Wikileaks revine în atenţia publicului prin publicarea unui nou document, de data aceasta aparţinând serviciilor americane de informaţii CIA.

"Şi dacă străinii percep Statele Unite ca pe un exportator de terorism?" Aşa se intitulează documentul de trei pagini publicat de Wikileaks, realizat în februarie de Celula Roşie a CIA.

Raportul sugerează că cetăţeni ai Statelor Unite ar fi participat la activităţi teroriste, de aici şi ideea că SUA ar fi un "exportator de terorism".

Site-ul, fondat în 2006, a devenit cunoscut în întreaga lume, după ce fondatorul său, australianul Julian Assange, a publicat în urmă cu aproximativ o lună, circa 92.000 de documente clasificate, despre războiul din Afganistan. Deşi a fost criticat că pune în pericol viaţa mai multor persoane prin publicarea acestor materiale, Assange este convins că procedează corect, fiind hotărât să continue seria dezvăluirilor.

În ultimul raport, se arată că Statele Unite şi-ar putea pierde influenţa asupra aliaţilor săi din perspectiva cooperării în domeniul terorismului, în special pe "activităţi extrajudiciare", scrie The Telegraph.

"În primul rând, am fost preocupaţi de operaţiunile al-Qaeda de infiltare în SUA, în vederea comiterii de atacuri teroriste, dar al-Qaeda ar putea să-şi fi intensificat recrutarea de americani care să opereze în străinătate. Fără îndoială, al-Qaeda şi alte grupuri teroriste înţeleg că americanii pot fi foarte valoroşi în astfel de operaţiuni, întrucât au paşapoarte americane şi nu corespund profilului de terorist musulman", se arată în raport.

"Majoritatea guvernelor străine nu bănuiesc că cetăţeni americani ar complota sau comite atacuri care să vizeze ţinte nonamericane în alte state. Terorişti străini au recrutat cetăţeni americani extremişti, pentru atacuri în alte ţări şi e foarte probabilă ca această metodă să fie folosită tot mai des", se mai arată în document.

Partenerii străini ai Washingtonului ar putea deveni „refractari" la colaborarea cu SUA, ar putea chiar cere „extrădarea de cetăţeni americani" pe care-i suspectează de terorism. Refuzul Statelor Unite de a extrăda cetăţeni americani ar putea afecta alianţele, iar în cazuri extreme, ar putea determina unele Guverne să extragă în secret cetăţeni americani suspectaţi de terorism provenind de pe teritoriul american.

Wikileaks mai scrie că David Headley, care are dublă cetăţenie pakistaneză şi americană, a pledat vinovat, anul acesta, de acţiuni de monitorizare pentru susţinerea atacurilor de la Mumbay, în 2008, comise de Lashkar-i-Taiba, în care au fost ucise 160 de persoane. De asemenea, în 1994, un doctor evreu american, Baruch Goldstein, a emigrat din New York în Israel, s-a alăturat grupării extremiste Kach şi a omorât 29 de palestinieni, în timpul unei rugăciuni, la Mormântul Patriarhilor, în Hebron.

"Administraţia SUA se află în spatele scurgerii de informaţii"

Cu toate acestea, publicaţia rusă Pravda se întreabă cum de a fost posibilă publicarea unor documente secrete. "Se pare că cineva le-a sustras din arhiva Pentagonului. Întrebarea este cum a fost posibil acest lucru, din puct de vedere tehnic. Dacă Assange a pătruns în interiorul Departamentului de Apărare al SUA, înseamnă că sistemul de securitate al Pentagonului lasă de dorit. Se poate presupune, de asemenea, că în spatele scurgerii de informaţii către mass media se află chiar administraţia SUA. Nu este exclus ca întreaga poveste să fie o campanie menită să-i inducă în eroare pe adversari", scrie Pravda.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite