Motoarele Europei scârţâie a austeritate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Germania se vor desfiinţa zeci de mii de posturi de funcţionari, se va tăia şi din alocaţiile pentru mame şi pentru şomaj. Guvernul german vrea să reintroducă stagiul militar obligatoriu pentru a face economie şi la bugetul Armatei. În Marea Britanie vor fi îngheţate salariile funcţionarilor.

Potrivit revistei „Der Spiegel", Executivul condus de Angela Merkel e hotărât să facă economie la buget de 8,5 miliarde anual. Economia cea mai mare va fi făcută în administraţie - prin reduceri în aparatul administrativ. Dintr-un foc, în vistieria federală vor ajunge 800 milioane de euro, prin desfiinţarea până în 2014 a 15.000 de posturi de funcţionari publici din cele aproximativ 300.000 existente. Alte câteva milioane de euro vor fi economisite prin îngheţarea salariilor bugetarilor.

Mai citiţi şi:

Spaniolii sunt nemulţumiţi de tăierile salariale şi acţiunile Guvernului, dar nu vor alegeri anticipate

România, cea mai puţin competitivă economie din UE

R. Moldova: Toamna va aduce alegeri prezidenţiale, alegeri parlamentare şi referendum

Indemnizaţia mamelor, redusă

Cancelaria Merkel plănuieşte să economisească alte 500 de milioane de euro la Ministerul Familiei prin diminuarea indemnizaţiei pentru mame, în prezent de 1.800 de euro pe lună, cu aproximativ 70 de euro. Indemnizaţia reprezintă, în prezent, 65% din salariul părintelui. Guvernul de la Berlin vrea să renunţe inclusiv la lucrările de reconstrucţie a Palatului Republicii, clădire-monument distrusă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Sistarea lucrărilor va aduce o economie de peste 400 milioane de euro la buget.

Economie se va face şi de la şomeri. Ajutorul de şomaj va fi distribuit în viitor selectiv, aducând la buget două miliarde de euro în plus. În patru ani, economiile făcute de pe urma celor fără venit vor ajunge la peste 6 miliarde de euro.

Căile ferate, contribuabil

Compania de căi ferate „Deutsche Bahn" va fi obligată să contribuie şi ea la echilibrarea bugetară a Germaniei prin vărsarea unor dividende în valoare de 500 de milioane de euro pe an în vistieria federală. Cancelaria Merkel vrea să mai adauge câteva milioane de euro la buget şi prin anularea scutirii de la taxa pe mediu de care au beneficiat anumite firme. Scapă de această măsură doar firmele care sunt competitive pe piaţa externă.

Nici armata nu este scutită de tăieri. Germania va concedia 50.000 de militari din cei 150.000 angajaţi în prezent, va reduce numărul unităţilor şi va tăia de pe listă diverse achiziţii de echipament şi mijloace de transport. Ministrul german al Apărării se gândeşte chiar la reintroducerea obligativităţii stagiului militar care ar economisi peste 400 de milioane anual.

Aceste măsuri de austeritate nu exclud însă şi o creştere a taxelor şi a impozitelor, inclusiv a cotei unice aşa cum au propus conservatorii bavarezi. Deşi cancelarul Merkel nu agreează măsura, numeroşi colegi de partid creştin-democraţi o aprobă. Presa germană relatează că inclusiv accizele pe ţigări vor fi majorate pentru a acoperi golurile din bugetul Germaniei.

Tăieri de salarii în Marea Britanie

Măsurile luate în calcul de guvernul britanic vor include îngheţarea unor beneficii sociale, reducerea facilităţilor fiscale de care beneficiază familiile cu copii şi îngheţarea sau restricţionarea severă a creşterilor de salarii în sectorul public. Aşa reiese dintr-un interviu acordat de premierul David Cameron publicaţiei „The Sunday Times".

Cameron, care a venit la putere luna trecută, susţine că Marea Britanie trebuie să-şi limiteze cheltuielile pentru a evita diminuarea ratingului de ţară, care în prezent este AAA. Micşorarea lui ar scumpi costul împrumuturilor statului. Cameron a spus că prognoza care prevedea o creştere de 3% în 2011 va fi revizuită, deoarece era prea optimistă.

Posibilă creştere a TVA

„Ne confruntăm cu datorii uriaşe. A ţine pumnii strânşi, a spera că va exista o creştere şi a spera că datoria va dispărea de la sine nu e o opţiune", a spus el. Deficitul bugetar al Marii Britanii a crescut mult în timpul crizei economice, ajungând la circa 11% din PIB. "Trebuie să ne adresăm cheltuielilor masive cu beneficiile şi cu salariile din sectorul public şi să reducem birocraţia care s-a dezvoltat în ultimul deceniu.

Altfel, va trebui să facem reduceri peste tot şi nu vrem să ajungem în această situaţie. Trebuie să ne adresăm zonelor unde cheltuielile au fost mai mari decât posibilităţile", a spus Cameron. El a refuzat să excludă o creştere a TVA, care este în prezent de 17,5%. Într-un alt interviu, pentru "The Observer", vicepremierul liberal-democrat, Nick Clegg, i-a asigurat pe britanici că guvernul va avea grijă de zonele defavorizate şi de cei mai vulnerabili dintre membrii societăţii.

Chiar şi în condiţii de criză, circa 100 de foşti miniştri şi oficiali de stat laburişti vor încasa de la buget plăţi ce se ridică la un total de 1,2 milioane de lire. Este vorba de un fel de „ajutoare de şomaj" ce echivalează cu un sfert din salariul anual al fiecărui oficial, raţiunea fiind cea că foştii oficiali nu au voie să se angajeze nicăieri timp de trei luni de la părăsirea funcţiilor. Beneficiarii sunt liberi să refuze, însă niciunul nu a recurs la acest gest. Pe de altă parte, fostul premier Gordon Brown a acceptat o tăiere de salariu de 44.000 de lire pe an, dar nu pentru sine, ci pentru David Cameron.

Şomerii, în folosul comunităţii

Ministrul german al Muncii, Ursula von der Leyen, a propus recent ca şomerii pe termen lung să nu stea degeaba, ci să facă muncă în folosul comunităţii. Pentru 900 de euro lunar, şomerii ar trebui să îngrijească bătrâni, să menţină curăţenia în parcuri şi pe străzi. Măsura ar viza 33.000 de germani rămaşi fără loc de muncă de mai multe luni.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite