România, cea mai puţin competitivă economie din UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clasamentul World Competitiveness Yearbook 2010 e condus de tripleta Singapore, Hong Kong, SUA. România ocupă ultimul loc din Uniunea Europeană şi 54 în clasamentul mondial, din 58 de ţări.

World Competitiveness Yearbook 2010 e unul din cele mai prestigioase clasamente mondiale care analizează competitivitatea ţărilor din întreaga lume. Studiul, întocmit în fiecare an, începând cu 1989, de Institutul Internaţional pentru Dezvoltare Managerială (IMD) din Lausanne (Elveţia) a luat în calcul 58 de economii mondiale, informează Noticiascadadia.

IMD analizează şi clasifică maniera în care economiile crează şi susţin performanţele competitive ale propriilor companii, permiţând analiza competitivităţii şi evaluarea avansurilor şi provocările naţiunilor industrializate din întreaga lume. Primul clasament World Competitiveness Yearbook a fost realizat în 1989, iar acum, după 20 de ani de experienţă, e alcătuit după 331 de criterii de evaluare şi 52 de instituţii partenere care furnizează date despre economiile studiate.

Rezultatele finale sunt împărţite în patru categorii principale, care constituie elementele determinante ale competitivităţii, în viziunea elveţienilor: rezultatele economice, eficienţa guvernului, eficienţa afacerilor şi infrastructura.

SUA, detronată, România pe locul 54 mondial şi ultimul din UE

În acest an Singapore e marea câştigătoare, fiind considerată de elveţienii de la IMD cei mai competitivi din lume. Anul trecut, Singapore a fost pe locul 3. Pe locul 2 e Hong Kong-ul, care îşi menţine poziţia din 2009, în timp ce fostul lider, SUA, e acum doar pe locul 3.

Cea mai competitivă economie europeană e Elveţia (locul 4 în clasamentul mondial), la fel ca şi anul trecut. Spania e pe locul 36 (în urcare de pe 39, locul ocupat anul trecut), iar România e pe locul 54, la fel ca în 2009. România e cea mai necompetitivă economie din Uniunea Europeană, nici o altă ţară din UE nesituându-se atât de jos în clasament. Bulgaria e pe locul 53 (în cădere de pe locul 38, ocupat anul trecut), iar în urma ţării noastre mai sunt doar Argentina (locul 55), Croaţia (56), Ucraina (57) şi Venezuela (58).

Vezi pe adevarul.es clasamentul complet al competitivităţii.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite