Spaniolii sunt nemulţumiţi de tăierile salariale şi acţiunile Guvernului, dar nu vor alegeri anticipate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Populaţia Spaniei şi-a pierdut încrederea în propriul Guvern, dar e de părere că alegerile anticipate ar periclita lupta împotriva crizei. Spaniolii cer partidelor politice o coaliţie a Puterii cu Opoziţiei pentru depăşirea recesiunii

Planetele s-au aliniat în aşa manieră, încât au lăsat Spania în penumbră: criză economică, criză politică, pesimismul cetăţenilor în creştere, lipsa unui lider respectat, neîncredere în Guvern, respingere a opoziţiei, lipsa acordurilor de bază între partide şi deteriorarea liniştii sociale. Nici o rază de soare nu luminează panorama, scrie El Pais, în deschiderea unui articol care analizează sondajul Metroscopia, comandat de cotidianul spaniol.

Rezultatele chestionarului arată o realitate întunecată. Nici o veste bună pentru guvernanţii spanioli. Sau, poate, una singură: faptul că, deşi spaniolii nu mai au încredere în propriul guvern şi resping măsurile de austeritate iniţiate de acesta, nu vor alegeri anticipate.

Dizolvarea Parlamentului ar întârzia lupta împotriva crizei

53% dintre cei chestionaţi consideră că dizolvarea camerelor Parlamentului ar paraliza luarea de decizii urgente, iar spaniolii consideră prioritară ieşirea din criză, nu luptele politice! Un exemplu pe care, poate, ar trebui să-l analizeze şi românii...

Deşi Mariano Rajoy, liderul Opoziţiei, spunea că spaniolii vor schimbarea clasei politice prin alegeri anticipate, sondajul El Pais îl contrazice pe şeful Partidului Popular. Rajoy susţinea că alegerile anticipate ar reda încrederea economiei. El nu a cerut alegeri anticipate, dar toţi ceilalţi lideri PP au făcut-o în repetate rânduri.

Deşi spaniolii de rând nu sunt de acord cu soluţiile Opoziţiei, asta nu înseamnă că aceiaşi spanioli sunt de acord cu preşedintele actual al Guvernului, Jose Luis Rodriguez Zapatero. Din contră, încrederea populaţiei în Zapatero e la cele mai joase cote, atingând cifre record, mai ales după anunţul scăderilor salariale şi reducerii de cheltuieli.

Citeşte pe adevarul.es ce cred cetăţenii de rând din Spania că trebuie făcut pentru depăşirea situaţiei dificile a ţării şi compară situaţia cu România: ar fi posibile propunerile ibericilor la noi în ţară?

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite