VIDEO Mercenarii lui Gaddafi îl trădează: Obliga prizonierii să joace ruleta rusească

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Insurgenţii libieni au devastat complexul rezidenţial al lui Gaddafi, furând haine şi bijuterii ale acestuia. Triburile încep să se gândească la putere. Rebelii îl vânează pe liderul libian şi plătesc bani grei unor firme de consultanţă ca SUA să le deblocheze fonduri de miliarde.

UPDATE

21.00 Lupte intense au erupt în apropierea bastionului cucerit al lui Gaddafi

După discursul lui Gaddafi, circa 1.000 de rebeli au bombardat clădirile pline cu luptători ai regimului liderului libian, potrivit AP.

19.30 Moustapha Abdeljalil, liderul Consiliului Naţional de Tranziţie (CNT), organul politic al rebelilor, a promis să recompenseze statele care au ajutat Libia, în funcţie de sprijinul pe care l-au acordat rebelilor, informează AFP.

"Promitem să favorizăm ţările care ne-au ajutat, în special în procesul de dezvoltare al Libiei. Le vom trata în funcţie de sprijinul pe care ni l-au oferit", a declarat Moustapha Abdeljalil în cadrul unei conferinţe de presă la Benghazi.

19.00 Discurs al lui Muammar Gaddafi: Le cer libienilor să-i distrugă pe şobolanii de rebeli

Într-un discurs la postul Al-Orouba, Muammar Gaddafi a făcut un apel la continuarea luptei armate pentru învingerea "inamicilor" ţării.

"Trebuie să rezistăm în faţa şobolanilor-inamici, care vor fi învinşi prin luptă armată. Ieşiţi din case şi eliberaţi oraşul Tripoli", a declarat Gaddafi.

17.30 Agenţiile secrete americane au informaţii cum că Gaddafi a scăpat din oraşul Tripoli printr-un tunel, anunţă The Telegraph.

15.30 "L-am încolţit pe Gaddafi", anunţă rebelii. Reuters anunţă că rebelii au asediat un complex format din câteva clădiri, în care susţin că se află Gaddafi. Ei spun că liderul libian se ascunde într-una din clădiri alături de unul dintre fiii lui. "Au ajuns amândoi într-un colţ. Astăzi terminăm ce am început. Astăzi se va termina totul", a spus unul din rebelii care se luptă cu soldaţii din complex, Muhammad Gomaa

14.53 NATO contribuie la căutarea fugarului Muammar Gaddafi prin furnizarea de "informaţii şi de echipamente de recunoaştere", a anunţat joi ministrul britanic al Apărării, Liam Fox, pentru postul Sky News.

14.14 Consiliul de tranziţie din Libiaa fost recunoscut de Liga Arabă

Liga Arabă s-a declarat pregătită să-i acorde statutul de membru al organizaţiei, potrivit presei regionale, care îl citează pe secretarul general, Nabil Al-Araby. Noul guvern libian va primi statutul de membru permanent.

13.45 Cei patru jurnalişti italieni răpiţi au fost eliberaţi

Informaţia a fost postată pe site-ul cotidianului Corriere della Sera. Printre cei patru jurnalişti se află şi o femeie. Presa italiană le-a dat numele: Elisabetta Rosaspina şi Giuseppe Sarcina (de la Corriere della Sera), Domenico Quirico (de la La Stampa) şi Claudio Monici (de la Avvenire).

image

13.37 Gaddafi obliga prizonierii să joace ruleta rusească, potrivit mercenarilorcolonelului libian

Mercenarii care au luptat pentru Gaddafi povestesc cum, în timp ce NATO ataca, cercul lui Gaddafi dădea petreceri cu droguri şi alcool şi obliga prizonierii să joace ruleta rusească.

Viaţa în complexul şi adăposturile lui Gaddafi era din altă lume, cu petreceri, femei, alcool şi droguri. Una dintre rudele lui Gaddafi m-a dus la o vilă a liderului, unde mi-a oferit tot ce doream. Am auzit poveşti despre oameni împuşcaţi din distracţie sau obligaţi să joace ruleta rusească, spectatorii făcând pariuri, ca în filme, povesteşte mercenarul Mario, potrivit Time.

11.30 Creşte preţul pe capul lui Gaddafi

Oamenii de afaceri din Libia au decis să ofere o recompensă pentru capturarea colonelului Muammar de 1,7 milioane de dolari, echivalentul a peste 1.770.000 de euro, scrie "The Tripoli Post".Consiliul Naţional de Tranziţie (CNT) condus de insugenţii libieni a făcut anunţul prin care mai mulţi oameni de afaceri din Benghazi oferă două milioane de dinari libieni pentru prinderea lui Gaddafi, viu sau mort. Suma propusă echivalează cu 1,7 milioane de dolari americani sau cu 1.177.856 de euro.

10.00 Fost înalt oficial: Gaddafi a suferit un atac de cord şi este ţintuit la pat

Fathi al Baja, un fost înalt oficial din cadrul guvernării lui Muammar Gaddafi, a declarat că liderul libian a suferit un atac de cord şi că este ţintuit la pat în buncărul său din capitala Tripoli, relatează Sky News. Citeşte mai multe AICI

08.37 Rebelii libieni cer un ajutor de urgenţă de 5 miliarde de dolari

Rebelii au nevoie de cinci miliarde de dolari pentru a continua lupta împotriva regimului lui Muammar Gaddafi. Insurgenţii au cerut deblocarea unui ajutor de urgenţă, din fondurile regimului libian îngheţate în baza sancţiunilor impuse de ONU.

VIDEO Cum se scrie numele preşedintelui Libiei? Rebelii au descoperit paşaportul lui Gaddafi

image

"Participanţii la reuniune au susţinut cererea libiană de deblocare urgentă a unor fonduri de 5 miliarde de dolari din averile libiene îngheţate", a spus Aref Ali Nayed, ambasadorul CNT în Emiratele Arabe Unite şi membru al echipei de stabilizare a Libiei, relatează AFP. Citeşte mai multe AICI

07.45 Luptele continuă în capitala Libiei, Tripoli, dar şi în deşert, în împrejurimile localităţii natale a colonelului Muammar Gaddafi unde încă mai are susţinători. Liderul libian este de negăsit, dar există informaţii potrivit cărora s-ar ascunde în capitală. Conducătorii insurgenţilor au anunţat o recompensă de un milion de dolari, echivalentul a peste 690.000 de euro, pentru oricine reuşeşte să îl captureze mort sau viu, scrie Reuters Africa.

"Forţele lui Gaddafi şi complicii săi nu vor ceda până ce Gaddafi nu va fi prins sau ucis", a declarat Mustafa Abdel Jalil, şeful Consiliului Naţional de Tranziţie (CNT), care a oferit amnistie oricărei persoane din anturajul colonelului care se va dezice de susţinerea lui. Totodată, liderul CNT a afirmat că va oferi un milion de dolari (692.856 de euro) pentru capturarea lui Gaddafi.

"Sfârşitul va veni când va fi prins, mort sau viu", a continuat Abdel Jalil.

image

05:00 rebelii spun că acţiunile lor de a ajunge la reşedinţa prezidenţială Bab al-Aziziya, unde s-ar putea ascunde Gaddafi, sunt complicate întrucât sunt peste 200 de familii care locuiesc în complex, şi acuză forţele pro-Gaddafi că folosesc scuturi umane pentru a se apăra. Ei promit că vor întocmi un plan în care să excludă omorârea civililor.

02:15 Saadi Gaddafi, fiul liderului libian Muammar Gaddafi, s-a oferit să intermedieze încetarea focului între guvern şi SUA şi NATO. "Voi încerca să-mi salvez oraşul, Tripoli, şi peste două milioane de oameni care trăiesc acolo. Dacă focurile nu vor înceta,Triploi va fi pierdut pentru totdeauna ca Somalia. În curând va fi o mare de sânge", a spus omul de afaceri şi unul dintre fiii preferaţi a preşedintelui din Libia, potrivit CNN.

Saadi Gaddafi a fost unul dintre cei trei fii ai lui Muammar Gaddafi cu care rebelii s-au lăudat că i-au capturat la sfârşitul săptămânii trecute.

Imaginile cu rebelii libieni care au pătruns victorioşi în Bab al-Azizia, complexul rezidenţial al lui Muammar Gaddafi, au provocat un val de bucurie în Tripoli şi în cancelariile lumii. Ce a urmat este însă discutabil. Imediat cum au pus piciorul în cartierul general, care se întinde pe o suprafaţă de câteva sute de metri pătraţi, rebelii s-au grăbit să ia mitraliere, pistoale şi muniţii.

În curtea complexului, unde erau întinse mai multe cadavre ale soldaţilor pro-Gaddafi, rebelii au strigat „Victorie!" şi „Allah akbar" (Allah este mare), „Mulţumim NATO". Au răsunat tiruri de armă în semn de bucurie, iar combatanţii au început să scuipe pe maşina dictatorului, să rupă şi să calce în picioare portretele lui Gaddafi. Un rebel s-a căţărat pe o sculptură ce reprezintă un pumn înfipt într-un avion, simbol al atacurilor aeriene ale SUA asupra complexului lui Gaddafi în 1986.

Un altul s-a lăsat fotografiat călcând pe un bust din aur al liderului libian şi apoi jucând fotbal cu capul statuii. Cascheta de colonel pe care Gaddafi o purta la parade, un vehicul verde pentru golf, lanţuri groase de aur cu care se afişa cândva dictatorul, o puşcă placată cu aur, toate au acum alţi „proprietari".

.

Ceauşescu, evocat

Presa internaţională găseşte similitudini între Libia şi imaginile de la Revoluţia din 1989 din România. „Când Bucureştiul a picat, cum se întâmplă cu Tripoli azi, masele au sărbătorit, chiar dacă luptele continuau şi viitorul era un mister", scrie „New Yorker". „Dictatorul acestei ţări, Nicolae Ceauşescu, era un Gaddafi la vremea lui", notează revista, spunând că cei doi dictatori au în comun brutalitatea, lipsa simţului realităţii şi megalomania.

Recompensă pentru Gaddafi

„Tranziţia începe imediat pentru a construi o Libie nouă", a asigurat numărul doi în ierarhia rebelilor, Mahmoud Jibril. Consiliul Naţional de Tranziţie (CNT), organismul politic al rebelilor, care începe azi să se mute din oraşul Benghazi (est) la Tripoli, vrea capturarea lui Gaddafi (pe capul său punând o recompensă de 1,7 milioane de dolari) pentru a-l judeca în Libia şi organizarea de alegeri libere peste opt luni.

Triburile cu şanse

Favoriţi în cursa pentru şefia Libiei sunt în primul rând membrii CNT, în frunte cu liderul său, Mustafa Abdeljalil. Presa occidentală susţine că pătrunderea revoluţionarilor în Tripoli a fost posibilă datorită unei înţelegeri între revoluţionari şi occidentali cu tribul Harabi, de care aparţine şi liderul CNT, Mustafa Abdel Jalil. Atuurile lor sunt că populaţia îi cunoaşte şi că au susţinerea liderilor occidentali, cu care au negociat recunoaşterea Consiliului, sprijinul financiar şi militar, lideri cărora le-au promis exploatarea în continuare a petrolului.

image



La noile structuri de conducere a Libiei vor participa şi reprezentanţi ai celor mai importante triburi şi clanuri, din cele 140 existente. Potrivit experţilor, citaţi de presa egipteană, cele mai multe şanse să ajungă la putere au reprezentanţii tribului Magariha, extrem de puternic în centrul ţării. Mulţi membri ai săi au făcut parte din guvernul lui Gaddafi şi din serviciile de securitate. Şanse mai are şi tribul Warfala  (nord), fiind cel mai numeros dintre triburi (1.000.000 de membri) şi primul care s-a raliat revoltelor anti-Gaddafi. Misurata, cel mai numeros şi influent trib din estul Libiei, bine reprezentat în Benghazi, va participa şi el cu siguranţă la noua structură de conducere.

Gaddafi a fugit, frica rămâne

Într-un mesaj audio transmis de televiziunea libiană, colonelul a asigurat că fuga sa din Tripoli a fost doar o „retragere tactică". „Bab al-Azizia este o ruină după ce a fost lovit de 64 de rachete NATO de la începutul conflictului", a declarat el promiţând „martiriul sau victoria". La starea de panică a populaţiei a contribuit şi o declaraţie a purtătorului de cuvânt al regimului de la Tripoli, Moussa Ibrahim, care a anunţat că la Tripoli au ajuns peste 6.500 de luptători, pentru a se alătura susţinătorilor lui Gaddafi.

În rândul libienilor s-a răspândit rapid şi zvonul că liderul libian a ordonat otrăvirea apei. Teama de o revenire la putere a lui Gaddafi este menţinută şi de continuarea confruntărilor la Tripoli, precum şi de atacurile cu rachete Scud lansate ieri de trupele loiale regimului din Sirt (unde s-ar putea ascunde Gaddafi) spre enclava Misrata, controlată de rebeli.

Lobby la Washington

De o nouă răsturnare a situaţiei se tem însă şi liderii rebelilor. O dovedesc investiţiile costisitoare în lobby pe care le fac aceştia. Potrivit „National Journal", CNT a apelat la serviciile a două firme de consultanţă pentru a convinge administraţia Obama să deblocheze fonduri libiene de peste 35 de miliarde de dolari, aparţinând lui Gaddafi. Una din firme (Patton Boggs) „taxează" la oră CNT, însemnând un câştig de 50.000 de euro pe lună pentru poleirea imaginii rebelilor libieni. 

image



"Bab al-Azizia este o ruină după ce a fost lovit de 64 de rachete NATO de la începutul conflictului."
Muammar Gaddafi
„Ghidul" Revoluţiei libiene

image

Reţeaua de triburi a Libiei

În Libia există în jur de 140 de triburi și clanuri diferite, însă doar câteva au un cuvânt în luarea deciziilor politice. Apartenenţa la un trib asigură pentru cei mai mulţi dintre libieni protecţie şi un loc de muncă.

Tribul lui Gaddafi (nord, în zona Sirte şi districtul Fezzan – centru). Are doar 100.000 de membri.

Tribul Warfala (nord, mai ales în zona Tripoli). Are un milion de membri, fiind primul trib care s-a raliat revoltelor anti-Gaddafi.

Magariha (nord) Este al doilea trib ca mărime. Conducătorii tribului îi sunt recunoscători lui Gaddafi pentru că l-a salvat pe unul dintre membrii tribului, Abdel Baset al-Megrahi, închis în Marea Britanie pentru atentatul de la Lockerbie.

Tarhuna (Tripoli) are 350.000 de membri, cel puţin o treime din populaţia Tripoli aparţinându-i.

Zentan (nord-vest) Este unul dintre cele mai influente triburi anti-Gaddafi.

Misurata - cel mai numeros și influent trib din estul Libiei, bine reprezentat în orașele Benghazi și Darneh, primele cucerite de rebeli.

Zuwaya (est) A ameninţat că va opri producţia de petrol, dacă forţele pro-Gaddafi nu opresc represiunea.

Fortăreţele subterane ale lui Gaddafi

Colonelul Gaddafi este greu de găsit. Rebelii au început să-l vâneze prin buncărele sale, adevărate palate sub pământ, pe care liderul libian şi le-a comandat în cei 42 de ani de dictatură. Fostul ministru de Externe de la Tripoli, Moussa Koussa, susţine că buncărul de sub complexul rezidenţial Bab al-Azizia este de fapt un mic oraş subteran, cu o structură rezistentă şi complexă, fiind opera experţilor elveţieni în construcţii de protecţie civilă.

Cort de beduin din beton

Deşi amenajat ca să arate ca un cort de beduin, buncărul are pereţi groşi de beton, uşi blindate, generatoare şi un sistem de ventilaţie performant. La fel ca buncărul de sub reşedinţa de vacanţă din oraşul Al-Baida (şi el construit de elveţieni), micul oraş subteran din Tripoli are toate facilităţile: birouri ultramoderne, sala de fitness, piscină şi băi poleite cu aur (inclusiv robinetele), relatează cotidianul elveţian „Blick“. Totuşi, buncărul nu-i mai garantează siguranţa, pentru că firma elveţiană care l-a construit şi întreţinut ar fi dat planurile de construcţie CIA.

Buncărul de sub reşedinţa de vară a lui Gaddafi, din Al-Baida (estul Libiei), este prevăzut cu instalaţii de filtrare a aerului, care rezistă atacurilor chimice şi nucleare, dar nu şi unui raid aerian. Cotidianul bulgar „24 de ore“ susţine însă că liderul libian preferă acum buncărele mai vechi. Una dintre fortificaţiile subterane din Libia a fost construită de compania bulgară Technoexportstroy, în 1980. Buncărele lui Gaddafi şi-au dovedit utilitatea în 1986, când în urma unui raid aerian american (în replică la un atentat comis de serviciile secrete libiene la Berlin), liderul libian a scăpat ascunzându-se într-un buncăr.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite