Rebelii libieni cer un ajutor de urgenţă de 5 miliarde de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Insurgenţii din Libia au cerut deblocarea unui ajutor de urgenţă de cinci miliarde de dolari, din fondurile regimului libian care au fost îngheţate în baza sancţiunilor impuse de Organizaţia Naţiunilor Unite. Cererea pentru acest ajutor financiar a fost semnată de Aref Ali Nayed, reprezentantul Consiliului Naţional de Tranziţie (CNT).

Rebelii au nevoie de cinci miliarde de dolari pentru a continua lupta împotriva regimului lui Muammar Gaddafi. Insurgenţii au cerut deblocarea unui ajutor de urgenţă, din fondurile regimului libian îngheţate în baza sancţiunilor impuse de ONU.

Solicitarea a fost formulată de Aref Ali Nayed, reprezentantul Consiliului Naţional de Tranziţie libian, în cursul unei reuniuni a membrilor Grupului de Contact pentru Libia.

"Participanţii la reuniune au susţinut cererea libiană de deblocare urgentă a unor fonduri de 5 miliarde de dolari din averile libiene îngheţate", a spus Nayed, ambasadorul CNT în Emiratele Arabe Unite şi membru al echipei de stabilizare a Libiei, relatează AFP.

Reuniunea, la care au participat reprezentanţi ai Statelor Unite, Franţei, Marii Britanii, Italiei, Germaniei şi Turciei, urma să discute acordarea unui ajutor umanitar de urgenţă de 2,5 miliarde de dolari, conform solicitării iniţiale a CNT.

În afara necesităţilor umanitare urgente ale populaţiei - printre care se numără inclusiv achitarea salariilor restante ale funcţionarilor -, CNT intenţionează să folosească banii şi pentru operaţiuni de deminare a oraşelor şi de reabilitare a şcolilor şi spitalelor. Printre priorităţile CNT se numără şi relansarea economiei şi reluarea producţiei şi exporturilor de ţiţei şi refacerea infrastructurii petroliere a ţării.

"Ţările din Grupul de Contact trebuie să asigure CNT resursele şi sprijinul necesare pentru ca acesta să-şi poată asuma responsabilităţile faţă de poporul libian", a declarat, în deschiderea reuniunii de la Doha, ministrul de stat qatariot pentru Cooperare internaţională, Khaled Ben Mohamed Al-Attiyah.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite