VIDEO Imaginaţia lumii, strânsă la Shanghai

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Holograme, forme moderniste, tradiţii. Ţările lumii se întrec în imaginaţie la Expoziţia Universală de la Shanghai. În formă de piramidă inversată, pavilionul Chinei domină cu cei 60 de metri înălţime peisajul expoziţional. Paradoxal, lipsesc sloganele şi imaginile despre statul perfect.

Noua generaţie a luxului

VIDEO Circa 400 de oameni au aşteptat deschiderea oficială a "mărului" românesc la Shanghai

GALERIE FOTO cu "Megapolisul verde" al României, de la cea mai mare expoziţie mondială

Un bărbat a aruncat cu o cărămidă în autocarul jurnaliştilor români de la Expo 2010 Shanghai

Într-un colţ al pavilionului Chinei este amanajată o plantaţie de orez în miniatură, ca simbol nu doar pentru sursa de viaţă a populaţiei Chinei, ci şi păstrătoare a identităţii acesteia. Pe ecrane gigant, rulează imagini filmate în oraşele chineze, aparent, de un amator: un om mâncând la colţul străzii, copii care merg cu rolele prin parc.

Zăpadă din Alpi şi pantofi italieneşti

Elveţia a impresionat vizitatorii pavilionului său cu un colţ cu zăpadă adevărată adusă din Alpi şi cu o telecabină ce îi duce pe vizitatori până pe acoperiş. Expoziţia austriacă se alimentează cu energie solară. Danezii au adus la Shanghai „Mica Sirenă", celebra statuie inspirată dintr-un basm de Hans Christian Andersen. În plus, oferă vizitatorilor şansa să se plimbe prin pavilion cu bicicleta.

Italia îşi primeşte oaspeţii într-un spaţiu modernist care aduce aminte de tradiţia piaţetelor şi a străduţelor strâmte din Peninsulă. Doamnele au fost întâmpinate în pavilionul italian, botezat „City of Man" cu pantofi de firmă, iar domnii cu maşini de epocă şi motociclete de curse.

Dantelă franţuzească şi hologramă rusească

Pavilionul Rusiei este un imens oraş al copiilor inspirat de Nikolai Nosov, autorul „Aventurilor lui Habarnam". Holograme uriaşe povestesc despre cele mai recente descoperiri şi invenţii ale oamenilor de ştiinţă ruşi. Francezii se disting la EXPO 2010 prin „senzualitate şi şarm". Pavilionul „City of sensuality" acoperit de un fel de „dantelă" din oţel prezintă de la modă, artă până la grădinile palatului Versailles.

Cei care au călcat în pavilionul Spaniei au fost întâmpinaţi de un copil-robot uriaş ("Miguelin"), care îşi poate mişca ochii, capul, care clipeşte şi chiar "respiră". Creatoarea sa, Isabel Coixet, spune că spaniolii şi chinezii împărtăşesc aceleaşi valori când vine vorba de copii.

Sărmăluţe româneşti

Pavilionul României, în formă de măr din care s-a tăiat o felie, a fost vizitat, în primele două zile de la deschidere, de peste 20.000 de oameni. Programul include muzică şi dansuri populare, la care sunt invitaţi şi vizitatorii. La restaurantul românesc din pavilion, succesul cel mai mare îl au chifteluţele şi sarmalele.

Românii au avut parte şi de un incident: un geam de la ultimul etaj al pavilionului românesc de la Expo 2010 s-a fisurat chiar a doua zi după deschiderea oficială. Organizatorii susţin că geamul a crăpat din cauza structurii metalice a construcţiei.

image

Pavilionul românesc, în formă de măr, a fost botezat „Greenpolis“

Curăţenie cu GPS

Expoziţia Mondială de la Shanghai bate recordurile în multe privinţe. Doar un singur exemplu: peste 4000 de oameni fac curat timp de trei ore în fiecare noapte în toate pavilioanele.

Ei au aparatură ultramodernă şi vehicule coordonate printr-un sistem de urmărire prin satelit (GPS). Organizatorii au estimat că vizitatorii Expo 2010 vor produce zilnic aproximativ 130 de tone de gunoi.

Ce profit va aduce expoziţia

Evenimentul, care va dura cel puţin şase luni, a fost gândit de la bun început la scară gigantică. În lunile cât pavilioanele vor rămâne în picioare, organizatorii se aşteaptă să atragă peste 70 de milioane de vizitatori (din care cel puţin 3,5 milioane de străini). Organizarea Expoziţiei a costat peste 44 de miliarde de dolari, potrivit Bloomberg, însă autorităţile chineze se aşteaptă ca profitul rezultat să fie mult mai mare decât cel al Jocurilor Olimpice, de acum doi ani.

Numai pentru modernizarea infrastructurii oraşului-gazdă s-au cheltuit deja sume astronomice: zeci de miliarde cheltuite pentru şosele, linii de metrou şi noi terminale pentru aeroporturi. Alte sute de milioane de dolari au fost cheltuite pentru reabilitarea centrului istoric - Bund - şi al malurilor râului Huangpu.

Profitul pe care Expoziţia îl va aduce va fi folosit pentru a dezvolta economia locală - în oraşul gazdă, Shanghai, dar şi în regiunile învecinate - aşa cum a procedat şi Japonia cu banii câştigaţi prin Expoziţia de la Osaka, din 1970. Concret, profitul net ar putea fi de 11,6 miliarde de dolari, adică de 3,5 ori mai mult decât JO. Cifrele par a fi realiste: în primul week-end, peste 433.000 de oameni au călcat pragul Expoziţiei, stând la coadă chiar şi trei ore.

Shanghaiul ar putea deveni după acest eveniment unul dintre marile centre financiare ale lumii (după ce a întrecut deja, anul trecut, Hong Kong-ul), toate aceste investiţii accelerându-i dezvoltarea cu circa 20 de ani, potrivit experţilor americani. După eveniment, având la dispoziţie o infrastructură pusă la punct, investitorii străini vor fi mult mai tentaţi să vină în Shanghai.

Statele mai mult sau mai puţin industrializate ale lumii s-au înghesuit însă şi ele să investească în propriile pavilioane, sperând ca astfel să-şi dezvolte relaţiile comerciale cu China şi să îşi găsească un loc pe imensa piaţă chineză.

image

Pavilionul rusesc a luat forma basmelor lui Nikolai Nosov

Meniu în anglo-chineză

Ziariştii de la „The New York Times" relatează despre traducerile amuzante din chineză în engleză, folosite în localurile din Shanghai. Astfel, un restaurant îşi ademeneşte clienţii cu băutura răcoritoare „The Jew‘s Ear Juice" (n.r. Suc de ureche de evreu) iar un bancomat promite „cash recycling" („reciclare de bani") .

La capitolul securitate, aceleaşi superlative. Peste 50.000 de poliţişti şi câteva de milioane de voluntari civili au grijă de ordinea publică. În vizorul agenţilor de securitate nu sunt doar hoţii şi potenţialii atentatori, ci şi cei ale căror locuinţe au fost demolate ca să poată fi construit centrul expoziţional de la Shanghai, dar şi şomerii. Localnicilor le este interzis să găzduiască jurnalişti străini şi turişti musulmani şi tibetani. Ei sunt rugaţi să stea ordonat la coadă şi să nu scuipe pe jos.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite