FOTO Invenţii de top ale lui Steve Jobs

0
Publicat:
Ultima actualizare:

V-aţi întrebat vreodată câte brevete există pe numele lui Steve Jobs? Potrivit The New York Times numărul acestora se ridică la exact 313, în timp ce Bill Gates, cofondatorul şi actualul preşedinte al consiliului de administraţie Microsoft, are doar 9 brevete (şi un joc video).

Desigur, nu toate ideile brevetate s-au şi materializat, dar majoritatea dintre ele sunt în spatele unor dispozitive iconice. Macintosh, sistemul de operare Mac OS, iPod, iPhone şi iPad - toate acestea au fost influenţate de viziunea lui Steve Jobs într-un fel sau altul.

Din păcate, Steve Jobs, co-fondator al Apple, cel care a transformat relaţia tehnologiei cu lumea pentru totdeauna, a murit la vârsta de 56 de ani. Dar el lasă în urmă invenţii care au schimbat modul în care interacţionăm cu tehnologia în fiecare zi, influenţa lui putând fi simţită peste tot în jurul nostru. Compania sa, aflată cândva în umbra Microsoft, a devenit o forţă dominantă în lumea afacerilor.

Mai jos trecem în revistă câteva dintre invenţiile de top ale lui Steve Jobs.

Primul Apple



Primul computer Apple datează din 1976. Steve Wozniak, care la vremea respectivă lucra pentru HP, proiecta calculatoare de ceva timp, dar nu a mers niciodată într-atât de departe încât să facă unul. Prietenul lui, Steve Jobs, a avut câteva idei pentru îmbunătăţirea dispozitivului, iar împreună au făcut rost de câţiva bani. Când a fost gata, cei doi au vrut să vândă Apple One cu 666,66 dolari aşa că s-au adresat unui magazin, Byte Shop, care a comandat 50 de bucăţi. S-au vândut toate. Una dintre facilităţile noului aparat era posibilitatea de a folosi un televizor pe post de monitor.

Apple II

Primul Apple



În aprilie 1977 era vândut primul Apple II cu 1.275 de dolari.

Apple Lisa

Apple II



Steve Jobs a început lucrul la Apple Lisa în 1978, iar în 1983 Lisa a fost primul computer personal vândut pentru public cu o interfaţă grafică, dar comercializarea lui a fost un eşec din cauza preţului mare şi a numărului limitat de aplicaţii. La vremea respectivă, însă, Lisa avea un sistem mult mai avansat decât Macintosh din multe puncte de vedere: memorie protejată, sisteme cooperative, un sistem de operare mult mai sofisticat, 2 MB de RAM, o tastatură numerică etc.

Macintosh

Apple Lisa



În 1984 Apple lansează Macintosh, cunoscut iniţial sub numele de Mac 128K, iar debutul său a fost anunţat într-o reclamă de 1,5 milioane $.

Apple iBook

Macintosh 1984



Apple a înregistrat o scădere în anii '90 fără Steve Jobs, dar la întoarcerea sa în 1997, a făcut unele schimbări majore de management şi a adus o noua echipă de conducere, următorul produs lansat fiind computerul portabil iBook, în 1999.

iMac G3

iBook



Dintre toate produsele Apple din ultimii 35 de ani, iMac G3 este cu adevărat iconic. El simboliză revenirea lui Steve Jobs, iar Apple spunea despre noul produs că "partea din spate a computerului nostru arată mai bine decât cea din faţă a oricui altcuiva".

iPod

iMac G3



Lansat în 2001, a fost dispozitivul care a schimbat multe. Avea o capacitate de stocare de aproximativ 1.000 de melodii în format MP3. IPhone şi iPad au devenit realitate pentru că lumea s-a îndrăgostit de acest dispozitiv micuţ.

iMac G4

iPod 2001



Noul iMac a fost pe piaţă doar pentru câţiva ani, dar a adus designul monitoarelor într-o direcţie cu totul diferită.

Mini iPod

iMac G4



Sfârşitul anului 2004 marchează apariţia primul iPod cu ecran color denumit iPod Photo. Tot în 2004 Apple introduce pe piaţă o nouă linie de dispozitive cu dimensiuni reduse sub titulatura de iPod Mini, care s-a dovedit un succes pe piaţă.

MacBook Pro

Mini iPod



În 2006 Jobs a lansat cel mai performant calculator portabil produs de compania Apple.

iPhone

Mac Book Pro



În 2007, Apple a revoluţionat smartphones, prin lansarea iPhone - un telefon mobil de tip smartphone, un player multimedial şi un dispozitiv de comunicaţie fără fir. Include funcţiile găsite şi la playerele de tip iPod şi rulează o variantă a sistemului de operare Mac OS X, numită actualmente iOS.

iPod Shuffle

iPhone 2007



Ultimul model de iPod, Shuffle, lansat în 2010 este un exemplu de cât de mult a avansat dispozitivul şi modul în care s-a concentrat Steve Jobs să simplifice elementele de design. De remarcat că iPod-ul Shuffle nu are ecran, atipic pentru un dispozitiv MP3.

iPad

iPod Shuffle



Steve Jobs a anunţat, pe 27 ianuarie 2010, lansarea unui “obiect magic”, după cum chiar el îl descria: "Albume, fotografii, poţi să te uiţi la toate prin intermediul noii tablete. În ce priveşte interfaţa, iPad-ul seamănă cu un iPhone mărit". iPad- ul Apple, cântăreşte aproximativ 0,7 kilograme, are o grosime de 1,3 centimetri şi dispune de ecran tactil cu o diagonală de 9.7 inch, conexiune Bluetooth, WiFi.

iPad 2

iPad



Un an mai tîrziu, era lansat un iPad îmbunătăţit: cu 33% mai subţire şi doar 589 de grame, un procesor nou A5, dual core, care este de două ori mai rapid, iar din punct de vedere grafic este de nouă ori mai performant.

iPad 2

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

NEWS BOX

Steve Jobs, doborât de cancer
image

Steve Jobs, în 2005: Ştiu că voi muri în curând şi asta m-a ajutat să iau toate marile decizii în viaţă

Steve Jobs a murit

Cancerul la pancreas, boala care l-a răpus pe Steve Jobs

A murit Steve Jobs! Zece lucruri mai puţin cunoscute despre geniul Apple

Steve Jobs a murit
image

Steve Jobs a murit! Bill Gates: "O să îmi fie tare dor de Steve"

Steve Jobs a murit

Clipul video cu care Steve Jobs a făcut istorie

Steve Jobs a murit

Steve Jobs a fost dat spre adopţie de mama sa, încă din primele zile de viaţă

Viaţa lui Steve Jobs în imagini

Cât valorează Apple - cea mai mare companie din lume în acest moment

Steve Jobs a ales simplitatea şi în viaţa personala: blugi şi helanca

Indiferent de pe ce citeşti, mulţumeşte-i lui Steve

Viaţa lui Steve Jobs în imagini

Cum ți-a schimbat viața Steve Jobs, geniul Apple?

Viaţa lui Steve Jobs în imagini: geniul Apple şi soţia sa

Media internaţională: L-am pierdut pe al nostru Gutenberg, Edison, Picasso, Carnegie... Îţi mulţumim!

Boala care l-a răpus pe Steve Jobs: cancerul pancreatic

Viaţa lui Steve Jobs în imagini: la 21 de ani

Obama despre moartea lui Jobs: A fost suficient de îndrăzneţ să creadă că el ar putea schimba lumea

Obama i-a dezamăgit pe alegătorii americani
Viaţa lui Steve Jobs în imagini: la 39 de ani

Steve a fost mituit de profesoara dintr-a patra, cu bomboane şi bani, ca să înveţe carte

Steve Jobs a murit

Steve Jobs, locul 110 în rândul miliardarilor lumii, cu un salariu anual de 1 dolar

Tim Cook (stânga) şi Steve Jobs

Steve Jobs a murit. Ce rămâne?

Viaţa lui Steve Jobs în imagini

Ce ar trebui să învăţăm de la Steve Jobs?

Steve Jobs în 2011 şi în 2003, când a fost diagnosticat cu cancer de pancreas FOTO: Reuters

Vecinul meu, Steve Jobs

Viaţa lui Steve Jobs în imagini Viaţa lui Steve Jobs în imagini: la 21 de ani Steve Jobs
image

Povestea vieţii lui Steve Jobs

Viaţa lui Steve Jobs în imagini: la 21 de ani
image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite