Indiferent de pe ce citeşti, mulţumeşte-i lui Steve

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Steve Jobs şi-a dedicat întreaga existenţă îmbunătăţirii calităţii vieţii. Şi nu este deloc o afirmaţie prea puternică. Este greu să numeri câte industrii a schimbat Steve Jobs - a computerelor personale, a telefoanelor mobile, a muzicii, a furnizării de internet, a cinematografiei,cea de media şi cea de publishing .

La fel de greu este să pui un preţ pe felul în care creaţiile lui Jobs ne-au uşurat sau înfrumuseţat viaţa. Şi asta doar la prima vedere. Pentru că şi-a făcut un scop din a fi mereu primul, toţi ceilalţi l-au copiat. Aşa că ideile sale se regăsesc într-o gamă mult mai largă de produse şi nu sunt limitate la aparatele care poartă logoul „mărului muşcat".

New York, Tokyo, Bucureşti, Londra, Beijing, Frankfurt. Metrou, autobuz, tramvai, troleu, tren. Două lucruri pot fi găsite în oricare combinaţie realizată folosind termenii de mai sus, iar acelea sunt înghesuială şi Apple. iPod, iPhone, iPad. Dispozitive cărora poate nu le acordăm prea multă atenţie, dar care ne-au schimbat viaţa.

Fondatorul Apple şi cel care, până acum şase săptămâni, a gândit fiecare mişcare a companiei şi ne-a adus  computerele Mac, aparatele iPod, telefoanele iPhone şi tabletele iPad. Dar pentru Jobs nu a fost de ajuns. A mers mai departe şi a început să revoluţioneze industriile cărora chiar el le pusese bazele. A fost cazul tabletei electronice, un dispozitiv care a revoluţionat piaţa computerelor personale şi a industriei media.

A fost comparat cu Thomas Edison (cel care a inventat becul), cu Albert Einstein şi a fost numit Michelangelo al erei moderne. Un lucru este cert: în vremurile noastre, Steve Jobs a fost unic.

Mulţi oameni se consideră norocoşi dacă reuşesc să-şi schimbe propriile vieţi. Însă Jobs, în diferite ipostaze ale vieţii sale, a schimbat vieţile a milioane de oameni.

Prima său pas în cadrul Apple a pus bazele revoluţiei computerelor personale. Chiar dacă aparatul Apple II, pe care l-a elaborat în 1977 alături de Steve Wozniak, nu era primul computer produs în masă, el a avut cel mai mare impact.

În 1984, a continuat să schimbe faţa industriei. A lansat computerul Macintosh, primul computer care a folosit un mouse şi o interfaţă grafică pentru utilizator. Interfaţa pe care o utilizăm acum. În discursul său de la Universitatea Stanford, din 2005, Steve vorbeşte despre cum a i-au folosit cursurile de caligrafie pe care le-a urmat după ce s-a lăsat de facultate pentru a crea şabloanele pe baza cărora operează acum fiecare calculator.

După 1985, când a fost îndepărtat de la conducerea Apple, Jobs s-a implicat în alte proiecte care, deşi nu au fost la fel de importante, au adus inovaţii majore. Compania NeXT, deşi nu a fost un succes, a elaborat un sistem care, ulterior, s-a metamorfozat în excelentul sistem de operare Macintosh, numit OS X, şi, totodată, sistemul de operare pe baza căruia operează acum telefoanele mobile iPhone, numit iOS.

Tot atunci, Jobs a cumpărat Pixar, o companie de animaţie mică, pe care a transformat-o în unul dintre cele mai de succes studiouri cinematografice din lume. Pixar a fost ulterior vândută către Disney pentru  7,4 miliarde de dolari. A schimbat industria cinematografiei pentru totdeauna prin elaborarea filmelor de animaţie.

După ce s-a întors la Apple, în 1997, lucrurile au continuat în acelaşi ritm. La sfârşitul anului 2001, a introdus aparatele iPod, prin care a schimbat industria muzicală. A creat cel mai de succes serviciu de muzică digitală: iTunes. Revoluţia iPhone, lansat în ianuarie 2007, a schimbat regulile celei mai dinamice pieţe din lume: cea a telefoanelor mobile.

iPad, prima tabletă electronică din lume, pe baza căreia au fost elaborate ulterior toate aparatele de acest fel, a apărut în martie 2010. Acum, tableta este în plin proces de a înlocui laptopurile, spun specialiştii din industrie.

Tabletele Apple înregistrează cele mai mari vânzări în domeniu

A creat cel mai mare magazin de aplicaţii din lume, App Store, unde pot fi găsite peste 500.000 de aplicaţii pentru toate terminalele Apple.

Recent, întreaga industrie a tehnologiei a suferit încă o revoluţie marca Jobs: iCloud, care oferă clienţilor Apple posibilitatea să aibă un singur spaţiu de stocare (un "nor", dacă vreţi), pe care îl pot accesa de pe orice dispozitiv Apple.

Practic, toate datele - muzică, filme, documente - de pe tableta iPad, de exemplu, devin instant disponibile şi pe iPhone. Similar, toată muzică stocată pentru iPod poate fi accesată direct de telefonul iPhone, fără ca utilizatorul să mai facă alţi paşi sau să descarce alte aplicaţii.

Chiar dacă a declarat că ne aflăm în era „post-PC“, computerele Mac rămân poate cele mai râvnite aparate din segment.

Şi, din toate aceste motive, ziua în care Steve Jobs a murit nu poate fi comparată cu niciun alt eveniment similar.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

NEWS BOX

Steve Jobs, doborât de cancer
image

Steve Jobs, în 2005: Ştiu că voi muri în curând şi asta m-a ajutat să iau toate marile decizii în viaţă

Steve Jobs a murit

Cancerul la pancreas, boala care l-a răpus pe Steve Jobs

A murit Steve Jobs! Zece lucruri mai puţin cunoscute despre geniul Apple

Steve Jobs a murit
image

Steve Jobs a murit! Bill Gates: "O să îmi fie tare dor de Steve"

Steve Jobs a murit

Clipul video cu care Steve Jobs a făcut istorie

Steve Jobs a murit

Steve Jobs a fost dat spre adopţie de mama sa, încă din primele zile de viaţă

Viaţa lui Steve Jobs în imagini

Cât valorează Apple - cea mai mare companie din lume în acest moment

Viaţa lui Steve Jobs în imagini

Cum ți-a schimbat viața Steve Jobs, geniul Apple?

Viaţa lui Steve Jobs în imagini: geniul Apple şi soţia sa

Media internaţională: L-am pierdut pe al nostru Gutenberg, Edison, Picasso, Carnegie... Îţi mulţumim!

Boala care l-a răpus pe Steve Jobs: cancerul pancreatic

Viaţa lui Steve Jobs în imagini: la 21 de ani

Obama despre moartea lui Jobs: A fost suficient de îndrăzneţ să creadă că el ar putea schimba lumea

Obama i-a dezamăgit pe alegătorii americani
Viaţa lui Steve Jobs în imagini: la 39 de ani

Steve a fost mituit de profesoara dintr-a patra, cu bomboane şi bani, ca să înveţe carte

Steve Jobs a murit

Steve Jobs, locul 110 în rândul miliardarilor lumii, cu un salariu anual de 1 dolar

Tim Cook (stânga) şi Steve Jobs

Steve Jobs a murit. Ce rămâne?

Viaţa lui Steve Jobs în imagini

Ce ar trebui să învăţăm de la Steve Jobs?

Steve Jobs în 2011 şi în 2003, când a fost diagnosticat cu cancer de pancreas FOTO: Reuters

Vecinul meu, Steve Jobs

Viaţa lui Steve Jobs în imagini Viaţa lui Steve Jobs în imagini: la 21 de ani Steve Jobs
image

Povestea vieţii lui Steve Jobs

Viaţa lui Steve Jobs în imagini: la 21 de ani
image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite