UPDATE Dan Diaconescu nu a plătit nici azi pentru Oltchim, dar a scos banii pentru salariile angajaţilor din bancă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi este o zi decisivă pentru Oltchim deoarece este ultima zi în care Dan Diaconescu mai poate semna contractul pentru preluarea combinatului chimic. Contextul acestei preluări rămâne unul incert, având în vedere că în ultima săptămână au avut loc mai multe negocieri între şeful postului de televiziune OTV şi reprezentanţii Ministerului Economiei care au eşuat.

UPDATE 18.50  Dan Diaconescu a ajuns la Ministerul Economiei, însă nu este lăsat să intre. Unul dintre avocaţii lui Dan Diaconescu, V. Neagu, a declarat că nimeni nu a precizat câţi bani a scos Diaconescu din bancă, însă „este vorba de o sumă foarte mare“. „Guvernul nu a fost capabil să ofere aceşti bani angajaţilor. Nu s-a menţionat nicio sumă. Banii există, dar se pare că nu are cine să îi ia“, a mai spus avocatul.

UPDATE 18.28
  Dan Diaconescu a ieşit din bancă cu şapte saci cu bani. "Iată banii!", a spus el. Diaconescu a arătat banii în faţa camerelor, fără să spună exact câţi bani sunt, dar a precizat că "sunt suficienţi bani pentru a dovedi corupţia din România". El a desfăcut sacii cu bani, arătând că speculaţiile potrivit cărora nu ar fi bani decât în pachetul pe care îl ducea chiar el nu sunt fondate. Diaconescu a menţionat că este vorba despre bancnote de 500 de euro sau mai mici, iar sacii conţin aceeaşi sumă de bani fiecare.

El a spus că banii sunt pentru angajaţii de la Oltchim şi pentru familiile lor. El a spus că până sfârşitul anului poate asigura din fonduri proprii salariile de la Oltchim.

UPDATE 16:00 Dan Diaconescu a ieşit de la negocieri şi a spus că merge la bancă să scoată banii pentru a plăti salariile angajaţiilor Oltchim. Însă, nici până la această oră acesta nu a semnat niciun contract pentru preluarea combinatului, deoarece nu acceptă condiţiile impuse de stat.

"Mergem la bancă, deoarece instituţia se va închide într-o oră. Scoatem banii din bancă şi aşteptăm decizia guvernului. Vom arăta banii de salarii. Suma pe care o voi scoate reprezintă fondul necesar pentru o lună. Nu ştiu încă valoare salariilor pentru că nu am primit ştatul de plată, dar am cerut o sumă acoperitoare. Jandarmeria ne va ajuta să transportăm aceşti bani. Din păcate domnul Vulpescu a părăsit clădirea. Nu mai avem cu cine să negociem. Vrem sa semnăm astăzi. Aşteptăm un răspuns legal", a declarat Dan Diaconescu înainte de a pleca spre bancă.

UPDATE 14.00 Dan Diaconescu a ieşi din sediul Ministerului pentru a face noi declaraţii:

- Am fost în biroului ministrului Chiţoiu. Negocierile intraseră în impas. Noi am cerut un moratoriu din partea guvernului şi din partea noastră asupra bunelor condiţii şi ţeluri. Domnul Vulpescu a respins. Am cerut prezenţa presei. Am vorbit aproximativ 90 de min.

- Chiţoiu a prezentat scuze din partea sa, a Guvernului, a primului ministru pentru acuzaţiile lansate în ultimele zile.

- Am prezentat o cerere în care dorim un punct de vedere legal, juridic privind situaţia salariilor.

- Vrem să aducem banii cash, în saci (n.r.- banii de salarii). Domnul ministru ne-a rugat să nu facem acest lucru.

- Sindicatele sunt doritoare ca noi să aducem aceşti bani în combinat. Directorul general, împreună cu conducerea, ne salută, dar abia mâine vor lua o decizie despre cum facem cu banii pentru salarii.

- Noi vrem să semnăm. După ce semnăm, vom plăti. I-am prezentat domnului ministru dovezi că avem banii.

- Diaconescu a prezentat anumite „nereguli" din contract.

- Vrem creditorii la masa negocierilor.

- Ministrul nu ştia până la aceste ore datele din contract.

- Aţi fost minţiţi că acest contract nu trebuie negociat. Guvernul ne roagă să negociem contractul. Negocierea este imperativă. Am dreptul să negociez.

- Cel care licitează şi care câştigă trebuie să achite caietul de sarcini, garanţia şi apoi să strângă banii.

- Vom plăti la data semnării. Nu mai poate nimeni pune la îndoială buna noastră credinţă.

- Vreau să ne dăm mâna cu cei de la USL, cu cei de la PDL, care sunt în interiorul combiantului şi să ajungem la o înţelegere.

- Negocierea abia de astăzi începe. Nu am negociat nimic în ultimele şase zile.

- Dacă nu ne înţelegem asupra contractului. Dacă guvernanţii nu vor să introducă clauza Arpechim în contract, banii pe care îi plătim pentru salarii sunt pierduţi. Am pierdut cei 130.000 de euro şi vom pierde banii pentru salarii pe care-i dăm astăzi. Suntem gata să plătim 45 de milioane de euro acum, dar să nu semnăm contractul sub această formă.

- Eu am banii pentru plata salariilor până în decembrie.

- Între timp, împreună, să pornim combinatul.

- În presă apare ba că sunt sărac, ba că am bani. Ori am yachturi şi avioane, ori sunt un sărăntoc lipit. Ori vin cu Rolls Royce, ori nu vin.

UPDATE 13:40 Dan Diaconescu discută cu ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu. Discuţia durează de mai bine de o oră, au declarat avocaţii patronului OTV.

În ceea ce priveşte contractul dintre Dan Diaconescu şi Ministerul Economiei privind transferul pachetului majoritar de acţiuni la Oltchimi, Daniel Fenechiu, unul dintre avocaţii patronului OTV, a spus că semnarea documentului nu are termen limită de semnare luni, 1 octombrie, iar banii vor putea fi viraţi până în 14 februarie 2013.

Discuţiile dintre Diaconescu şi Ministerul Economiei sunt suspendate. Fenechiu a adăugat că negocierile sunt într-o "pauză tehnică, pentru redactarea documentelor".

UPDATE 12:40 Negocierile dintre Dan Diaconescu şi Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) pe tema privatizării combinatului Oltchim Râmnicu-Vălcea (OLT) sunt din nou suspendate, întrucât patronul OTV nu a prezentat dovada că dispune de banii pentru cumpărarea acţiunilor.

UPDATE 11:37 Guvernul va plăti ajutoare de urgenţă la Oltchim doar dacă angajaţii nu iau salarii timp de 2-3 luni

UPDATE 11:10 Dan Diaconescu a invitat presa la negocierile pentru preluarea combinatului chimic Oltchim, dar Remus Vulpescu, şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării a refuzat acest lucru.

"După ce am discutat timp de două ore ne-am dat seama ca vânzatorul este ostil, de aceea am cerut sa primească presa. Tot ce am încercat să negociem de o săptămână a fost în zadar, deoarece guvernaţii au respins orice propunere venită din partea noastră. Noi vrem să semnăm un contract. Nici unul dintre dumnevoastră aţi semna un astfel de contract. În acest contract nu apare nimic din caietul de sarcini", a declarat Dan Diaconescu.

Avocatul lui Dan Diaconescu a spus că şeful OPSPI nu a acceptat ca presa să participe la negocieri.

UPDATE 10:39 Ce se va întâmpla cu combinatul Oltchim dacă Dan Diaconescu nu-l va cumpăra

UPDATE 9:50 Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, şi şeful Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Şerban Pop, au venit la sediul Guvernului luni dimineaţa, pentru a discuta cu premierul Victor Ponta despre situaţia Oltchim.

Victor Ponta a semnalat într-o conferinţă care a avut loc la vineri, la Bruxelles, că luni expiră termenul până la care Dan Diaconescu poate depune banii pentru Oltchim

"Poziţia mea a fost extrem de clară dar, în acelaşi timp, cu rezerve impuse de lege. Luni expiră termenul practic pentru asta, luni expiră termenul maxim de 10 zile. Daca luni domnul Diaconescu nu va plăti cei 45 de milioane de euro, se consideră că nu se mai poate încheia contractul cu domnia sa şi se trece imediat în faza a doua, un împrumut de salvgardare şi pregătirea în primăvara anului viitor a unei noi proceduri de privatizare care să ţină cont de lucrurile care n-au mers. Noi am preluat practic o procedură din mers, am fost sub presiunea timpului. Daca n-am fi făcut aceasta procedura criticata si criticabila, daca nu am fi indeplinit-o, astazi in boardul FMI n-am fi avut - in 20 minute, m-a informat ministrul Finanţelor ca a fost cea mai scurtă dezbatere - o aprobare unanimă a scrisorii de intenţie. E cel mai bun semnal pe care România îl poate primi referitor la stabilitatea sa financiară", a declarat premierul într-o conferinţă de presă.

Dan Diaconescu a plecat de acasă pentru negocierile de la Ministerul Economie, iar la ora 12.00 acesta a spus că se va deplasa la bancă pentru a scoate bani cash pentru a plăti salariile angajaţiilor.

"Am trimis scrisori către oficiali Oltchim, către reprezentanţii sindicatului şi către Guvern. La ora 12:00 vom merge la bancă să luăm banii. Acum vom merge la negocieri. Am dorit să negociem şi sâmbătă şi duminică dar statul nu a vrut. Combinatul a fost închis de Ponta pe 22 de august. De ce nu a deschis combinatul ieri. Am plătit o sumă de peste 100.000 de euro pentru a participa la licitaţie. Ne-am oferit să plătit salariile până la sfârşitul negocierilor. Conform legii, contractul poate fi negociat până în 14 febraurie 2013, nicăieri nu scrie că în termen de 10 zile. Să vedem cum Guvernul găseşte soluţia să dea banii pentru muncitori",a declarat Dan Diaconescu, astăzi.

Şeful OTV a mai declarat că este dispus să semneze contractul şi să dea 45 de milioane de euro dacă aceşti bani nu ajung să fie daţi pe panseluţe şi borduri. "Noi semnăm dacă şi ei semnează că Arpechim va ajunge la noi", a mai spus Diaconescu.

Nicio negociere de la Ministerul Economiei nu s-au sfârşit cun rezultat cert, ci doar cu replici dure venite din partea ambelor părţi, atât din partea lui Dan Diaconescu cât şi din partea lui Remus Vulpescu, şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI).

Dan Diaconescu: "Ştiu că politica e o curvă, dar nu dau banii înainte pe Oltchim"

Mobius despre Oltchim: Este posibil ca cel care a cumpărat combinatul să nu fie un manager bun

Dan Diaconescu vrea să listeze la bursă acţiunile Oltchim: "Fiecare telespectator le va putea cumpăra"

Premierul Ponta, despre privatizarea Oltchim: Datoria creşte cu 200.000 de euro în fiecare zi

Dan Diaconescu a devenit acţionarul Oltchim

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite