Premierul Ponta, despre privatizarea Oltchim: Datoria creşte cu 200.000 de euro în fiecare zi LIVETEXT

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta şi ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, au susţinut marţi, la Ministerul Economiei, o conferinţă de presă pe tema privatizării Oltchim Râmnicu-Vâlcea. Ponta a arătat că datoriile combinatului au ajuns la 700 de milioane de euro şi cresc în fiecare zi cu 200.000 de euro.

Explicaţiile date de Victor Ponta referitor la Oltchim:

În 2006, PCC devine acţionar minoritar la Oltchim, iar Guvernul Tăriceanu aprobă ordonanţa 45 privind privatizarea Oltchim.

În 2009 s-ar fi putut salva Oltchimul mult mai uşor, la fel în 2010 sau în 2011. Oltchimul a devenit dintr-o societate îndatorată, o societate într-o situaţie fără ieşire.

Vreau să cer mai multă serozitate în declaraţiile pe care oamenii politici le fac în această perioadă, perioadă electorală.

Societatea Oltchim a înregistrat o cădere gravă în 2009-2010, întregistrând pierderi şi datorii.

Premierul Victor Ponta a prezentat un bilanţ al datoriilor pentru ultimii trei ani:

La 31.12.2009 - în mandatul lui Adriean Videanu, ministrul Economiei

Datoriile Oltchim către furnizori - 11 milioane de lei

Datorii către bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale - 7 milioane de lei

Datorii către alţi creditori - 5,8 milioane de lei

Credite nerambursate la scadenţă - 500 de milioane de lei

La 31.12.2010 - în mandatul lui Adriean Videanu, ministrul Economiei, până în septembrie

Datoriile Oltchim către furnizori - 73 de milioane de lei

Datorii către bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale - 13 milioane de lei

Credite nerambursate la scadenţă - 552 de milioane de lei

La 31.12.2010 - în mandatul domnului Ariton, ministrul Economiei

Datoriile Oltchim către furnizori - 291 de milioane de lei

Datorii către bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale - 37 de milioane de lei

Credite nerambursate la scadenţă - 51 de milioane de lei, "normal, pentru că nu s-a mai găsit finanţare"

În acest moment, datoria totală a Oltchim a ajuns la 700 de milioane de euro şi ea creşte cu 200.000 de euro în fiecare zi.

Ministerul Finanţelor şi ANAF au început investigarea cauzelor pentru creşterea datoriilor şi vom sesiza DNA şi instituţiile statului.

De ce s-a acceptat participarea fără restricţii la licitaţie? Orice restricţie referitoare la experienţă şi la alte condiţionalităţi ar fi dus la licitaţie să fie o singură companie: PCC, ceea ce ar fi transformat procedura în încrediţare directă. Consultatul nu a anticipat că va veni o persoană fizică de renume internaţional.

Nu puteam să ne asumăm riscul să avem un singur participant. Dan Diaconescu a cumpărat caietul de sarcini şi a venit cu o ofertă în conformitate cu caietul de sarcini.

Oferta lui Dan Diaconescu nu este publică, însă am citit-o în mass-media.

Suma totală: echivalentul a 45 milioane euro, plata în lei la semnarea contractului. Există termen până luni 1octombrie trebuie făcută plata.

"Vă confirm că dispun de resursele necesare ce decurg din această tranzacţie", se arată la punctul 1. Dacă nu se întâmplă întocmai, atrage răspunderea penală.

La punctul 6, "în acest sens, imediat după anunţarea câştigătorul licitaţiei, vă prezentăm echipa de manageri alcătuită din profesionişti". Domnul Diaconescu nu ne-a prezentat echipa.

La punctul 7, planul de afaceri - eficientizarea Oltchim SA va fi prezentat numai dacă voi câştiga în termen de 48 de ore, acestea au expirat.

E oferta sa, nu propunerile statului sau ale OPSPI.

Ce s-ar întâmpla cu banii dacă ar fi plătiţi? Ar putea fi acordaţi ca împrumut de salvgardare pe o perioadă de maximum 6 luni, dar până la momentul transferului de acţiuni, altfel ar fi ajutor de stat. Condiţia ar fi ca ei să fie plătiţi de Dan Diaconescu.

Suntem pregătiţi până luni, dacă domnul Dan Diaconescu plăteşte, suntem dispuşi să continuăm. Luăm în calcul şi faptul că domnul Diaconescu nu va putea să plătească, în această condiţie soarta Oltchim rămâne în mâna Guvernului - vom numi un nou managament, un administrator special, care să oprească contractele păguboase, să discute cu creditorii privaţi, în special Electrica. Urmează ca într-o perioadă de maximum 6 luni să reluăm procesul de privatizare cu un investitor strategic. S-au plătit salariile angajaţilor, aşteptăm data de 1 octombrie.

Ne-am îndeplinit obligaţia faţă de FMI - aceea de a organiza o licitaţie, nu era obligatoriu să desemnăm un câştigător chiar dacă nu era bun.

12.35 Am răspuns invitaţiei domnului ministru Chiţoiu. Există un interes major pentru acest subiect pentru că Oltchim înseamnă şi municipiul Râmnicu-Vâlcea şi judeţele Vâlcea, Gorj, Argeş.

12.28 Premierul Victor Ponta a ajuns la Ministerul Economiei.

CITEŞTE AICI: Guvernul sesizează DNA în cazul datoriilor de la Oltchim

SABIN ORCAN: La vânătoare televizată

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite