SENZAŢIONAL Dan Diaconescu a devenit acţionarul Oltchim

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dan Diaconescu a fost declarat câştigătorul licitaţiei pentru cumpărarea pachetului de 54,8% din acţiunile pe care Ministerul Economiei le deţine la combinatul chimic Oltchim. Preţul plătit de el este de 45 de milioane de euro.

UPDATE 20.20 Dan Diaconescu, câştigătorul pachetului majoritar de acţiuni al Oltchim, trebuie să se prezinte în maxim zece zile cu banii, a declarat premierul Victor Ponta, adăugând că, în caz contrar, este vorba de o infracţiune.

UPDATE 18.54 Europarlamentarul PDL Sebastian Bodu a declarat, vineri, că procesul de privatizare a Oltchim este unul execrabil, el apreciind că Dan Diaconescu face un joc electoral şi că Guvernul trebuie să-şi asume acest "dezastru", întrucât nu a pus condiţii de eligibilitate. CITEŞTE DECLARAŢIA COMPLETĂ FĂCUTĂ DE BODU AICI: Sebastian Bodu: Guvernul să-şi asume că nu a pus condiţii de eligibilitate pentru privatizarea Oltchim

UPDATE 18.24 Vicepreşedintele PDL Cristian Boureanu a declarat, vineri, că îl felicită pe Dan Diaconescu pentru că "şi-a realizat visul" prin câştigarea licitaţiei la Oltchim şi speră că acesta are un partener serios, "cu care să reuşească să gestioneze acest colos economic important". CITEŞTE DECLARAŢIA COMPLETĂ A LUI BOUREANU AICI: Boureanu îl felicită pe Dan Diaconescu că şi-a realizat visul

UPDATE 18.17 Liderul angajaţilor Oltchim, Corneliu Cernev, a declarat, vineri seară, că salariaţii îl aşteaptă pe Dan Diaconescu la Râmnicu Vâlcea şi ca banii să intre cât mai repede în conturi, solicitându-i câştigătorului licitaţiei pentru preluarea a 54,8% din acţiunile combinatului "multă seriozitate".

CITEŞTE MAI MULTE DECLARAŢII ALE ANGAJAŢILOR OLTCHIM AICI: Angajaţii Oltchim îl aşteptă pe Diaconescu la Râmnicu Vâlcea şi vor ca banii să intre cât mai repede în conturi

17.35 Dan Diaconescu: "Oltchim a redevenit pământ românesc. Guvernul nu a greşit deloc în această alegere.  Avem nevoie din partea statului de ajutor să putem cumpăra rafinaria Arpechim de la OMV Petrom.

17.25 Vulpescu: "Urmare a analizării ofertelor de cumpărare a acţiunilor Oltchim şi în considerarea declaraţiilor şi angajamentelor lui Dan Diaconescu, sub rezerva aducerii lor la îndeplinire, ofertantul este declarat adjudecatar. Felicitări! Să fie într-un ceas bun. Vă aşteptăm luni să semnăm contractul."

Diaconescu: "La ce oră?"

Vulpescu: "La ora 10.00" (râde)

Diaconescu a anunţat, imediat după aflarea răspunsului, că va cumpăra şi Arpechim.

17.27 Dan Diaconescu: "Vrem să convingem autorităţile ca aceşti bani să meargă în fondul de salarii şi în combinat. Aceasta este dorinţa noastră, dar nu reprezintă o condiţie".

17.22 Trecem la acţiunile Oltchim, unde statul are un pachet de 54,8% din titluri. Dan Diaconescu a oferit un preţ mare 203.149.054,8 lei şi este un ecart foarte mare faţă de următoarea ofertă pentru pachetul de acţiuni şi nu se va trece la licitaţia cu strigare. S-a analizat oferta lui Dan Diaconescu. Vulpescu i-a cerut lui Diaconescu să-şi prezinte oferta, dacă vrea.

17.20 Creanţele AVAS şi Electrica nu se vând.

17.18 Chimcomplex are dreptul de a-şi îmbunătăţi oferta pentru creanţa Electrica pentru că cea actuală ar putea să nu depăşească preţul minim cerut de companie.

Chimcomplex îşi menţine oferta.

Se deschide plicul cu preţul minim cerut de Electrica pentru creanţă. Preţul minim este mai mare decât preţul oferit de Chimcomplex şi aceasta nu se vinde. "cel puţin, nu deoacamdată"

17.15 Vulpescu: "Oferta PCC în bloc este cea mai mare, pentru că a fost singura depusă în bloc. Dar scopul nostru este maximizarea preţului. Am decis să vindem individual. Au rămas ofertele individuale de achiziţie depuse de Aisa Invest, Chimcomplex şi Dan Diaconescu. S-au făcut şi punctajele, ceea ce nu înseamnă că cel cu cel mai mare punctaj este adjudecatarul, astfel: Diaconescu Dan Cristian are 100 de puncte. 9,26 puncte + Chimcomplex, 14,77 puncte Aisa Invest - pentru acţiunile Oltchim. Pentru creanţa Electrica, Chimcomplex - 30,7 puncte. Asupra blocului de active - 0,74 puncte pentru PCC". 

17.11 Vulpescu: "Comisia s-a retras pentru a analiza tot conţinutul ofertelor. "

17.04 Comisia se întoarce în sală pentru a anunţa rezultatul.

16.55 Licitaţia cu strigare nu va mai avea loc, susţin surse citate de Antena 3. Membrii Comisiei nu s-au întors încă în sală pentru a anunţa rezultatul în urma deschiderii ofertelor.

16.20 Membrii Comisiei de privatizare sunt ieşiţi din sală.  Remus Vulpescu spunea în urmă cu 25 de minute că rezultatul licitaţiei pentru privatizarea Oltchim va fi anunţat peste 15 minute.

15.55 Remus Vulpescu a revenit în sală şi a anunţat că în 15 minute se anunţă rezultatul şi "vom vedea dacă va fi cazul să pornim strigarea sau nu". 

15.30 Membrii Comisiei s-au întors în sală. Deşi Remus Vulpescu, preşedintele OPSPI, nu a anunţat încă câştigătorul licitaţiei pentru Oltchim, Dan Diaconescu ar câştigat preluarea combinatului, susţin surse apropiate situaţiei.

14.20 Zaremba, reprezentant PCC SE, întrebat de ce a oferit un preţ atât de mic: "Este cea mai onestă ofertă pe care fost în măsură so o înaintăm şi nu vom mări suma în viitoarele etape care vor urma astăzi. Să nu uităm că, în caietul de sarcini, se cere investirea a 120 de milioane de euro numai în mediu, după care mai trebuie investiţi 700.000 de euro în retehnologizare, apoi trebuie să plătim toate datoriile. În aceste condiţii, nu vi se pare onestă oferta noastră?"

EDITORIAL: Escrocheria lui Dan Diaconescu

14.05 Ştefan Vuza, întrebat de ce nu a licitat şi pentru creanţa AVAS: "Avem o strategie. Creanţa Electrica are garanţii. Mă aşteptam la PCC să ofere mai mult, dar până la urmă preţul de astăzi nu contează, este vorba de achiziţia unui pasiv de 700 de milioane de euro".

Compania Chimcomplex a depus ofertă în bloc pentru acţiunile Oltchim şi pentru creanţa Electrica, dar Vulpescu a spus că "în bloc" înseamnă şi creanţa AVAS. Comisia s-a retras pentru lămurirea situaţiei. "Nu ştiam de această condiţie, este greşeala lor", a declarat pentru "Adevărul" Ştefan Vuza, proprietarul Chimcomplex.

13.50 Comisia analizează ofertele. Dan Diaconescu: "Astea sunt oferte? PCC oferea vreo trei milioane de euro pe combinat. Dacă va câştiga PCC, va începe Revoluţia Oltchim".

13.18 Se deschid ofertele de cumpărare:

Dan Diaconescu - preţul oferit pentru acţiunile combinatului, ofertă individuală, nu în bloc: 203.149.054,8 lei  (4 file) - echivalenntul aproximativ 45 de milioane de euro

PCC SE - ofertă pentru acţiunile Oltchim, dar în bloc pentru cele trei active (acţiunile Oltchim şi cele două creanţe ale AVAS şi Electrica) - 13. 443.603,23 lei (8 file) - echivalent 2,998 milioane de euro
- ofertă pentru creanţa AVAS în bloc- 13.443.603,23 lei
- ofertă pentru creanţa Electrica în bloc - 13.443.603,23 lei

Plic suplimentar ("a se deschide numai după citirea ofertelor"). Reprezentant PCC SE: "Acest plic conţine doar clarificări şi nu modificări ale ofertei".

Chimcomplex Borzeşti - ofertă cumpărare pentru acţiunile Oltchim - se oferă două valori:
- cumpărare individuală pentru acţiunile Oltchim - 18.810.097,6 lei
- cumpărare în bloc, "unde ne aşteptam să scrieţi un preţ mai mic, pentru că este doar pentru acţiunile Oltchim", a spus Vulpescu - 221.476.597,6 lei
- pentru creanţa Electrica, achiziţionare individuală - 202.666.500 de lei
- pentru creanţa Electrica, active în bloc - 18.810.097,6 lei

Aisa Invest - ofertă cumpărare acţiuni Oltchim, individuală - 30.000.000 lei (9 file). Nu ofertează pentru varianta în bloc.

13.15 Dan Diaconescu contestă : "De ce ne-aţi mai chemat aici dacă ştim sigur că va câştiga PCC?"

Vulpescu: "Eu pot să vă explic ce spun procedurile, nu ceea ce aţi dori dumneavoastră. Cu toţii aţi cumpărat caietul de sarcini şi aţi putea înţelege de acolo foarte clar. Să fie clar, eu nu am afirmat, nu am lăsat să se înţeleagă că va câştiga PCC".

13.13 Vulpescu: "Se adjudecă preţul oferit pentru vânzarea cumulată, în bloc, a celor trei active dacă acesta depăşeşte suma preţurilor oferite individual pe fiecare activ în parte."

13.08 Vulpescu: "Aici suntem într-o cursă contratimp pentru că Oltchim nu mai are timp, o licitaţie în care nu punem seriozitatea la îndoială. Vă rog, dacă se ajunge la licitaţie cu strigare, să nu vă lăsaţi pradă tentaţiei şi să oferiţi atât cât vă permiteţi, sp nu oferiţi banii de care nu dispuneţi, există forme de răspundere, trebuie să aveţi în vedere importanţa economică şi socială a acestei privatizări."

Vulpescu a spus că se pot sesiza organele penale dacă se constată înşelăciune, dacă se oferă sume fictive, dar "nu cred că este cazul persoanelor de faţă".

13.05 Diaconescu: "Vă rog să explicaţi în ce circumstanţe se ajunge la licitaţie cu strigare".

Vulpescu: "Dacă diferenţa dintre oferte este mai mică de 15%, se ajunge la licitaţie cu strigare. Dacă preţul unui ofertant este mai mare cu 15% faţă de preţul tuturor celorlalţi ofertanţi, este stabilit adjudecatarul".

13.03 Dan Diaconescu: "Vă rog să precizaţi că este prima licitaţie difuzată la tv".

12.59 Vulpescu a invitat câte un reprezentant din partea fiecărui ofertant pentru a verifica integritatea plicurilor cu ofertele.

12.50 Vulpescu: "Sperăm ca astăzi, unul dintre cei patru ofertanţi prezenţi să obţină prin licitaţie cinstită calitatea de adjudecatar".

12.44 Vulpescu: "Conversia creanţelor în acţiuni ar fi diluat foarte mult, de circa 66 de ori, participaţiile minoritarilor. Şi, mai mult de atât, nu ar fi rezolvat problema datoriilor. Oltchim ar fi rămas cu datorii de 450 de milioane de euro. Şi am fi chemat investitorii să cumpere 98% din acţiuni, atât cât ar fi deţinut statul după această operaţiune.Oltchim, în situaţia actuală, nu ar fi putut să facă o majorare de capital de succes"

12.35 Remus Vulpescu, preşedintele OPSPI, prezintă istoria combinatului chimic Oltchim Râmnicu-Vâlcea şi modul în care compania a ajuns la situaţia financiară precară din prezent.

Alte declaraţii ale lui Remus Vulpescu - caracterizarea celor patru ofertanţi făcută de şeful OPSPI:

Dintre ofertanţi, îl remarcăm pe deja celebrul acţionar minoritar PCC, acuzat în ultimii ani că a împiedicat activitatea Oltchim, dar care vine, iată, cu consecvenţă la această privatizare. Sperăm să aveţi şi o ofertă bună, aşa cum aţi spus.

Domnule Băncilă, reprezentaţi Chimcomplex, ştiţi deja foarte bine ce înseamnă privatizare în industrie. Dumneavoastră nu puteţi fi acţionari minoritari, aveţi în spate forţa necesară pentru ca noi să vă încredinţăm Oltchim şi, dacă veţi câştiga, să sprijiniţi acţionarii Oltchim.

Domnule Vuza, reprezentanţi Aisa Invest, sunteţi un om de afaceri bine cunoscut şi un experimentat în ale privatizării, atât cu AVAS, cât şi cu OPSPI. Sperăm să aveţi şi dumneavostră forţa financiartă pentru a-i depăpşi pe ceilalţi.

Domnule Diaconescu, sunteţi un om de media, sunteţi într-o perioadă în care aveţi un calendar politic, dar iată că şi unul investiţional. Există reţineri care au apărut în presă legat de oferta dumneavoastră de preluare. Aveţi o abordare proprie privind Oltchim, nu v-aţi ferit să mixaţi calendarul investiţional cu cel politic. Sperăm să fiţi acel investitor care susţineţi că sunteţi şi să oferiţi preţul cel mai mare la licitaţia de astăzi.

12.30 Vulpescu: "Am lucrat azi-noapte până la ora 5.00. Trebuia să verificăm identitatea persoanelor care se prezintă ca reprezentanţi ai ofertanţilor. S-a distribuit lista de prezenţă, da?"

12.29 Vulpescu: "Au fost foarte multe proceduri administrative, de aceea a durat mai mult. Suntem foarte optimişti, avem o latură a mesei plină cu investitori". "Avem şi comisia sosită, instalată. După ceasul meu este 12.20.".

12.18 Cei trei investitori au intrat în sală. Dan Diaconescu discută cu colaboratorii săi (contabilul şi avocatul) ţinând un dosar în faţa camerelor video pentru a nu i se putea citi pe buze ceea ce discută.

12.07 Dan Diaconescu: "Vrem ca PCC să rămână la 1% din acţiuni. Dacă Vuza câştigă licitaţia, retrag cele trei acţiuni depuse în instanţă". "Vrem să cumpărăm şi CFR Marfă şi Tarom".

12.05 Remus Vulpescu, preşedintele OPSPI, a declarat că mai durează 20 de minute până începe licitaţia propriu-zică pentru unele proceduri administrative.

11.59 Dan Diaconescu a ajuns la licitaţia pentru Oltchim. "Nu este 12.04", a declarat Diconescu la intratrea în Ministerul Economiei. "Oferta noastră este de două ori mai mare decât cea de pe locul al doilea", a spus patronul OTV.

Corneliu Cernev, preşedintele sindicatului "Unirea" din Oltchim, a declarat: "Vrem păstrarea locurilor de muncă. Salariaţii sunt în combinat şi vor asculta licitaţia prin difuzoare. Combinatul nu funcţionează de câteva săptămâni, aşteptăm un verdict. De luni vor izbucni protestele dacaă vor exista incertitudini şi situaţia nu va fi clarificată".

11.55  Dan Diaconescu nu a ajuns încă la sediul Ministerului Economiei, acolo unde urmează să înceapă peste cinci minute licitaţia pentru Oltchim.

11.25   Toate cele patru oferte depuse la Ministerul Economiei pentru preluarea combinatului Oltchim au fost acceptate. Aseară, competitorii Oltchim au fost convocaţi de urgenţă la Minister întrucât documentaţiile depuse erau incomplete. Termenul-limită pentru corectarea deficienţelor din dosare era ora 11.00.

Peste mai puţin de o oră, la 12.00, urmează ca la Ministerul Economiei să fie citite ofertele financiare ale celor trei investitori interesaţi de Oltchim. Până la ora 11.00, ajunseseră la sediul Ministerului reprezentanţii PCC SE şi Ştefan Vuza, proprietarul SCR, care a depus două oferte prin companiile Aisa Invest şi Chimcomplex. Dan Diaconescu se lasă aşteptat.

Pentru conformitate cu procedurile de licitare, comisia de analiză a dosarelor a organizat o tragere la sorţi pentru a stabili astfel în ce ordine vor fi deschise, vineri, ofertele financiare. Ordinea este următoarea: 1. Dan Diaconescu, 2. Chimcomplex Borzeşti, 3. PCC SEE, 4. Aisa Invest.

Întrebat de jurnalişti ce se va întâmpla astăzi la licitaţia Oltchim, premierul Victor Ponta a răspuns că rămâne de văzut şi că va discuta ulterior cu ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, şi cu Remus Vulpescu, preşedintele OPSPI.

„O să vedem cu toţii şi apoi o să discut cu domnul Chiţoiu şi cu domnul Vulpescu după ce se va încheia această licitaţie”,
a declarat premierul Victor Ponta, la sediul PSD.

Reamintim că pentru preluarea combinatului chimic Oltchim Râmnicu-Vâlcea au fost depuse patru oferte de către trei investitori – PCC SE, Ştefan Vuza şi Dan Diaconescu.

PCC SEE vrea să cumpere atât pachetul de acţiuni deţinut de stat la Oltchim, cât şi creanţa Electrica asupra Oltchim şi creanţa deţinută de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) asupra combinatului vâlcean.

Aisa Invest vrea pachetul de acţiuni şi creanţa Electrica, dar nu şi creanţa AVAS. La fel, şi Chimcomplex Borzeşti vrea doar acţiunile statului şi creanţa Electrica. Întrebat de ce a mizat în această structură a ofertei sale (fără creanţa AVAS), omul de afaceri Ştefan Vuza - care controlează Aisa şi Chim­complex - a declarat că „e o chestiune de strategie, care se va revela cât de curând".

Dan Diaconescu vrea doar pachetul de acţiuni ale statului la Oltchim şi refuză să candideze pentru cele două creanţe.

Joi au fost anunţate cele patru oferte pentru prealuare Oltchim. Companiile PCC SE, Aisa Invest, Chimcomplex şi Dan Diaconescu au depus joi oferte pentru privatizarea combinatului chimic Oltchim Râmnicu-Vâlcea (OLT).

La depunerea ofertelor a avut loc şi un scandal, în care Dan Diaconescu acuza reprezentanţii OSPI. În jurul orei 12.00, la Ministerul Economiei a izbucnit un scandal provocat de Dan Diaconescu, preşedintele PP-DD, care acuză şefii privatizării Oltchim.

După anunţarea ofertelor Dan Diaconescu a povestit cum a primit a doua "'ţeapă" din viaţa sa.

Vezi ce avere au investitorii interesaţi de Oltchim

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite