Ultimatum de la ruşi: vreţi sau nu în South Stream?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepreşedintele Gazprom, Alexander Medvedev, spune că acum este momentul oportun ca România să-şi exprime clar poziţia în acest proiect, întrucât Bulgaria întârzie să dea un răspuns. Oficialul Gazprom enumeră pentru prima dată România printre ţările pe unde va trece conducta South Stream.

Proiectul gazoductului South Stream, dezvoltat de Gazprom şi italienii de la Eni, care va aduce gaze ruseşti în Europa ocolind Ucraina, a intrat în ultima fază a pregătirilor şi negocierilor pentru construcţie, a declarat vicepreşedintele Gazprom, Alexander Medvedev, într-un interviu acordat publicaţiei Southeast European Times.

Citiţi şi:

Vicepreşedintele Gazprom menţionează România ca fiind inclusă pe traseul South Stream

Implicarea României în South Stream ar putea fi decisă în această lună

Petrolul, sursă de conflicte în Marea Neagră

Harta energetică a Europei în 2010 / România, între Nabucco şi South Stream

„South Stream va conecta Rusia cu una dintre ţările de la Marea Neagră, probabil Bulgaria, apoi Italia, via Ungaria, România, Serbia, Grecia, Croaţia, Slovenia şi poate şi alte ţări", a arătat Medvedev, care este şi CEO al Gazprom Export.

Aceasta este prima declaraţie oficială a unui lider Gazprom care menţionează România pe lista ţărilor pe unde va trece conducta şi, mai mult, arată că prezenţa Bulgariei nu o exclude pe cea a României.

Până acum, varianta provizorie a traseului South Stream creionată de ruşi arăta că gazoductul va trece prin Marea Neagră până în Bulgaria, însă presa rusă a scris de mai multe ori că Bulgaria ar putea fi înlocuită cu România dacă va da un răspuns negativ sau dacă întârzie cu un răspuns concret.

„Excelentă poziţie strategică"

Totuşi, cele două ţări concurează pentru poziţia de punct de start al părţii continentale a gazoductului.

„În ceea ce priveşte România, pot doar să spun că nicio ţară care este serioasă privind implicarea sa în South Stream nu va fi lăsată deoparte. România are o excelentă poziţie strategică pe ţărmul Mării Negre şi ar fi putut fi punctul de start al părţii continentale a conductei, precum Bulgaria. Poate fi conectată din această ţară (o ramură a conductei va porni din Bulgaria spre România - n.r.), dar, totodată, trebuie să vedem ce se întâmplă cu acest proiect în Bulgaria, acum că guvernul a fost schimbat. Negocierile cu Bulgaria continuă şi acum este momentul oportun pentru România să-şi exprime clar opţiunile în ceea ce priveşte acest proiect", a subliniat vicepreşedintele gigatului rus.

Poziţia oficială a României în privinţa South Stream este că „prioritatea noastră rămâne conducta Nabucco (considerată concurentă cu cea rusească - n.r.), însă vom acorda ruşilor tot sprijinul de care au nevoie pentru implementarea proiectului", potrivit ministrului Economiei, Adriean Videanu.

Însă România nu a primit o invitaţie oficială la negocieri pentru South Stream, aceasta urmând să vină după finalizarea studiului sumar de fezabilitate. O delegaţie a Gazprom este aşteptată în această lună la Bucureşti, iar o întâlnire similară va avea loc între oficialii ruşi şi cei bulgari, tot în ianuarie, după care va fi luată o decizie finală privind harta conductei.

Ce beneficii ne va aduce South Stream?

Reprezentanţii industriei româneşti de profil spun că România ar avea enorm de câştigat dacă va fi pe traseul ambelor conducte, Nabucco şi South Stream, în primul rând din punctul de vedere al securizării alimentării cu gaze.

Mai mult, astfel de proiecte de anvergură pe teritoriul României creează locuri de muncă şi dau de lucru constructorilor locali, odată cu realizarea unor depozite de gaze vitale pentru perioada iernii.

Totodată, ţara noastră ar putea juca o carte importantă şi pe plan diplomatic în relaţia cu ţările bogate în resurse şi cele consumatoare din vest. Pe de altă parte, această colaborare ar putea întări dependenţa de gazele ruseşti, în condiţiile în care România importă în prezent din Rusia doar un sfert din consum, producţia internă fiind suficientă pentru următorii 13 ani.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite