Implicarea României în South Stream ar putea fi decisă în această lună

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii Gazprom vor avea întâlniri în această lună atât cu oficialii români, cât şi cu cei bulgari, în urma cărora vor lua o decizie privind traseul gazoductului South Stream.

Bulgaria şi Rusia au semnat un acord interguvernamental privind construcţia pe terioriul bulgar a conductei dezvoltate de Gazprom şi italienii de la Eni. Însă noul guvern de la Sofia întârzie să dea un răspuns concret privind implicarea sa în trei proiecte energetice majore care vizează colaborarea cu Rusia: South Stream, oleoductul Burgas-Alexandropolis şi noua centrală nucleară de la Belene. Ministrul rus al Energiei, Serghei Şmatko, a anunţat că va avea discuţii în ianuarie cu omologul său, Traicho Traikov, pe aceste teme.

Potrivit traseului iniţial al South Stream creionat de ruşi, conducta va trece prin Marea Neagră până în Bulgaria, însă acest stat ar putea fi înlocuit cu România dacă va da un răspuns negativ sau dacă întârzie cu un răspuns concret.

Totodată, o delegaţie condusă de Şmatko şi vicepreşedintele Gazprom, Alexander Medvedev, va veni în România în ianuarie, potrivit presei ruse.

Poziţia oficială a României cu privire la proiectul South Stream este că "prioritatea ţării noastre rămâne Nabucco, gazoductul considerat concurent celui rusesc, dar vom acorda tot sprijinul necesar ruşilor pentru realizarea conductei", potrivit ministrului român al Economiei, Adriean Videanu.

Totuşi, includerea României pe traseul conductei ruseşti ar aduce avantaje în special pe partea securizării livrărilor de gaze, în condiţiile în care South Stream ocoleşte Ucraina, ţară considerată vinovată de criza gazelor din ianuarie 2009.

„Ţările pe teritoriul cărora va trece conducta pot primi zeci, dacă nu sute de milioane de euro ca venituri directe la buget“, declarau, în primăvară, pentru „Adevărul“, oficialii Gazprom.

La acestea se adaugă locurile de muncă şi infrastructura adiţională, precum depozite subterane de înmagazinare a gazelor, dar şi efectele indirecte, cum ar fi dezvoltarea industrială.

Astfel că industria de profil din România susţine că România ar avea enorm de câştigat dacă se va afla atât pe traseul Nabucco, cât şi pe cel al South Stream. Mai mult, România este singurul stat din consorţiul Nabucco şi care nu a semnat acorduri cu Rusia privind implicarea în reţelele de conducte dezvoltate de Gazprom.

Oficialii ruşi spuneau, anul trecut, că studiul sumar de fezabilitate al South Stream va fi finalizat până la sfârşitul anului 2009, însă analizele se prelungesc, iar decizia finală va ţine cont de rezultatul discuţiilor prevăzute pentru această lună cu oficialii români şi bulgari.

Franţa ar putea face lobby pentru România

În această toamnă, Franţa a anunţat că se alătură South Stream prin intermediul Electricite de France (EDF), care va primi 10% din acţiunile companiei care dezvoltă gazoductul.

Franţa are nevoie de gazele ruseşti pentru a-şi asigura materia primă pentru termocentralele EDF.

Includerea EDP în proiect este un mare avantaj pentru România, întrucât relaţiile energetice dintre România şi Franţa sunt binecunoscute, iar Hexagonul ar putea face un lobby puternic pentru ca ţara noastră să fie poziţionată pe harta traseului South Stream.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite