Petrolul, sursă de conflicte în Marea Neagră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iulia Timoşenko a anunţat, la sfârşitul anului trecut, că în 2010 Ucraina va trece la exploatarea zăcămintelor de petrol şi gaze din platoul continental al Mării Negre.

Alte state riverane la Marea Neagră au proiecte similare. Problema este că multe dintre aceste zăcăminte aparţin mai multor ţări, iar partajarea lor ar putea constitui surse de conflict. Ucraina şi-a stabilit drept prioritate guvernamentală exploatarea bogăţiilor din subsolul platoului său continental la Marea Negră. Este de înţeles această poziţie. Odată ce Rusia îşi va finaliza gazoductele Nord Stream şi South Stream, liderii ucraineni nu mai pot recurge la şantajul gazului pentru a încerca să obţină subvenţii de mai multe miliarde şi plăţi de tranzit.

Experţii ucraineni prognozează că în partea de est a Mării Negre ar exista până la 3,5 mii de miliarde de tone de hidrocarburi, o cifră ce poate fi comparată cu cele mai mari zăcăminte din Marea Caspică. Pentru specialiştii ruşi, aceste cifre ridică semne de întrebare. „Toate aceste hidrocarburi din Marea Neagră nu sunt decât potenţiale. Toate argumentele privind prezenţa lor acolo se bazează pe date de natură geofizică", spune Nikita Kuşeriuk, şef de laborator la Institutul de Oceanologie al Academiei de Ştiinţă din Rusia. Datele geofizice arată că acolo există ceva, dar nu se ştie dacă în acele pungi se află petrol, gaze sau apă. Nu se poate şti cu exactitate decât după lucrări de foraj, susţine Kuşeriuk. „Resursele din Marea Negră nu sunt atât de importante", declară Konstantin Simonov, directorul Fondului pentru Securitate Energetică Naţională.

Cu toate acestea, preţul petrolului va creşte în anii următori, ceea ce va face atractive chiar şi zăcămintele mici. Ucraina şi Rusia au litigii teritoriale în Strâmtoarea Kerci unde există zeci de depozite de hidrocarburi. Partajarea acestora au făcut obiectul negocierilor de anul trecut, legate de livrarea de gaz rusesc către Ucraina.

Disputa ruso-ucraineană este doar o parte a problemei. În urmă cu doar câteva săptămâni, ministrul georgian al Afacerilor Externe a criticat sever semnarea unui acord între Rosneft şi compania de stat abhază Abkhaztop privind cercetarea şi evaluarea zăcămintelor de petrol din zona Gudaut a platoului Mării Negre. Resursele de materii prime, după o evaluare preliminară, ar fi aici de aproximativ 270 de milioane de tone. Cu toate acestea, în conformitate cu „Legea teritoriilor ocupate", adoptată de Parlamentul de la Tbilisi, companiile străine nu au dreptul să exploateze resursele din Abhazia, fără permisiunea autorităţilor georgiene.  

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite