Vicepreşedintele Gazprom menţionează România ca fiind inclusă pe traseul South Stream

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepreşedintele Gazprom, Alexander Medvedev, a declarat, într-un interviu acordat publicaţiei Southeast European Times că viitorul gazoduct rusesc South Stream va trece inclusiv prin România. În acelaşi timp, Medvedev spune că acum este momentul oportun pentru România să ia o decizie privind implicarea sa în proiect.

Este pentru prima dată când un oficial Gazprom menţionează acest lucru.

Până acum, varianta provizorie a traseului South Stream creionată de ruşi arăta că gazoductul va trece prin Marea Neagră până în Bulgaria, însă presa rusă şi surse din Gazprom au spus de mai multe ori că Bulgaria ar putea fi înlocuită cu România dacă va da un răspuns negativ sau dacă întârzie cu un răspuns concret.

Însă, după cum reiese din declaraţiile lui Medvedev din Southeast European Times, traseul conductei ar putea include atât România, cât şi Bulgaria.

„Deşi 2009 nu a fost un an uşor pentru Gazprom, nu există niciun dubiu că am făcut progrese mari în ceea ce priveşte proiectele cruciale pe termen lung. În ciuda veniturilor mici, am menţinut un capital de investiţii mare. De fapt, anul trecut am investit mai mult decât media ultimilor trei ani, care au fost, din punctul de vedere al veniturilor, mult mai fructuoşi. Desigur, suntem încântaţi că am început construcţia conductei Nord Stream şi am intrat în ultima fază a pregătirilor şi negocierilor pentru construcţia gazoductului South Stream. (...) South Stream va conecta Rusia cu una dintre ţările de la Marea Neagră, probabil Bulgaria, apoi Italia, via Ungaria, România, Serbia, Grecia, Croaţia, Slovenia şi poate şi alte ţări“, a arătat Medvedev.

Întrebat despre implicarea în proiect a Croaţiei, Austriei şi României, oficialul Gazprom s-a arătat bucuros de interesul manifestat în acest sens de primele două ţări menţionate, cu care se va semna un acord în perioada următoare.

În ceea ce priveşte România, pot doar să spun că nicio ţară care este serioasă privind implicarea sa în South Stream nu va fi lăsată deoparte. România are o excelentă poziţie strategică pe ţărmul Mării Negre şi ar fi putut fi punctul de start al părţii continentale a conductei, precum Bulgaria. Poate fi conectată din această ţară (Bulgaria – n.r.), dar, totodată, trebuie să vedem ce se întâmplă cu acest proiect în Bulgaria, acum că guvernul a fost schimbat. Negocierile cu Bulgaria continuă şi acum este momentul oportun pentru România să-şi exprime clar opţiunile în ceea ce priveşte acest proiect“, a subliniat vicepreşedintele gigatului rus.

Reprezentanţii Gazprom vor avea întâlniri în această lună atât cu oficialii români, cât şi cu cei bulgari, în urma cărora vor lua o decizie privind traseul gazoductului South Stream.

Bulgaria şi Rusia au semnat un acord interguvernamental privind construcţia pe terioriul bulgar a conductei dezvoltate de Gazprom şi italienii de la Eni. Însă noul guvern de la Sofia întârzie să dea un răspuns concret privind implicarea sa în trei proiecte energetice majore care vizează colaborarea cu Rusia: South Stream, oleoductul Burgas-Alexandropolis şi noua centrală nucleară de la Belene. Ministrul rus al Energiei, Serghei Şmatko, a anunţat că va avea discuţii în ianuarie cu omologul său, Traicho Traikov, pe aceste teme.

Totodată, o delegaţie condusă de Şmatko şi vicepreşedintele Gazprom, Alexander Medvedev, va veni în România în ianuarie, potrivit presei ruse.

Poziţia oficială a României cu privire la proiectul South Stream este că "prioritatea ţării noastre rămâne Nabucco, gazoductul considerat concurent celui rusesc, dar vom acorda tot sprijinul necesar ruşilor pentru realizarea conductei", potrivit ministrului român al Economiei, Adriean Videanu.

Totuşi, includerea României pe traseul conductei ruseşti ar aduce avantaje în special pe partea securizării livrărilor de gaze, în condiţiile în care South Stream ocoleşte Ucraina, ţară considerată vinovată de criza gazelor din ianuarie 2009.

„Ţările pe teritoriul cărora va trece conducta pot primi zeci, dacă nu sute de milioane de euro ca venituri directe la buget“, declarau, în primăvară, pentru „Adevărul“, oficialii Gazprom.

La acestea se adaugă locurile de muncă şi infrastructura adiţională, precum depozite subterane de înmagazinare a gazelor, dar şi efectele indirecte, cum ar fi dezvoltarea industrială.

Astfel că industria de profil din România susţine că România ar avea enorm de câştigat dacă se va afla atât pe traseul Nabucco, cât şi pe cel al South Stream. Mai mult, România este singurul stat din consorţiul Nabucco şi care nu a semnat acorduri cu Rusia privind implicarea în reţelele de conducte dezvoltate de Gazprom.

Oficialii ruşi spuneau, anul trecut, că studiul sumar de fezabilitate al South Stream va fi finalizat până la sfârşitul anului 2009, însă analizele se prelungesc, iar decizia finală va ţine cont de rezultatul discuţiilor prevăzute pentru această lună cu oficialii români şi bulgari.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite