Scumpirea cartofilor în România, judeţ cu judeţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele mai mari preţuri se regăsesc în oraşele cu populaţie numeroasă, iar cele mai drastice scumpiri din ultimii trei ani sunt consemnate în localităţile de la munte. Din 2007 până în prezent, preţul cartofului aproape s-a dublat, iar producătorii spun că la Paşte kilogramul va ajunge să coste un euro (peste 4 lei).

„Adevărul" vă prezintă o hartă a preţurilor cartofilor afişate în marile pieţe ale ţării, în 2007 şi în prezent, obţinută pe baza datelor raportate de Institutul Naţional de Statistică, din care reiese că preţurile acestor legume au crescut cu 50% până la 100% în toate ­localităţile.

Mai citeşte şi:

România a intrat în criza alimentară

Pâinea este produs de lux pentru orădeni, iar producătorii ameninţă cu noi scumpiri

Cine umflă preţurile la produsele alimentare

Scumpiri mai accentuate decât media naţională de 72% se regăsesc în marile oraşe ale ţării, cum ar fi Iaşi sau Cluj-Napoca, dar şi în judeţele în care populaţia are venituri mai mici (Teleorman, Giurgiu sau Sălaj, spre exemplu).

La Iaşi, kilogramul de cartofi costa, în 2007, 1,01 lei, iar acum a ajuns la 2,20 lei; la Cluj-Napoca, preţul a urcat de la 1,21 lei în 2007 la 2,25 lei în prezent.

Stabilitate în zonele cu tradiţie

De-a lungul timpului, unele judeţe precum Covasna, Buzău, Arad sau Braşov s-au remarcat ca bazine de producţie intensivă a cartofului. Deloc întâmplător, deci, în aceste zone se regăsesc şi cele mai mici creşteri de preţuri. În municipiul Sfântu Gheorghe (reşedinţa judeţului Covasna) avem cea mai mică scumpire, respectiv de la 0,98 lei în 2007 la... un leu în 2010. Urmează Aradul, cu o „creştere" de la 1,93 la 1,96 lei în ultimii trei ani, Braşovul (de la 1,48 la 1,75), Buzăul şi Dâmboviţa (de la 1 la 1,7 lei).

Cei mai scumpi cartofi se găsesc, în prezent, în reşedinţa Harghitei, Miercurea Ciuc (2,5 lei/kilogram), Alba Iulia, Piteşti (2,3 lei/kg), Alexandria, Constanţa, Cluj-Napoca, Iaşi şi Galaţi (mai mult de 2,2 lei/kg). În schimb, cei mai ieftini (sub 1,7 lei/kg) sunt la Sfântu Gheorghe, Drobeta Turnu-Severin şi Târgu-Mureş.

Cererea, de trei ori mai mare decât producţia

De ce se scumpesc cartofii? Dicolo de speculaţiile comercianţilor, care au observat că aceste legume se vând din ce în ce mai bine chiar dacă preţul creşte pe zi ce trece, explicaţia vine din raportul, puternic dezechilibrat, dintre cerere şi ofertă. „Consumul naţional anual sau, dacă vreţi, necesarul de cartofi este de trei milioane de tone.

Producţia în 2010 a fost de trei ori mai mică, respectiv un milion de tone, din cauza condiţiilor meteo şi a prelungirii iernii. În plus, în Ucraina - furnizorul nostru tradiţional de cartofi - a fost secetă", ne-a declarat Valeriu Steriu, fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii. El a observat că, în cazul cartofilor, cererea a crescut şi mai mult în ultimele trei luni, pe fondul scumpirii altor alimente de bază, dar şi pentru că este perioadă de post şi credincioşii recurg în mod tradiţional la această alternativă culinară - cartoful. 

De aceea, „scumpirea mai este încă posibilă până la ­Paşte, pe fondul unui consum mai intens decât de obicei, după care preţurile se vor stabiliza pentru că apar şi cartofii noi şi s-ar putea să avem chiar o supraofertă care ar trebui să ducă la ieftiniri", estimează Valeriu Steriu.

Tot la scumpirea cartofilor se aşteaptă şi reprezentanţii producătorilor, însă ei vorbesc de o creştere mult mai agresivă a preţurilor, ­respectiv până peste 4 lei la Paşte. Ioan Benea, preşedintele Federaţiei Naţionale „Cartoful", afirmă că în cel mult două săptămâni un kilogram de cartofi se va vinde la piaţă cu un euro.

„Nu sunt cartofi. A fost un an foarte greu în România şi producţia a fost destul de mică. Din import se aduc cartofi la preţurile de afară. De exemplu, la Viena preţul cartofului este de un euro pe kilogram. Credeţi că o să îl aducă cineva de acolo la un preţ mai mic?", explică Benea. El mai arată că în ultimii ani fermierii nu mai sunt interesaţi să investească în cultura de cartofi, fiind foarte scumpă.

Sistemul românesc de însămânţare, distrus

„Din România nu se mai poate cumpăra sămânţă de cartofi, pentru că au distrus sistemul, iar ca să o aduci de dincolo te costă 1.250 de euro pe tonă plus transportul. Un transport te costă cu totul cam 180 de milioane de lei vechi. Noi nu suntem în stare să facem un sistem de irigaţii sau să le dăm voie fermierilor să ia apa gratuit din lacuri şi râuri, pentru a iriga suprafeţele cultivate, pentru că le este frică celor din Guvern că se îmbogăţesc ţăranii dacă iau apa gratuit", a conchis liderul federaţiei. 

“Scumpirea mai este încă posibilă până la Paşte, pe fondul unui consum mai intens, după care preţurile se vor stabiliza."
Valeriu Steriu
parlamentar, fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii

“În ţară nu mai sunt cartofi. La Viena costă un euro pe kilogram. Credeţi că o să îl aducă cineva de acolo la un preţ mai mic?"
Ion Benea
lider federaţia „Cartoful“

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite