România a intrat în criza alimentară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţurile alimentelor au crescut, pentru prima dată în ultimii ani, mai mult decât ale mărfurilor nealimentare sau ale serviciilor. Scenariul conturat de experţii internaţionali, care plasau România în zona „cod roşu“ de criză alimentară, a devenit realitate: mâncarea se scumpeşte, salariile scad.

La jumătatea lui 2008, scumpirea alimentelor o depăşea pentru prima dată după patru ani pe cea a mărfurilor nealimentare sau a serviciilor, pe fondul deprecierii leului şi importurilor masive de produse agricole. De atunci până la începutul acestui an, servicile şi produsele nealimentare au lăsat în urmă alimentele din punctul de vedere al creşterii preţurilor, însă trendul s-a inversat şi acum suntem din nou în faţa unui vârf al scumpirilor la alimente.

Mai citeşte şi:

Pâinea este produs de lux pentru orădeni, iar producătorii ameninţă cu noi scumpiri

Cine umflă preţurile la produsele alimentare

Postul Paştelui cu legume şi fructe „straniere”: ridichii din Ungaria şi roşii din Italia

Ciorba săracului a devenit aliment de lux

Ceea ce face însă diferenţa dintre mijlocul anului 2008 şi începutul lui 2011 constă în puterea de cumpărare a populaţiei, care acum este mult mai slabă decât în urmă cu doi-trei ani. Acesta era, de altfel, şi semnalul de alarmă al economiştilor care avertizau că ne paşte o criză alimentară: preţurile vor creşte atât de mult încât o parte tot mai mare din populaţie nu-şi va mai permite ca, din veniturile lunare, să-şi asigure necesarul de hrană.

Autorităţile ridică din umeri

Datele raportate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că alimentele s-au scumpit în februarie 2011, faţă de aceeaşi lună din anul precedent, cu 8,83% - avans nemaiîntâlnit din perioada mai-septembrie 2008. Dar, atenţie, în acel an, dinamica salariilor acoperea lejer creşterea preţurilor la alimente şi la celelalte produse/servicii din coşul de consum, astfel că românii nu au resimţit scumpirile ca pe o criză; azi, preţurile cresc galopant, în timp ce salariile scad, ceea ce este cu totul altceva, dar acest lucru nu pare să deranjeze autorităţile de la Bucureşti.

Valeriu Tabără (ministrul Agriculturii), spre exemplu, se mulţumeşte să ne spună că România are destulă hrană, anul agricol 2011 va fi unul bun, iar scumpirea cartofilor este „doar o problemă tehnică". Dar tocmai scumpirile în raport cu veniturile populaţiei - nu (in)existenţa hranei - înseamnă criza alimentară, cel puţin în accepţiunea ultimelor analize internaţionale.

În timp ce în alte ţări se iau măsuri extreme pentru contracararea scumpirilor, în baza unor strategii bine puse la punct,  Bucureştiul rămâne impasibil, ca şi cum n-ar exista destui români cu venituri prea mici pentru a înfrunta avansul preţurilor.

Inflaţia, la dublul ţintei anuale

Media anuală a scumpirilor - inflaţia - a urcat de la 6,99% în ianuarie la 7,6% în februarie, după ce rata lunară s-a situat la 0,77%, ca urmare a scumpirii alimentelor.

Rata anuală a inflaţiei se află ceva mai sus decât dublul ţintei de 3,6% stabilit de banca centrală pentru finele lui 2011. Faţă de luna anterioară, preţurile alimentelor au crescut în februarie cu 1,76%, avansul fiind susţinut de scumpirea legumelor cu 8%. Preţurile mărfurilor nealimentare şi serviciilor au înregistrat creşteri reduse faţă de luna anterioară, de 0,27%, respectiv 0,03%, a mai comunicat ieri INS. 

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite