România, în al şaselea trimestru de criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din septembrie 2008 până în martie 2010, economia a scăzut continuu, recesiunea adâncindu-se în aproape toate sectoarele. În primul trimestru din 2010, Produsul Intern Brut (PIB) a scăzut cu 0,3% faţă de ultimele trei luni din 2009 şi cu 2,5% comparativ cu acelaşi trimestru din anul trecut.

Primele estimări aunţate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS) arată o scădere în medie cu mai puţin de un punct procentual a economiei în primul trimestru din 2010. Vestea bună este că amploarea contractării PIB este din ce în ce mai mică, cea proastă este că mergem din rău în mai rău. Anul trecut, PIB-ul primului trimestru era cu 6,2% mai mic decât cel din aceeaşi perioadă a anului 2008, acum PIB-ul primului trimestru este cu 2,6% mai mic decât cel din primele trei luni ale anului 2009.

Criza îi împinge pe infractori la măsuri extreme: hoţii umblă deghizaţi şi fură orice

Grevă generală în învăţământ, din 31 mai

Nu le pasă de recesiune: Salariu de barosan din primărie care sfidează criza: 5.000 de lei pe lună

Iaşi: Aproape 1.000 de studenţi au luat cu asalt Prefectura. Tinerii au scandat lozinci şi l-au huiduit pe ministrul Educaţiei

Economia a intrat în recesiune în trimestrul al treilea din 2008, odată cu scăderea Produslui Intern Brut în termeni ajustaţi sezonier, faţă de precedentele trei luni, cu 0,1%. De atunci, PIB-ul a înregistrat scăderi în fiecare trimestru, exceptând creşterea uşoară, de 0,1%, din trimestrul al treilea din 2009.

De unde vin minusurile?

Datele anunţate de INS sunt doar sintetice, dar evoluţiile sectoriale raportate recent arată că, dintre principalele domenii de activitate, doar industria şi serviciile au ieşit pe plus în primul trimestru. În rest, construcţiile au consemnat un minus de aproximativ 20%, iar comerţul a scăzut cu aproape 10%. Scăderea consumului se vede în rezultatele obţinute de companiile de comerţ, ale căror cifre de afaceri au scăzut, în primul trimestru, cu 8,4% în cazul celor profilate pe retailul alimentar şi cu 9,5% în cazul celor profilate pe distribuirea de produse nealimentare.

Iar companiile profilate pe comerţul cu autovehicule au avut un recul al cifrei de afaceri de peste 28% în primele trei luni din acest an, faţă de aceeaşi perioadă din 2009.

Cât priveşte sectorul de construcţii, aici căderea declanşată la finele lui 2008 pare să nu se mai sfârşească - dimpotrivă, de accelerează. În primul trimestru din 2010, volumul lucrărilor de construcţii rezidenţiale (destinate locuirii) a scăzut cu peste 40% faţă de cel realizat în aceeaşi perioadă din 2009.

De unde vin plusurile?

Volumul contrucţiilor nerezidenţiale a scăzut cu 30%, iar cel de construcţii inginereşti a stagnat, rămânând la aceeaşi valoare din primul trimestru al anului 2009. Dacă media generală a scăderii PIB a fost de numai 2,6%, iar unele sectoare s-au compactat cu mai mult de 20%, înseamnă că există şi câteva domenii care au avut creşteri. Într-adevăr, industria românească şi-a revenit pe plus în toate palierele şi sub-sectoarele sale, la fel şi sectorul de servicii.

Producţia industrială a crescut, per ansamblu, cu peste 4%, având avansuri şi cu două cifre în unele nişe precum producţia de bunuri de capital sau cea de bunuri intermediare. De asemenea, vânzările realizate de companiile profilate pe producţia industrială au crescut în primul trimestru, cifra de afaceri medie avansând cu aproape 6% faţă de aceeaşi perioadă din 2009. Tot din industrie vine şi o veste mai mult decât bună, aceea că volumul comenzilor, reprezentând cererea, este din nou mai mare, după aproape un an de scăderi îngrijorătoare.

În ceea ce priveşte sectorul de servicii, volumul cifrei de afaceri al companiilor cu acest profil a crescut, în medie, cu 8,4%, iar firmele cu profil de hoteluri-restaurante au avut un avans al cifrei de afaceri de 7,4%.

Datele anunţate de INS referitor la evoluţia PIB în primul trimestru sunt apropiate de media estimărilor analiştilor economici consultaţi de agenţiile de presă, care au anticipat o scădere de 0,5% faţă de trimestrul patru al anului trecut şi de 3% faţă de primele trei luni din 2009.

România în primul trimestru din 2010*

Sector Evoluţie
Comerţ -9,5%
Construcţii -19,9%
Producţia industrială +4,1%
Servicii +8,4%
Turism +7,4%
Înmatriculări auto -57,4%
Comerţ auto -29,2%
Comerţ moto-velo -9,5%
Vânzări în industrie +5,9%
Comerţ alimente -7,4%
Comerţ nealimentare -8,9%
Vânzări carburanţi -4,7%
Afaceri industria prelucrătoare +6,8%
Construcţii locuinţe -41%
*) Evoluţie faţă de aceeaşi perioadă din anul 2009

Sursa: INS

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite