Salariu de barosan din primărie care sfidează criza: 5.000 de lei pe lună

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de pensionari din toată ţara au ieşit astăzi în stradă să strige nemulţumirile vizavi de noile măsuri de austeritate. Ca şi cum măsurile impuse de Guvern nu ar fi suficiente, Primăria Timişoara vrea să scumpească impozitele şi căldura. În tot acest timp, funcţionari ai primăriei sfidează criza cu salarii babane. Nivelul mediu de salarizare din Primăria Timişoara este de 2.100 de lei.

Adevărul de Seară a analizat toate declaraţiile de avere ale, celor 350 de funcţionari. Concluzia este că salariile sunt mai mult decât bune, pe bani publici. Salariul mediu din primărie este 2.100 de lei, în timp ce sunt lefuri babane care ajung şi la 4.000 sau chiar 5.000 de lei. De asemenea, sunt cazuri în care, nu numai un membru al familiei „mulge” de la primărie, fiind angajaţi ca funcţionari publici soţ-soţie. Declaraţiile de avere ale funcţionarilor din Primăria Timişoara scot la iveală salarii „umflate” până la nesimţire. Cel mai mare salariu din cei 350 de funcţionari publici care apar pe siteul Primăriei Timişoara în are Doina Popa, consilier la Serviciul de Publicitate şi Comerţ.

A dat în bâlbâială

Potrivit ultimei declaraţii de avere postate pe site, Doina Popa a încasat din salariu 60.000 de lei într-un an, ceea ce înseamnă 5.000 de lei pe lună. Întrebată cum justifică salariul, funcţionara a dat în bâlbâială. „Am pus salariul brut, sau mă rog, nu ştiu ce e. O să verific declaraţia fiscală”, a spus Doina Popa. Referitor la activitatea pe care o desfăşoară, câţi bani primeşte în mână şi ce face practic, funcţionara s-a eschivat. „Sunt consilier la Serviciul de Publicitate şi Comerţ şi mă ocup cu controlul comerţului. În afară de asta mai am şi alte activităţi. Restul informaţiilor le găsiţi la Personal”, a mai spus Doina Popa (foto).



Dumitraşcu Simina, spre exemplu lucrează la Direcţia de Urbanism şi are unul din cele mai mari salarii din primărie. Ultima declaraţie de avere arată că a încasat 55.360 de lei pe an, ceea ce înseamnă un salariu lunar de peste 4.600 de lei. „Sunt de 15 ani în primărie şi sunt actual şef de birou”, a spus Dumitraşcu, care a refuzat să explice ce face concret pentru banii cu care o plătesc timişorenii.

Oamenii nimănui

La polul opus sunt „săracii” Primăriei, care au salarii de cel puţin două ori mai mici decât colegii lor din instituţie. În această situaţie se află şi “sexi-consilierul” Daniel Urs, care este printre cei mai prost plătiţi angajaţi. Urs este cunoscut pentru faptul că a pozat în ipostaze sexy pe internet şi chiar a fost penalizat la salariu de către superiorii săi. Consilierul lucrează la biroul de dezvoltare urbană şi metropolitană şi are un salariu 625 de lei. Contactat telefonic, consilierul nu a dorit să facă niciun fel de comentariu.



Secretarul ia cei mai mulţi bani

Cel mai bine plătit, dintre şefi, este secretarul Ioan Cojocari, care o leafă de aproape 10.000 de lei pe lună, în timp ce şeful său, primarul Gheorghe Ciuhandu are un salariu lunar de 7.684. De două zile primarul a refuzat să răspundă la telefon, pentru a explica ce se întâmplă cu sumele deşănţat de mari plătite la primărie, din banii oraşului. „Aşteptăm să vedem ce spune legea”, a spus purtătorul de cuvânt Flavius Boncea. Sumele sunt calculate din declaraţiile de avere, rubrica „venituri anuale din salarii”.



Mediul de afaceri lovit în plin

Timişorenii sunt aşteptaţi mâine la sediul primăriei pentru o dezbatere publică pe marginea taxelor şi impozitelor locale de anul viitor. Noul proiect, propus de conducerea Primăriei Timişoara, loveşte din plin firmele, pentru care primăria vrea să majoreze impozitele. Ovidiu Şandor (foto jos), unul din cei mai importanţi oameni de afaceri din Timişoara consideră măsura total nepotrivită. „Vedem că inclusiv guvernanţii au înţeles că majorarea impozitelor nu este o soluţie. Din păcate la nivel de primărie se încearcă majorarea în condiţiile în care subvenţiile pentru societăţile din subordinea primăriei sunt tot mai mari”, a spus Şandor.

Bani publici tocaţi aiurea


Acesta consideră că prin plata reală a costurilor lucrărilor publice s-ar economisi mult mai mulţi bani decât prin creşterea impozitelor. „Taxe mai mari nu pot însemna decât mai multe firme închise şi mai mulţi şomeri”, a mai spus Ovidiu Şandor. Tot mâine se dezbate taxa de habitat, pe care primăria vrea să o perceapă de la fiecare timişorean, pentru refacerea faţadelor de la clădirile istorice. Municipalitatea a încercat şi anul trecut să pună birul, dar taxa a fost respinsă pe motiv că beneficiază de reparaţii ale clădirilor proprietarii cu bani din zona centrală, printre ei este chiar şi celebrul Ionelaş Cârpaci. Timişorenii sunt aşteptaţi mâine, de la ora 16.00, la primărie pentru a discuta despre taxele locale. Dacă lumea nu se prezintă, proiectele au toate şansele să fie adoptate.

Salariile nesimţite de la primăriile din Vest


REŞIŢA:
În ciuda crizei economice, Primăria Reşiţa averile şefilor de servicii întrec bunul simţ. Municipalitatea reşiţeană se vaită de lipsa de bani pentru investiţii cum ar fi repararea drumurilor sau amenajarea unor zone turistice. Potrivit proiectului de hotărâre aprobat de consilieri, fondul de salarii pentru cei 83 de angajaţi ai Primăriei Reşiţa este de 4,3 milioane de lei. Citeşte aici toate detaliile!

ARAD: În vreme ce plătitorii de taxe resimt criza din ce în ce mai mult, Primăria Arad sfidează sărăcia. Totalul cheltuielilor de personal planificate pentru anul în curs în cadrul Primăriei se ridică la peste 17,5 milioane de lei. Citeşte aici toate detaliile!

ORADEA:
Adevărul de Seară a realizat un top al celor mai mari salarii din Primărie, pe baza declaraţiilor de avere. Salariile angajaţilor din Primăria Oradea nu au scăzut în ultimele luni, doar salariul de merit a fost tăiat şi stimulentele celor care fac control financiar. Citeşte toate detaliile!

image
image
Ioan Cojocari
Ovidiu Şandor şi Dan Bedros

HUNEDOARA: Potrivit declaraţiilor de avere, unii funcţionari încasează, lunar, între 3.000 şi 5.000 de lei. Secretarul primăriei Deva, Laura Sârbu, e mai bine plătită decât edilul Mircia Muntean şi viceprimarii oraşului. Citeşte toate detaliile!

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite