Grevă generală în învăţământ, din 31 mai

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sindicaliştii din educaţie au anunţat că, începând cu data de 31 mai, cadrele didactice intră în grevă generală pe termen nedeterminat. Începând de astăzi, aceştia nu vor mai trece notele elevilor în catalog şi nu vor mai participa la evaluările naţionale, urmând să fie prezenţi la mitingul organizat în Piaţa Victoriei în 19 mai.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Aurel Cornea, a afirmat că decizia a fost luată în urma întâlnirii de astăzi cu toţi liderii celor patru federaţii sindicale reprezentative din educaţie.

Citeşte şi:

Profesorii braşoveni fac „referendum“ pentru grevă

Nu le pasă de recesiune: Salariu de barosan din primărie care sfidează criza: 5.000 de lei pe lună
Iaşi: Aproape 1.000 de studenţi au luat cu asalt Prefectura. Tinerii au scandat lozinci şi l-au huiduit pe ministrul Educaţiei

Preşedintele Federaţiei "Spiru Haret", Gheorghe Isvoranu, a declarat că sindicaliştii din învăţământ vor să nu se aplice măsurile de reducere a salariilor.

"Noi vrem ca viitoarea ordonanţă care ne amputează salariile să nu se întâmple", a spus Isvoranu, citat de Mediafax.

Liderul Federaţiei "Spiru Haret" a adăugat că profesorii şi pensionarii nu pot fi făcuţi responsabili pentru "ani întregi de cheltuieli pe clientelă politică".

Confederaţiile sindicale au anunţat că în 19 mai aproximativ 40.000 de sindicalişti vor participa la un miting de amploare în Piaţa Victoriei.

Peste o sută de sindicalişti din învăţământ au pichetat, ieri, Palatul Parlamentului, fiind nemulţumiţi în special de noua măsură anunţată de Guvern, de reducere a salariilor în sectorul bugetar cu 25 la sută, începând cu data de 1 iunie 2010.

Totodată, ei mai sunt nemulţumiţi de faptul că proiectul Legii Educaţiei Naţionale conţine o serie de dispoziţii cu efecte negative, dezastruoase, asupra personalului din învăţământ, cum ar fi creşterea şomajului  în rândul cadrelor didactice ca urmare a pierderii titularizării în sistem şi trecerii clasei a IX-a la gimnaziu.

Alte nemulţumiri sunt legate de sistarea, începând cu luna ianuarie 2010, a plăţii unor sporuri existente în contractele colective de muncă, de reducerea personalului din învăţământul preuniversitar cu încă 15.000 de posturi şi de neplata în primele trei luni ale anului 2010 a sporului de lucru în condiţii periculoase sau vătămătoare şi a sporului pentru condiţii grele de muncă.

Săptămâna trecută, preşedintele Traian Băsescu a anunţat că, în urma negocierilor cu FMI, autorităţile române au ales soluţia reducerii salariilor bugetare cu 25% , a pensiilor cu 15% şi să scadă "masiv subvenţiile", în loc de majorarea semnificativă a principalelor taxe, respectiv cota unică şi TVA. Şeful statului a menţionat şi că ajutorul de şomaj va scădea cu 15%.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite