Merge internetul prost? Renunţă gratis la contract

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O nouă lege le dă dreptul abonaţilor firmelor de telecomunicaţii să rezilieze contractele, înainte de termen, fără a mai plăti vreo taxă. Clauzele de fidelitate impuse consumatorilor vor fi anulate, însă operatorii spun că această decizie va duce la dispariţia telefoanelor subvenţionate.

Citeşte şi:

CÂT DE MULŢI BANI DAI, ÎN REALITATE, PE TELEFOANELE IEFTINE DE LA OFERTĂ ?

Gata cu facturile umflate şi trafic de internet mult mai lent decât este prevăzut în contractul încheiat cu operatorul de telefonie mobilă sau internet. Camera Deputaţilor a avizat miercuri o lege prin care orice client nemulţumit de serviciile operatorilor poate renunţa la contract şi asta fără să plătească vreo taxă.

Ce câştigă abonaţii

„Dacă faceţi un contract cu un operator de internet pe doi ani şi după o lună sau două modemul nu funcţionează, puteţi să renunţaţi la acel contract fără să mai plătiţi contravaloarea lunilor până la încheierea abonamentului sau o eventuală taxă, aşa cum era până acum", arată senatorul Iulian Urban, iniţiatorul acestei legi.

RCS&RDS lansează servicii de telefonie și internet mobile cu credit preplătit

VIDEO Scrie SMS-uri fără să apeşi tastele

Cele mai mici tarife practicate de operatorii de telefonie mobilă europeni

Abonații firmelor de telefonie mobilă și cablu nu vor mai plăti taxa de reziliere a contractelor înainte de termen

UPC şi RDS, campioane la reclamaţii 

Dacă operatorii consideră că motivele nu sunt întemeiate, se pot adresa justiţiei. Principalele nemulţumiri ale clienţilor pornesc de la apeluri către numere necunoscute care „apar" ca prin minune pe factură până la internet la o viteză mult mai mică decât cea stabilită în contract. Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a verificat 220 de operatori de cablu şi internet şi a găsit astfel de probleme la 137 dintre ei. Controlul s-a efectuat în perioada 9-20 noiembrie 2009.

De exemplu, în Timiş, o firmă pretindea că oferă suplimentar 2.000 de minute de convorbire în reţea, însă în realitate numărul real al minutelor era mult mai mic. Cu toate că legea îţi dă dreptul să renunţi la contract dacă eşti nemulţumit de calitatea serviciilor, în cazul în care ai beneficiat de o ofertă promoţională, atunci vei fi obligat să-l despăgubeşti pe operatorul de telefonie mobilă dacă renunţi la abonament.

Dar, nici în aceste condiţii, operatorul nu va putea să impună o clauză de reziliere, spune Urban. Asociaţia Operatorilor Mobili din România (AOMR) susţine că unul dintre efectele negative ale acestei legi ar putea fi reducerea sau chiar dispariţia de pe piaţă a ofertelor de abonamente cu telefoane la preţuri reduse. De exemplu, operatorii oferă un telefon de 200 de euro la un preţ subvenţionat de 100 de euro, cu contract pe doi ani.

Ce riscă operatorii

AOMR spune că reducerea preţului telefonului nu va renta, dacă utilizatorul poate renunţa oricând la abonament. „Pentru că subvenţia operatorilor depinde de venitul din abonamente, e posibil ca riscul pierderii clienţilor, mai devreme decât la termenul contractului, să influenţeze decizia lor în privinţa acestei investiţii. Este o decizie ce le aparţine în întregime", arată Doru Orăşelu, specialist marketing telecom.

Când va intra în vigoare

Proiectul a fost avizat miercuri de Camera Deputaţilor, care este cameră decizională, şi a fost înaintat spre promulgare Preşedintelui. În următoarele zile va fi publicat în Monitorul Oficial.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite