Cele mai mici tarife practicate de operatorii de telefonie mobilă europeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Finlanda, Olanda şi Suedia practică cele mai mici tarife pentru telefonia mobilă în cadrul Uniunii Europe, potrivit ultimului raport al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE). La polul opus se află Spania, care are cele mai ridicate planuri tarifare telefonice.

Comparând preţurile pe o bază medie de utilizare a unui pachet de 780 de convorbiri, 600 de mesaje (SMS), şi 8 mesaje multimedia (MMS), studiul OCDE arată că tarifele lunare variază între 9 şi 45 de euro. În Spania pentru un astfel de pachet se plătesc anual circa 400 de euro, iar în Olanda doar 100 de euro. Costul mediu din țările studiate este de 317 dolari.

În cazul abonamentelor cu cele mai multe apeluri voce şi mesaje scrise, studiul semnalează că acestea plătesc circa 800 de euro pe an în Spania și numai 148 de euro pe an în Danemarca, în timp ce olandezii plătesc 153 de euro, iar suedezii 159 de euro.

Raportul mai arată că mesajele text continuă să fie deosebit de profitabile pentru operatorii de telefonie mobilă şi că tendinţele recente sunt de a introduce pe piaţă din ce în ce mai mult pachete care să ofere SMS-uri.

Dintre țările europene dezvoltate, Spania este lider la practicarea celor mai mari tarife la convorbirile pe mobil. Valoarea medie europeană a facturilor telefonice în 2008 este de 19,49 de euro, în timp ce utilizatorii de telefonie mobilă din Spania plătesc în medie 35,89 de euro lunar.

Competivitatea poate fi un factor de luat în calcul în diferenţele tarifare existente în statele UE. Astfel, în Olanda sunt 35 de operatori de telefonie mobilă în timp ce pe piața spaniolă există doar patru operatori telefonici: Movistar, Vodafone, Orange și Yoigo.

Potrivit OCDE, între 2006 şi 2008, tarifele au scăzut în medie cu 21% pentru consumatorii de telefonie mobilă. În 2008, veniturile sectorului de telecomunicaţii din utilizarea telefonului mobil au ajuns la 41% în ţările care fac parte din OCDE.

Studiul mai arată că veniturile înregistrate de companiile de telefonie mobilă din Uniunea Europeană continuă să crească în timp ce investiţiile se reduc.

Interconectare pe baza costurilor reale

După evaluarea a aproximativ 120 de propuneri de reglementare din partea autorităţilor din domeniul telecomunicaţiilor, Comisia a identificat existenţa unor neconcordanţe privind tarifele de terminare a apelurilor practicate în Europa în ultimii şapte ani.

Anul trecut, Comisia Europeană a adoptat o recomandare prin care a forţat autorităţile naţionale de reglementare să calculeze tarifele de interconectare de telefonie pe baza costurilor reale. Măsura a fost introdusă pentru a aduce reduce cheltuielile europenilor cu cel puţin două miliarde de euro până-n 2012, potrivit CE.

România, Suedia, Finlanda, Franţa, Italia şi Austria au fost printre statele care au efectuat reducerile la tarifele de interconectare ale operatorilor de telefonie mobilă.

În pofida eforturilor anumitor autorităţi naţionale de reglementare pentru a reduce tarifele de interconectare la telefonia mobilă astfel încât să reflecte costurile reale ale operatorilor, ma refer în special la Suedia, Finlanda, Franţa, Italia, Austria şi România, care se îndreaptă în direcţia cea bună, tarifele încă variază considerabil de la un stat european la altul, a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene Viviane Reding.

În Marea Britanie, Portugalia şi Belgia s-au anunţat noi planuri de reducere a acestor tarife pentru 2011.

În 2009, tarifele de terminare a apelurilor mobile erau de aproximativ 10 ori mai mari decât tarifele de terminare a apelurilor fixe, care variau în medie între 0,57 - 1,13 eurocenţi/minut, cu o medie de 8,55 eurocenti/minut.

În România, tariful de interconectare cerut de Cosmote ar putea scădea de la 1 iulie 2010 până la 5,03 eurocenţi/minut, ajungând la acelaşi nivel cu Orange şi Vodafone.

În Marea Britanie, Ofcom, autoritatea naţională de reglementare a propus ca tarifele de interconectare ale operatorilor de telefonie mobilă să scadă de la 4,3 peni / minut la 0,5 peni / minut în perioada aprilie 2011-martie 2015.

 Citiţi şi:

Abonații firmelor de telefonie mobilă și cablu nu vor mai plăti taxa de reziliere a contractelor înainte de termen

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite