Măsurile de austeritate ale Guvernului alungă investiţiile
0Înfiinţarea celor două companii energetice şi măsurile de austeritate ale Executivului sunt un semnal negativ pentru investitorii străini, spune şeful E.ON România. Avantajele pe care le are România din punctul de vedere al poziţionării strategice şi al resurselor energetice sunt anulate de acţiunile autorităţilor.
Băsescu: Suntem îndatoraţi 31% din PIB
Băsescu: Sunt persoane care din ajutoare sociale câştigă cât un ministru
Botoşani: Italienii îşi fac parc eolian cu 20 de milioane de euro
Mediul de afaceri din România a devenit extrem de neatractiv pentru investitori, din cauza politicilor duse de instituţiile statului, a declarat preşedintele E.ON România, Frank Hajdinjak, în cadrul unei conferinţe organizate de Finmedia. „Suntem într-o altă Românie acum", a spus oficialul E.ON, referitor la măsurile de austeritate anunţate de Guvern.
„Trebuie să fiţi foarte atenţi, pentru că România este la marginea prăpastiei", a avertizat Hajdinjak, adăugând că, în acest fel, populaţia nu va putea suporta adevăratele tarife la utilităţi.
Acest lucru va deteriora serios industria românească şi piaţa energetică, pentru că nicio companie nu îşi permite să îşi vândă produsele sub costurile de producţie, aşa cum este cazul celei pe care o reprezintă.
Strategie pentru preţuri avantajoase
„Industria românească va ajunge la nivelul CFR (societate cu pierderi şi datorii foarte mari, care se află în pragul falimentului - n.r.)", a subliniat oficialul companiei germane. În ceea ce priveşte E.ON, Hajdinjak a arătat că a cerut Autorităţii de Reglementare în domeniul Energiei un calendar pe termen mediu pentru a corela preţurile cu costurile companiei şi cu puterea de cumpărare a populaţiei.
„Reglementatorul trebuie să discute cu operatorii pentru o strategie a preţurilor, astfel încât şi populaţia să fie avantajată, dar şi mediul investiţional să rămână atractiv", a arătat el.
Hajdinjak a precizat că E.ON îşi va reduce volumul investiţiilor în România şi va înmagazina cu 60% mai puţine gaze pentru iarnă. „Cum să merg la acţionari să le spun că am investit 850 de milioane de euro în România, nu am recuperat banii, dar mai vrem încă 500 de milioane de euro pentru o centrală (cea de la Brăila, pe care E.ON vrea să o construiască în parteneriat cu Enel şi Termoelectrica, proiect de peste un miliard de euro - n.r.)? Nu se va întâmpla aşa ceva, acest proiect concurează cu cele din alte ţări", a punctat preşedintele E.ON România.
În ceea ce priveşte intenţia Guvernului de a grupa sectorul energetic de stat în două companii-gigant, oficialul E.ON consideră că acest lucru va diminua competiţia pe piaţă, diminuând interesul altor companii energetice de a veni în România.
Soluţia - importul de gaze din vestul Europei
Proiectele de conducte South Stream şi Nabucco nu sunt realiste, crede Hajdinjak, întrucât sunt extrem de costisitoare, iar sursele de gaze sunt incerte. Pe de altă parte, proiectul AGRI, prin care gazele lichefiate din Azerbaidjan vor fi transportate în UE prin România, poate fi o opţiune, însă în Marea Neagră există problema Strâmtorii Bosfor, care nu permite transportul unor vase de mari dimensiuni. Soluţia este importul de gaze din Vest, întrucât pe piaţa din Ungaria există suficient gaz disponibil.
Compania germană E.ON, cel mai mare grup privat de utilităţi din lume, a achiziţionat în 2005 fostele companii de stat Distrigaz Nord, în domeniul gazelor, şi Electrica Moldova, distribuitor şi furnizor de energie.
Topul salariilor barosane ale funcţionarilor din primării care sfidează criza