VIDEO Băsescu: Pentru plata pensiilor la nivelul actual e nevoie de 500 milioane de euro/ Se vrea ca reducerea cu 15% să fie până la sfârşitul anului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat că măsura de reducere a pensiilor cu 15% s-a luat pentru că lipsesc 500 de milioane de euro pentru plata lor.

Vezi aici declaraţiile pe care le-a făcut astăzi Traian Băsescu.

"Pentru 2010, bugetul de stat transferă către cel de pensii 1,7 miliarde de euro. Pentru a le plăti pensiile 100%, ar trebui să putem transfera minim 2,2 miliarde de euro. Diferenţa de bani nu o avem. Din acest motiv, soluţia pe care am propus-o cu FMI, BM şi UE a fost reducerea lor cu 15% a pensiilor", a afirmat Băsescu.

Topul salariilor barosane ale funcţionarilor din primării care sfidează criza

Preşedintele a menţionat că, referitor la durata măsurii de diminuare cu 15% a veniturilor pensionarilor, doreşte să spună că intenţia pe care a discutat-o cu Guvernul este ca măsura să fie menţinută până la finele anului.

Întrebarea care e pe buzele tuturor e până când va dura această reducere cu 15% a veniturilor pensionarilor. Vă pot spune doar intenţia, aşa cum am discutat cu Guvernul - să menţinem această reducere până la sfârşitul anului, dar e doar o intenţie”, a spus Traian Băsescu.

Preşedintele a declarat că sistemul de pensii are o problemă financiară, de lipsă de fonduri, dar şi una de funcţionare.

El a precizat că există 1,8 milioane de pensionari cu stagiu complet de cotizare şi 1,3 milioane de pensionaţi la cerere, fără stagiu complet, şi 906 mii de pensionaţi pe caz de boală.

Prea mulţi pensionaţi pe caz de boală

Băsescu a atras atenţia că a crescut îngrijorător numărul celor pensionaţi pe caz de boală. “În Bihor, 32% dintre pensionari sunt pe caz de invaliditate… Numărul pensionarilor fără stagiu complet şi pe caz de boală ajunge la 2,2 mil, mai mulţi decât cei cu stagiul complet… Acest procentaj de 32% ne arată ceva în neregulă în judeţul Bihor. Sunt sate întregi în care 100% bărbaţii sunt pensionaţi pe caz de invaliditate. Mai sunt judeţe cu procentaje mari cu peste 25%“, a afirmat şeful statului.

El a spus că până la sfârşitul anului Ministerul Muncii trebuie să determine care sunt pensionaţi pe bună dreptate şi care sunt de fapt plecaţi la muncă în Spania, Italia.

Potrivit acestuia, nu poate să mai existe înţelegeri între medici şi aceşti bolnavi. “Nu se poate să ia şi pensie şi să fie şi apţi de muncă”, a conchis preşedintele României.

Deşi nu îi convine, mama nu mă critică

Întrebat dacă are în familie persoane care vor fi afectate de reducerea cu 25% a salariilor sau cu 15% a pensiilor, Traian Băsescu a spus că are pensionari, adăugând că mama nu îl critică, deşi nu-i convine pensia mai mică

"Mama nu mă critică, deşi nu-i convine pensia mai mică. Şi mama, şi soacra şi socrul vor fi afectaţi de reducerea pensiilor, dacă se va adopta această măsură", a spus Băsescu.

Reducerea diferenţiată a pensiilor ar genera discuţii interminabile

Întrebat dacă există vreo şansă ca reducerea pensiilor să se facă diferenţiat, preşedintele Traian Băsescu a răspuns că în acest caz discuţia nu s-ar termina până la Revelion.

"Nu. Cred că în acest caz intrăm într-o discuţie care nu se va termina nici la Revelion. Dar nu exclud posibilitatea ca Guvernul să adopte şi o altă soluţie".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite