Diaconescu în 2010: De la "sunt prea bogat pentru România" la "aşa sunt banii la noi în casă, de pe-o zi pe alta" VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dan Diaconescu, cel care a câştigat ieri licitaţia pentru acţiunile deţinute de stat la Oltchim, declara la începutul lui 2010 că este „prea bogat pentru România”, iar cinci luni mai târziu susţinea că nu are nicio avere în afară de OTV şi că "aşa sunt banii la noi în casă, de pe-o zi pe alta". Va avea Dan Diaconescu 45 de milioane de euro să plătească statului acţiunile Oltchim?

În februarie 2010, Dan Diaconescu se considera prea bogat pentru ţara în care trăieşte. "Sunt mult prea bogat ca să primesc bani, nu aş avea ce sa fac cu ei... mult prea bogat pentru nivelul României. Toată lumea îmi cere să apară la OTV, selecţia o fac cum doresc", spune patronul OTV la acea vreme.

Numai că, la doar câteva luni de la această afirmaţie, Dan Diaconescu şi-a schimbat radical concepţia despre avere: "Averea mea se rezumă la această televiziune, e adevarat ca este o televiziune foarte scumpă şi pe care aş putea să o vând, dacă vreodată m-ar lpsa nervii, pe o sumă foarte importantă, să zicem pe 35 de milioane de euro aşa cum s-a zis în presă sau pe 45 de milioane de euro. Aia ar fi averea mea conform revistelor de specialitate", spunea Diaconescu în iunie 2010, la scurt timp după ce procurorii i-au percheziţionat locuinţa şi sediul televiziunii pe care o deţine.

"Eu personal nu deţin niciun fel de bani. Aşa sunt banii la noi în casă, de pe-o zi pe alta. E adevărat că orice sume pe care le obţinem şi unele sunt uneori importante din contracte de publicitate le reinvestim în contracte de publicitate", mai spunea Dan Diaconescu.

Totuşi, ce avere are Dan Diaconescu? Dan Diaconescu (43 de ani) ocupă locul 432 în topul „Forbes 500 Miliardari” cu o avere estimată la 8-9 milioane de euro. Diaconescu are afaceri în media şi în imobiliar. El apărea la sfârşitul anului trecut ca acţionar în cinci firme:
Ocram Television – firmă care deţine licenţa OTV, în care Dan Diaconescu are participaţii de 80,1%
Ogligda Television – firmă de editare presă, participaţii de 92%
El Salt &RCP 200 – firmă cu activităţi de închiriere şi sub închiriere a bunurilor imobiliare, la care Dan Diaconescu deţine 0,66%
Oglinda Press – firmă de editare presă, participaţii de 95%
Dan Diaconescu Distribution L.D., participaţii de 50%.

Diaconescu locuieşte într-o vilă din cartierul Primăverii în valoare de 1,5 milioane euro. Acesta mai deţine, o vilă în Bucureşti,  un bloc pe bulevardul Carol, o clădire de birouri în Băneasa (2.700.000 de euro), o casă în Constanţa (600.000 euro) şi una în Sinaia (300.000 euro). Peste graniţă, acesta are două locuinţe, o vilă la Cannes şi una la Miami Beach, potrivit Capital.ro.

Printre maşinile pe care le deţine Diaconescu se numără un Mercedes SLK, un Rolls-Royce Phantom, un Rolls-Royce Drophead, un Bentley Flying Spur, un Lincoln Navigator, un Porsche Cayenne şi un Infinity Q 45. Patronul OTV mai are un avion Cessna, un iaht de peste două milioane de euro, dar şi un elicopter Puma.

Dan Diaconescu trebuie să plătească în termen de 10 zile de la anunţarea rezultatului licitaţiei pentru acţiunile combinatului Oltchim cei 45 de milioane de euro promişi statului român.

Dan Diaconescu s-a înscris în lupta pentru Oltchim susţinând că vrea să dea combinatul, companie cu capital majoritar de stat, poporului şi că are un investitor puternic în spate. Astăzi, la scurt timp după anunţul că el este câştigător al licitaţiei, patronul OTV cerea deja oamenilor să dea câte 5-10 lei în schimbul acţiunilor.

Dan Diaconescu a câştigat licitaţia pentru preluarea a 54,8% din acţiunile Oltchim Râmnicu-Vâlcea (OLT), după ce a oferit 203 milioane de lei, cel mai mare preţ pentru titlurile deţinute de stat.

"Banii urmează să fie viraţi luni, iar miercuri vor fi transferaţi în contul Oltchim pentru plata salariilor şi asigurarea capitalului de lucru", a afirmat şeful OPSPI, Remus Vulpescu, după ce a anunţat câştigătorul licitaţiei.

Diaconescu a intervenit, spunând că nu poate garanta că va semna contractul luni, întrucât trebuie să studieze "o serie de elemente".

"Nu depinde de mine acest lucru (momentul semnării contractului - n.r.)", a spus Diaconescu. Citeşte mai multe în: Dan Diaconescu şi Remus Vulpescu s-au “înţepat” chiar şi în momentul desemnării câştigătorului.  

Totodată, premierul Victor Ponta a declarat că Dan Diaconescu, câştigătorul pachetului majoritar de acţiuni al Oltchim, trebuie să se prezinte în maxim zece zile cu banii, adăugând că, în caz contrar, este vorba de o infracţiune.

Joi au fost anunţate cele patru oferte pentru prealuare Oltchim. Companiile PCC SE, Aisa Invest, Chimcomplex şi Dan Diaconescu au depus joi oferte pentru privatizarea combinatului chimic Oltchim Râmnicu-Vâlcea (OLT).

Vezi ce avere au investitorii interesaţi de Oltchim

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite