Privatizarea Oltchim: Se deschid plicurile, află ce investitori au depus oferte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Remus Vulpescu, preşedintele OPSPI, anunţă în cadrul conferinţei de presă investitorii care au făcut oferte pentru preluarea combinatului chimic Oltchim de la Râmnicu-Vâlcea.

"În lunile mai, iunie, august, am decis să schimbăm în bine soarta combinatului chimic Oltchim şi să asigurăm angajaţilor confortul zilei de mâine. Sperăm în implicarea unor investitori de bună credinţă, puternici financiar, investitori care să înteleagă în ansamblu problemele economice şi sociale de la Oltchim, să le găsească soluţii şi să aibă forţa de a implementa aceste soluţii", a spus Vulpescu.

S-au depus patru oferte şi toate au fost luate în considerare.

Declaraţiile lui Vulpescu:

"Până la data de azi, mai precis până la orele 12.44 au fost depuse oferte în cadrul procesului de privatizare a Oltchim, după cum urmează, în ordinea cronologică  depunerii."

"Prima ofertă depusă, cea mai veche, este oferta depusă de acţionarul minoritar de la Oltchim, compania PCC SE. A fost depusă în data de 17 septembrie, la 11.43. "

"A două ofertă a fost depusă de societatea Aisa Invest SA, a depus un plic cu documentaţia necesară pentru cumpărarea pachetului de acţiuni de 58,4% din Oltchim SA"

"Astăzi, la 11.56, SC Chicomplex SA a depus documentaţia pentru achiziţionarea acţiunilor deţinute de stat la Oltchim şi de achiziţie a creanţelor Electrica la Oltchim şi a creanţelor AVAS".

"Ultima ofertă, în ordinea depunerii, a fost astăzi, la 12.10, a lui Dan Cristian Diaconescu, un plic inscripţionat cu documentaţia necesară pentru cumpărarea Oltchim SA. A avut loc o mică discuţie, nu insistăm acum, va fi propunerea mea ca toate ofertele să fie luate în considerare."

"Reprezentanţii tuturor ofertelor să se deplaseze la acest birou şi să verifice integritatea plicurilor"

Reprezentanţii companiilor ofertante verifică în acest moment plicurile depuse la OPSPI în vederea vânzării Oltchim.

START CU SCANDAL

În jurul orei 12.00, la Ministerul Economiei a izbucnit un scandal provocat de Dan Diaconescu, preşedintele PP-DD, care acuză şefii privatizării Oltchim. Discuţii aprinse se poartă în acest moment între Dan Diaconescu şi Remus Vulpescu, preşedintele Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI).

Scandalul a pornit de la faptul că şeful OPSPI susţine că oferta îmbunătăţită a lui Dan Diaconescu a fost depusă la ora 12.04, termenul-limită fiind 12.00. Diaconescu spune însă că a depus oferta la 11.57.

"Ponta şi-a dorit un anumit investitor şi a spus că între mine şi un gigant rus este o diferenţă foarte mare", a spus Diaconescu.

"Hai să vedeţi cum vă îngheaţă zâmbetul pe buze acuma. Nu mai râne, domnule Vulpescu", i-a spus Diaconescu şefului OPSPI.


Alte declaraţii ale lui Dan Diaconescu de la Ministerul Economiei:

"Vreau să zic jos <<labele de pe Oltchim, labele lui Ponta şi ale lui Vulpescu>>".

"Domnule Vulpescu, vă daţi demisia? Dragi telespectatori, aceşti oameni, Vulpescu şi cu şeful său Victor Ponta, au refuzat o ofertă de 2 miliarde de euro acum patru săptămâni".

Dan Diaconescu a citit un document despre care spune că este confidenţial, care arată, potrivit patronului OTV,  „înţelegerile de acum patru săptămâni. Domnul Vulpescu a refuzat un investitor de 2 miliarde de euro“.

"Documenetele din anexă pot fi prezentate doar lui Victor Ponta. Este un document confidenţial. Jos labele de pe Olchim!"

„Nu am putut participa direct la licitaţie datorită imposibilităţii de a ne adapta la desele schimbări“.

Dan Diaconescu, preşedintele PP-DD, a declarat astăzi că a dublat valoarea ofertei pentru preluarea Oltchim şi că îi pregăteşte o surpriză premierului Victor Ponta, aducând un investitor străin la combinatul din Râmnicu Vâlcea.

"Am dublat oferta pentru Oltchim, dar caietul de sarcini îmi interzice să divulg valoarea. Îi pregătesc o surpriză premierului Ponta, căruia îi urez un sincer «La mulţi ani» (Ponta împlineşte joi 40 de ani, n.r.) şi aduc un investitor străin", a afirmat Diaconescu la intrarea în sediul Ministerului Economiei, unde vor fi depuse ofertele pentru preluarea Oltchim.

Virgiliu Băncilă, preşedintele executiv al SCR Group, controlat de omul de afaceri Ştefan Vuza, a declarat că grupul a depus două oferte pentru Oltchim, ambele îmbunătăţite.

Una dintre oferte vizează combinatul, iar cealaltă creanţele, a spus Băncilă.

"Ne-am îmbunătăţit oferta. Avem două oferte, câte una pe fiecare firmă", a afirmat Ştefan Vuza.

Până luni, termenul limită iniţial, au depus oferte trei cumpărători: PCC SE, înregistrată în Germania, Dan Diaconescu şi Ştefan Vuza, prin firmele Chimcomplex şi Aisa Invest.

Termenul de depunere a ofertelor a fost prelungit până astăzi, la ora 12:00. Termenul a fost amânat până astăzi pe baza a trei acţiuni în instanţă depuse de Dan Diaconescu şi de solicitarea de amânare formulată de societăţi care reprezintă grupul rus Gazprom.

Diaconescu a depus trei acţiuni în instanţă, una împotriva unei hotărâri AGA Oltchim, celelalte vizând suspendarea şi anularea procedurii de privatizare şi a contractului de privatizare care ar urma să fie încheiat.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite