Ce avere au investitorii interesaţi de Oltchim

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi oameni de afaceri români şi o companie poloneză au intrat în cursa pentr preluarea combinatului chimic Oltchim. Au aceşti suficiente resurse financiare pentru a cumpăra compania. „Adevărul” vă prezintă care este averea celor trei investitori care au depus oferte şi care află astăzi dacă sunt câştigătorii marii licitaţii.

Dan Diaconescu (43 de ani) ocupă locul 432 în topul „Forbes 500 Miliardari” cu o avere estimată la 8-9 milioane de euro. Diaconescu are afaceri în media şi în imobiliar. El apărea la sfârşitul anului trecut ca acţionar în cinci firme:
Ocram Television – firmă care deţine licenţa OTV, în care Dan Diaconescu are participaţii de 80,1%
Ogligda Television – firmă de editare presă, participaţii de 92%
El Salt &RCP 200 – firmă cu activităţi de închiriere şi sub închiriere a bunurilor imobiliare, la care Dan Diaconescu deţine 0,66%
Oglinda Press – firmă de editare presă, participaţii de 95%
Dan Diaconescu Distribution L.D., participaţii de 50%.

Ştefan Vuza (43 de ani), cel care s-a încris în licitaţia pentru Oltchim prin firmele Aisa Invest Cluj şi Chimcompex, ocupă locul 31 în clasamentul „Forbes 500 Miliardari”, cu o avere estimată la 130-140 de milioane de euro.
Vuza are afaceri în industria uşoară, chimică, construcţii de maşini şi celuloză.

El este proprietarul grupului industrial Serviciile Comerciale Române (SCR). Când a început criza economică în România, industriaşul din Cluj a stabilit clar unde începe şi unde se termină businessul din viaţa sa. Şi toate acestea le-a făcut într-o vacanţă prelungită în jurul lumii, de aproape un an, potrivit „Forbes România”.

Vacanţa lui Vuza nu a însemnat doar o plimbare prin locuri frumoase ale lumii. În fiecare zi, îşi petrecea cam două ore răspunzând la mailuri de la managerii şi colaboratorii săi. În cifre, aceştia înseamnă 127 de manageri care îi administrează businessul zi de zi, 12 consilieri, un consiliu tehnico-economic de 42 de oameni şi un board de 13 membri. Preferă ca tot ce este important pentru afaceri să le transmită colaboratorilor săi doar în scris, potrivit „Forbes România.”

Vezi pe Forbes.ro mai multe detalii despre vacanţa de un milion de dolari a industriaşului Ştefan Vuza

PCC este un grup de companii, activ pe plan internaţional, condus de PCC SE - compania mamă, având sediul în Duisburg, Germania. De la înfiinţarea sa, în 1993, ca societate comercială pentru produse petrochimice şi pe bază de carbon, Grupul PCC a crescut continuu în ultimul deceniu, devenind un holding diversificat, potrivit informaţiilor de pe portalul companiei.

PCC este controlat de omul de afaceri Waldemar Preussner şi a intrat în acţionariatul Oltchim în anul 2007 în momentul în care statul a anunţat că va scoate compania la privatizare. Strategia anunţată de-a lungul timpului de PCC prevede renunţarea la activitatea de PVC şi la integrarea combinatului cu rafinăria Arpechim, fapt ce nu este pe placul reprezentanţilor statului.

PCC deţine 70 de sucursale şi filiale în 13 ţări, avea în 2010 aproximativ 2.174 de angajaţi, vânzări de 580 de milioane de euro şi investiţii de 484,6 milioane de euro în perioada 2005-2010.

Joi au fost anunţate cele patru oferte pentru prealuare Oltchim. Companiile PCC SE, Aisa Invest, Chimcomplex şi Dan Diaconescu au depus joi oferte pentru privatizarea combinatului chimic Oltchim Râmnicu-Vâlcea (OLT).

La depunerea ofertelor a avut loc şi un scandal, în care Dan Diaconescu acuza reprezentanţii OSPI. În jurul orei 12.00, la Ministerul Economiei a izbucnit un scandal provocat de Dan Diaconescu, preşedintele PP-DD, care acuză şefii privatizării Oltchim.

După anunţarea ofertelor Dan Diaconescu a povestit cum a primit a doua "'ţeapă" din viaţa sa.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite