Cine plăteşte dauna dacă asigurătorul dă faliment

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fondul de Garantare administrat de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor achită despăgubirile în cazul în care societatea intră în insolvenţă, însă numai la cererea expresă a clientului. Află care sunt paşii pe care trebuie să-i parcurgi pentru a-ţi recupera banii în situaţia în care societatea la care ai încheiat poliţa intră în faliment.

Preşedintele Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurări din România, Cristian Constantinescu, declara, în urmă cu o săptămână, că patru-cinci asigurători ar putea intra în faliment în acest an. Principala cauză invocată de acesta este valoarea pierderilor provocate de politica agresivă promovată de asigurători pentru creşterea cotei de piaţă.

Citiţi şi:

Atenţie la vânătorii de accidente în trafic. Vezi cum poţi fi păcălit şi bun de plată dacă ai prea multă încredere în unii parteneri de trafic

Asigurătorii, nepregătiţi în faţa unei catastrofe

Românii nu se grăbesc să-şi asigure locuinţele

Declaraţia este cel puţin îngrijorătoare dacă ne uităm pe istoricul falimentelor din piaţa de asigurări din România. Din 2005 şi până în prezent, doar şapte societăţi de asigurări, cu o cotă de piaţă mică, au ajuns în incapacitatea de a plăti sumele cuvenite persoanelor asigurate, deţinătorilor de poliţe sau beneficiarilor de contracte.

Depune cerere de plată!

Ce se întâmplă în cazul în care o companie intră în faliment? Cum poate clientul care a încheiat poliţa să fie despăgubit? Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) administrează din 2005 un Fond de Garantare, constituit prin contribuţia asigurătorilor, care preia dosarele de daună şi efectuează ulterior plăţile către clienţii societăţii falimentare.

Ce trebuie să facă efectiv un beneficiar al poliţei pentru a încasa sumele datorate de societate? El trebuie să urmeze mai mulţi paşi. În momentul declarării falimentului, Fondul de Garantare preia dosarele de daună şi evidenţele aferente acestora, întocmeşte listele potenţialilor creditori de asigurări şi le publică într-un ziar de circulaţie naţională şi pe propriul site.

Pentru a fi despăgubite, persoanele asigurate, deţinătorii de poliţe sau beneficiarii contractelor trebuie să depună, în termen de 60 de zile de la data publicării anunţului, cerere de plată însoţită de declaraţia persoanei păgubite.

„Plata creditorilor se va efectua de la data rămânerii irevocabile a hotărârii de deschidere a procedurii de insolvenţă", explică reprezentanţii CSA. Ulterior, cererea este înregistrată, Fondul întocmeşte dosarul, verifică documentele şi propune plata. Solicitarea de despăgubire se soluţionează în termen de 30 de zile de la data depunerii ultimului act. 

Despăgubiri de 34 de milioane de lei

În prezent, Fondul de Garantare are resurse de 250-300 de milioane de euro, potrivit CSA. Instituţia nu dispune de date privind valoarea riscurilor asumate de toţi asigurătorii din piaţă. Un raport al grupului UniCredit, publicat la începutul lui 2009, arată însă că valoarea rezervelor tehnice de asigurare din România va ajunge la finele lui 2010 la 1,9 miliarde de euro (7,95 miliarde de lei). Rezervele tehnice de asigurare reprezintă estimări ale plăţilor viitoare ale companiilor de asigurare, fie pentru riscurile produse în trecut, fie pentru cele din viitor.

Companiile care au intrat în faliment şi pentru care s-au efectuat plăţi din Fond sunt Metropol Ciar, Grup As, Croma, Adas şi Euroasig. În urma falimentelor, instituţia a despăgubit aproximativ 6.500 de clienţi (10.000 de dosare), valoarea plăţilor ridicându-se la 34 de milioane de lei.

La finele lunii trecute, CSA a anunţat că a decis declanşarea procedurilor de faliment şi la societăţile Delta Asigurări şi Delta Addendum, ambele în procedură de lichidare voluntară.

Garantare la nivel comunitar

România este una dintre cele 12 ţări din Uniunea Europeană care dispun de un Fond de Garantare în caz de insolvenţă în asigurări. Comisia Europeană pregăteşte însă un proiect de directivă prin care să ceară tuturor statelor membre să aibă astfel de fonduri de protecţie.

Asigurători care au intrat în faliment

-Metropol Ciar S.A.
-Grupul de Asigurări Român Grup As S.A.
-Compania Română de Asigurări Societatea de Asigurare Reasigurare Croma S.A.
-S.C. Adas Asigurare Reasigurare S.A.
-Euroasig S.A.
-Delta Asigurări
-Delta Addendum Asigurări Generale

Sursa: CSA

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite