Românii nu se grăbesc să-şi asigure locuinţele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Puţin peste 300.000 de proprietari dintre cei peste opt milioane au încheiat asigurarea obligatorie a locuinţelor, deşi termenul-limită este 15 ianuarie 2011. Neasiguraţii riscă amenzi de până la 500 de lei. Cei 1,25 milioane de români care şi-au asigurat individual locuinţele sunt scutiţi de încheierea poliţei obligatorii până la expirarea celei facultative.

Totul despre asigurarea obligatorie a locuinţei

EXCLUSIV ONLINE: Cât te costă asigurarea obligatorie a locuinței?

Deşi mai sunt doar trei săptămâni până la termenul-limită (15 ianuarie) privind asigurarea obligatorie a locuinţei împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren sau inundaţiilor, românii nu s-au grăbit să încheie poliţe.

Până la jumătatea acestei luni, doar 310.500 de proprietari dintre cei peste opt milioane încheiaseră poliţe obligatorii, adică mai puţin de 4,5% din total. Astfel, cele 13 societăţi din componenţa Pool-ului de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) au încasat, de la 15 iulie, data intrării în vigoare a legii, prime în valoare de aproximativ 5,9 milioane de euro.

Cele mai multe poliţe au fost vândute de Astra Asigurări, Generali şi Platinum Asigurări, potrivit datelor PAID. Totuşi, încasările sunt sub aşteptări, având în vedere că legea îi obligă pe proprietarii de locuinţe să încheie o astfel de poliţă.

Despăgubiri de maximum 20.000 de euro

Cei care nu îşi asigură locuinţa până la 15 ianuarie riscă amenzi cuprinse între 100 şi 500 de lei. Sancţiunile urmează să fie acordate de primării, asta în condiţiile în care aceastea dispun de un sistem de monitorizare a proprietăţilor. Totuşi, având în vedere că 20% din valoarea amenzilor aplicate va intra în bugetul autorităţii locale de pe raza teritorială în care locuieşte contravenientul, primarii ar putea fi impulsionaţi să fie suficient de stricţi.

Preţul unei poliţe este de 10 euro pentru locuinţele de tip B - construcţie cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic (35% din total), respectiv 20 de euro pentru casele de tip A - cu structură de rezistenţă din beton armat, metal sau lemn (65%).

Poliţa are o valabilitate de un an, iar suma asigurată, pe care proprietarul o poate primi în cazul producerii unor daune, este de 10.000 de euro, respectiv 20.000 de euro. Despăgubirile sunt plătite în termen de 10-15 zile de la transmiterea dosarului de daună. Pentru asigurarea unei valori mai mari, asigurătorii recomandă încheierea unei poliţe facultative, care, pe lângă riscul producerilor unor dezastre naturale, acoperă şi alte riscuri - explozie, incendiu, furt, inundaţii produse de spargerea unei conducte şi altele.

Asigurarea nu este obligatorie pentru toţi

Situaţia proprietarilor care şi-au asigurat individual locuinţa, cea mai mare parte dintre ei fiind cei care au contractat credite imobiliare, a fost larg dezbătută în ultima perioadă. Iar asta pentru că modificările legii au indus confuzie în rândul proprietarilor.

Forma iniţială a legii prevedea că „proprietarii de locuinţe care au încheiate contracte de asigurare facultativă privind riscurile prevăzute de lege au obligaţia de a încheia contractele de asigurare obligatorie a locuinţelor în termen de cinci zile de la data expirării contractelor de asigurare facultativă".

Ulterior, legea a fost modificată şi promulgată de preşedintele Traian Băsescu într-o formă ce prevede că „nu intra sub incidenţa prezentei legi persoanele fizice şi juridice care şi-au încheiat o asigurare facultativă a locuinţelor care să acopere toate riscurile prevăzute în asigurarea obligatorie".

Marius Bulugea, directorul general al PAID, este de părere că modificările promulgate nu schimbă înţelesul textului.

„Asigurarea rămâne obligatorie pentru toţi proprietarii persoane fizice sau juridice deţinătoare a unei construcţii cu destinaţie de locuinţă şi întăreşte faptul că persoanele a căror locuinţe sunt asigurate facultativ au obligaţia să încheie asigurarea obligatorie  numai la momentul expirării poliţei facultative", a explicat Bulugea. Potrivit acestuia, ponderea asigurărilor facultative încheiate la nivel naţional se ridică la 15% din întregul potenţial asigurabil, ceea ce înseamnă aproximativ 1,245 milioane de proprietari asiguraţi individual.

Societăţile de asigurări din PAID mizează pe cross-selling, adi­că pe posibilitatea de a le vinde clienţilor - oda­tă stabilită o relaţie cu aceştia - şi alte tipuri de asigurări, pe lângă cea obligatorie. Astfel, cele mai multe dintre ele au lansat promoţii prin care vând la preţ redus poliţa facultativă, la pachet cu cea obligatorie.

Asistaţii social, scutiţi la plată

Pentru asistaţii social, aproximativ 400.000 de proprietari, primele de asigurare vor fi plătite de administraţii din bugetele locale. Astfel, aproape 6,6 milioane de euro urmează să fie plătite de administraţii asigurătorilor.

Poliţele pot fi încheiate la:

-Groupama România
-Astra Asigurări
-Uniqa Asigurări
-Generali
-Ardaf
-Euroins România
-Carpatica Asig
-Grawe România
-Credit Europe Asigurări
-ABC Asigurări
-Certasig
-City Insurance
-Platinum Asigurări

Prima de asigurare este:

-20 de euro - pentru locuinţele de tip A - cu structură de rezistenţă din beton armat, metal sau lemn.

-10 euro - pentru locuinţele de tip B - construcţie cu pereţi exteriori din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite