Totul despre asigurarea obligatorie a locuinţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prima poliţă de asigurare obligatorie a locuinţelor a fost semnată ieri. Proprietarii sunt obligaţi să-şi asigure casele în termen de şase luni, altfel vor fi amendaţi de primari. Preţul unei poliţe este de 10 euro, respectiv 20 de euro, în funcţie de tipul locuinţei. Despăgubirea se acordă doar pentru pagubele produse de calamităţile naturale.

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID), societate comercială constituită prin asocierea a 13 companii de asigurări, a început ieri emiterea poliţelor de asigurare obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren sau inundaţiilor. „Inundaţiile din ultima lună a determinat PAID să demareze emiterea primelor poliţe chiar dacă un pachet de modificări legislative este încă în Parlament", a declarat Angela Toncescu, preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).

Preţul poliţei: 10 euro sau 20 de euro

Prima poliţă a fost semnată ieri de Mihai Capră, secretar de stat în cadrul Ministerului Administraţei şi Internelor. Tot de ieri, cei aproximativ 8,3 milioane de proprietari sunt obligaţi să-şi asigure casele în termen de şase luni. În caz contrar, vor fi amendaţi de primari cu sume cuprinse între 100 de lei şi 500 de lei. Preţul unei poliţe este de 10 euro pentru locuinţele de tip B - construcţie cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic (35% din total), respectiv 20 de euro pentru casele de tip A - cu structură de rezistenţă din beton armat, metal sau lemn (65%).

Pentru asistaţii sociali, aproximativ 400.000 de proprietari, primele de asigurare vor fi plătite de administraţii din bugetele locale. Astfel, aproape 6,6 milioane de euro urmează să fie plătite de administraţii asigurătorilor. Societăţile nu vor încheia poliţe pentru proprietarii locuinţelor cu risc seismic ridicat şi nici pentru cei care au fost afectaţi curând de inundaţii. „Proprietarii caselor afectate de inundaţii, dacă îşi încheie astăzi poliţa, nu vor primi despăgubiri. Trebuie să-şi refacă locuinţele aşa cum au fost înainte şi abia apoi vor putea fi asigurate", a explicat preşedintele CSA.

EXCLUSIV ONLINE: Cât te costă asigurarea obligatorie a locuinței?

Asigurarea obligatorie a locuinţei a intrat în vigoare astăzi / Vezi aici cât plăteşti dacă nu-ţi asiguri locuinţa

A început procesul de asigurare obligatorie a locuinţelor

Despăgubiri de maximum 20.000 de euro

Poliţa are o valabilitate de un an, iar suma asigurată, pe care proprietarul o poate primi în cazul producerii unor daune, este de 10.000 de euro, respectiv 20.000 de euro. Despăgubirile sunt plătite în termen de 10-15 zile de la transmiterea dosarului de daună. Pentru asigurarea unei valori mai mari, asigurătorii recomandă încheierea unei poliţe facultative, care, pe lângă riscul producerilor unor dezastre naturale, acoperă şi alte riscuri - explozie, incendiu, furt, inundaţii produse de spargerea unei conducte şi altele.

„Asigurarea obligatorie acoperă doar o mică parte din valoarea locuinţei, întrucât produsul are o componentă de protecţie socială. Pentru a acoperi întreaga valoare trebuie încheiate poliţe facultative", a mai spus Toncescu. Asiguratorii au lansat deja mai multe oferte şi estimează că vor vinde prin cross-selling alte 10-15 poliţe facultative la fiecare 100 de poliţe obligatorii.

Proprietarii care deţin o poliţă facultativă sunt obligaţi să încheie asigurarea obligatorie a locuinţei după expirarea perioadei de valabilitate a acesteia, dacă aceasta are loc după 15 ianuarie 2011. Cele 17 companii de asigurări care încheie asigurări facultative ale locuinţelor au peste 3.000 de dosare de daună avizate în urma inundaţiilor din ultima perioadă. Valoarea despăgubirilor se ridică la 10 milioane de euro, iar sumele plătite deja se ridică la 330.000 de euro.

Un milion de contracte

Reprezentanţii PAID estimează că vor încheia în următoarele şase luni un milion de contracte de asigurare obligatorie a locuinţei, cumulând prime de aproximativ 16,5 milioane de euro. Poliţele pot fi încheiate la oricare din cei 13 asigurători din componenţa PAID - Groupama, Astra, Uniqa, Generali, Ardaf, Euroins, Carpatica Asig, Grawe, Credit Europe, ABC Asigurări, Certasig, City Insurance şi Platinum.

Bază de date incompletă

Baza de date a Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID) este completată doar în proporţie de 10% din fondul naţional de locuinţe, care cuprinde aproximativ 8,3 milioane de unităţi. Reprezentanţii PAID estimează că aceasta va fi completată în proporţie de 65% în următorul an şi în totalitate până în 2012.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite