Autoritatea pentru Reglementare în Comunicații va fi subordonată președintelui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ordonanța de urgență privind înființarea Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a fost aprobată de Senat, iar numirea preşedintelui şi a vicepreşedinţilor instituţiei va fi făcută de către Preşedinţie, şi nu de către Parlament, potrivit informațiilor disponibile pe pagina de internet a Senatului.

UPDATE

Amendamentele propuse prevedeau numirea în funcție a Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) de către Parlament, la propunerea Comisiei de Comunicații și a Comisiei Economice, faţă de prevederea iniţială a Ordonanţei, care prevedea numirea conducerii de către preşedinte, la propunerea Guvernului. În forma actuală, numirea preşedintelui şi a vicepreşedinţilor instituţiei va fi făcută de către Preşedinţie.

În mai, România a primit cea de-a doua scrisoare de notificare din partea Comisiei Europene în cazul de infringement privind independența ANCOM. Procedura a fost declanșată în ianuarie 2009. Comisia Europeană a averitizat autoritățile române că au două luni pentru a răspunde. "Dacă autoritățile române nu vor satisface temerile Comisiei în această perioadă, CE urmează să trimită României o solicitare formală, sub forma unei opinii argumentate conform cu procedurile de infringement, de amendare a legislației astfel încât independența autorității de reglementare în telecomunicații să fie garantată în conformitate cu legislația Uniunii Europene", arată comunicatul instituției.

Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI) a transmis pe 22 aprilie cea de-a şasea scrisoare către Senatul României, prin care solicită demararea măsurilor necesare pentru ca textul legii de aprobare a OUG 22/2009 să fie adoptat de urgenţă.


CE a solicitat aprobarea unei legi care să garanteze independența ANCOM, și asta pentru că Guvernul poate folosi instrumente legislative de urgență pentru a restructura aceasta instituție. Oficialii CE spun că această autoritate a fost restructurată de Guvern de patru ori în ultimii cinci ani.


Potrivit unui comunicat trimis, miercuri, de Ministerul Comunicațiilor, Ordonanţa de Urgenţă nr. 22/2009 curpinde toate elementele prevăzute de către cadrul de reglementare european în domeniu, fiind conformă cu prevederile acestuia şi a fost promovată ca urmare a negocierilor desfăşurate de către MCSI, ca instituţie a statului român cu atribuţii în domeniul comunicaţiilor, cu reprezentanţii Comisiei Europene."Prin adoptarea legii de aprobare a OUG 22/2009, MCSI este de părere că România şi-a îndeplinit obligaţiile care îi revin în temeiul articolului 3 din directiva-cadru, creând astfel premisele pentru închiderea procedurii de infringement", se mai arată în document.

Citește și

Kroes: România trebuie să respecte legislaţia europeană în sectorul telecom

Ministrul Comunicaţiilor se întâlneşte cu vicepreşedintele Comisiei Europene

Un nou caz de infrigement în telecom

Ping Pong cu arbitrul telecom

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite