Ministrul Comunicaţiilor se întâlneşte cu vicepreşedintele Comisiei Europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vineri, ministrul Comunicaţiilor, Gabriel Sandu se întâlneşte cu Neelie Kroes, vicepreşedintele Comisiei Europene şi comisar european pentru Agenda Digitală, pe agenda discuţiilor figurând cele două proceduri de infrigement împotriva României în sectorul telecom.

În cadrul întâlnirii vor fi prezentate cele două proceduri de infrigement deschise împotriva României, potrivit unui comunicat trimis de Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI). Prima priveşte independenţa Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), autorităţile fiind optimiste în ceea ce priveşte soluţionarea procedurii de infrigement. "Legea de aprobare a Ordonanţei de urgenţă nr.22/2009 privind înfiinţarea ANCOM se află la Senat, iar MCSI este încrezător că aceasta va fi adoptată în curând. Adoptarea legii respective va permite închiderea cazului de infringement", potrivit documentului MCSI.

Întrebată recent despre situaţia procedurii de infrigement privind independenţa autorităţii telecom, ofiţerul de presă al Comisiei pentru Agenda Digitală, Linda Cain a declarat pentru "Adevărul"asigurarea independenţei autorităţilor telecom este o prioritate pentru Comisie şi dacă aceasta nu este mulţumită de paşii pe care i-a făcut România, procedura de infrigement va continua. "Penalităţile prevăzute pentru procedura de infrigement pot fi aplicate de Curtea de Justiţie când un stat membru nu respectă prevederile Curţii, nu înainte. Aceste penalităţi financiare sunt cerute de Comisie în funcţie de gravitatea procedurii de infrigement, durata acesteia şi pentru a se asigura că statul în cauză nu va mai fi în această situaţie", arată Linda Cain. În plus, aceasta spune că, deocamdată, este prematur să vorbim despre eventuale penalitaţi.

Independenţa autorităţii telecom, încă incertă

Deşi a trecut mai mult de un an de când Comisia Europeană a lansat un avertisment în ceea ce priveşte reorganizarea arbitrului telecom autohton, Ministerul Comunicaţiilor a trimis, la 22 februarie, preşedintelui Senatului a treia scrisoare pentru a se urgenta adoptarea legii privind această autoritate, dar aceasta rămâne blocată în Parlament.


Citeşte şi Drumul lung al scrisorii MCSI privind independenta autorităţii de reglementare în comunicaţii spre Senat

Statul, reglementator şi acţionar la Romtelecom şi Radiocom

Cea de-a doua procedură de infrigement atinge subiectul separării funcţiei de reglementare a Ministerului Comunicaţiilor de cea de proprietate şi control asupra operatorilor care furnizează reţele şi/sau servicii de comunicaţii electronice. Astfel, Comisia Europeană insistă asupra faptului că ministerul de resort are sarcini de reglementare şi în acelaşi timp este acţionar la Romtelecom şi Radiocom.

În replică, MCSI susţine faptul că singurul motiv pentru care se află în această situaţie este dorinţa Comisiei Europene de a privatiza cele două companii. Oficialii ministerului cred că problemele identificate de Comisia Europeană „ţin foarte mult de o necunoaştere a cadrului instituţional intern‟. Mai mult, CE vrea ca ministerul să renunţe la dreptul de a adopta planul naţional de frecvenţe, idee cu care ministerul nu este de acord. Şi asta pentru că elaborarea şi adoptarea acestuia reprezintă un element de politică şi strategie, iar această activitate a rămas un atribut al ministerului de specialitate. „Această măsură a fost adoptată în considerarea faptului că spectrul radio este o resursă limitată a statului, iar Guvernul trebuie să aibă posibilitatea de a acţiona prin elaborarea elementelor de politică şi strategie în sensul îndeplinirii obligaţiilor asumate în raporturile de cooperare în ceea ce priveşte siguranţa naţională cu statele membre UE, NATO şi diverse alte entităţi de ordin extern‟, se precizează în comunicatul trimis de minister în octombrie anul trecut.

În ceea ce priveşte această procedură, în comunicatul trimis joi de MCSI se precizează faptul că "până la data de 1 mai 2010 vor fi modificate mai multe acte legislative pentru a soluţiona problema".

Citeşte şi Un nou caz de infrigement

Cu ocazia reuniunii se va discuta despre dezvoltarea reţelelor de broadband, mai ales în mediul rural şi în zonele defavorizate. MCSI a deblocat 84 milioane euro din fondurile europene, bani care vor fi direcţionaţi către dezvoltarea infrastructurii broadband. Oficialul român va prezenta proiectele precum realizarea, în 2010, a 300 de hotspoturi în toate judeţele ţării, anul trecut fiind instalate în România 211 astfel de puncte.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite