Un nou caz de infrigement în telecom

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană a deschis procedura legală împotriva României pentru nerespectarea normelor comunitare care impun separarea dintre autorităţile de reglementare a telecomunicaţiilor şi furnizorii de servicii din acest sector, se arată într-un comunicat al instituţiei.

„Asigurarea că structurile guvernamentale responsabile cu reglementarea din domeniu nu sunt implicate în acelaşi timp în conducerea sau nu deţin controlul companiilor de telecomunicaţii garantează independenţa şi imparţialitaţea reglementatorului pieţei telecom. De asemenea, acest lucru face ca reglementarea să fie în interesul consumatorilor şi să asigure o piaţă liberă‟, precizează în comunicat Viviane Reding, comisarul european pentru telecomunicaţii. În comunicat se mai precizează faptul că aceste principii trebuie respectate şi în ministerele ce îndeplinesc sarcini de reglementare în domeniul telecomunicaţiilor.
Reding solicită autorităţilor române să se asigure că Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale îndeplineşte această cerinţă legală la nivel European.
Instituţia a reamintit României că trebuie să se asigure că autorităţile de reglementare a pieţei telecom nu au interese de afaceri în această zonă. Potrivit  normelor europene de reglementare, Ministerul Comunicaţiilor are o serie de atribuţii printre care se numără alocarea şi atribuirea frecvenţelor radio, dar şi elaborarea proiectelor actelor normative adoptate de Guvern privind gestionarea spectrului de frecvenţe radio. În acelalaşi timp, ministerul de resort îşi exercită competenţele pe care le are, în calitate de acţionar la cele două societăţi ce furnizează reţele sau servicii de telecom – Romtelecom şi Radiocom.

MCSI: Comisia vrea să privatizeze Romtelecom şi Radiocom

Ministerul Comunicaţiilor şi Securităţii Informaţionale (MCSI) consideră greşită interpretarea Comisiei Europene privind sectorul telecom, iar motivul real ar fi faptul că CE vrea de fapt să privatizeze Romtelecom şi Radiocom, potrivit unui comunicat al ministerului de resort. Oficialii ministerului cred că problemele identificate de Comisia Europeană „ţin foarte mult de o necunoaştere a cadrului instituţional intern‟. Mai mult, CE vrea ca ministerul să renunţe la dreptul de a adopta planul naţional de frecvenţe, idee cu care ministerul nu este de acord. Şi asta pentru că elaborarea şi adoptarea acestuia reprezintă un element de politică şi strategie, iar această activitate a rămas un atribut al ministerului de specialitate. „Această măsură a fost adoptată în considerarea faptului că spectrul radio este o resursă limitată a statului, iar Guvernul trebuie să aibă posibilitatea de a acţiona prin elaborarea elementelor de politică şi strategie în sensul îndeplinirii obligaţiilor asumate în raporturile de cooperare în ceea ce priveşte siguranţa naţională cu statele membre UE, NATO şi diverse alte entităţi de ordin extern‟, se precizează în comunicat.

Al doilea caz de infrigement

Acesta este al doilea caz de infringement în telecom cu care se confruntă România. Prima procedură a fost iniţiată în luna ianuarie, în urma deciziei din 2008 a premierului de a demite preşedintele autorităţii naţionale de reglementare în sectorul telecomunicaţiilor. A urmat apoi o hotărâre judecătorească de suspendare a deciziei de restructurare şi redenumire a acestei autorităţi.
În martie anul acesta, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă pentru a introduce garanţii suplimentare privind independenţa autorităţii de reglementare în sectorul telecomunicaţiilor. Dar, această procedură este încă pe rol pentru că ordonanţa de urgenţă nu a fost aprobată de Parlament. Avizarea acesteia i-ar oferi reglementatorului pieţei un cadru juridic stabil.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite