Poveşti scandinave despre Eurovision

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Duoul danez Olsen Brothers va susţine un recital în finala Selecţiei Naţionale Eurovision 2010. Fraţii Niels (55 de ani) şi Jørgen Olsen (59 de ani) au câştigat concursul în anul 2000. Niels Olsen povesteşte despre experienţa din competiţia europeană.

În anul 2000, fraţii Olsen cucereau publicul european cu piesa „Fly on the Wings of Love", melodie care a câştigat cea de-a 45-a ediţie a Eurovision Song Contest, desfăşurată la Stockholm, în Suedia.

Mai citiţi şi:

Ce se întâmplă cu banii artiştilor

Mascota Eurovision, desenată de o arhitectă

Videoclipuri pentru piesele finaliste la Eurovision

Au concurat în acelaşi an în care România făcea a treia încercare la „campionatul european de muzică", mizând în concurs pe trupa Taxi. În timp ce reprezentanţii noştri au ocupat doar locul 17, Olsen Brothers au câştigat concursul, însă nu fără emoţii. La vremea respectivă, delegaţia Rusiei a cerut ca duoul danez să fie descalificat pentru că Jørgen Olsen a folosit un modulator de voce care să-i îmbunătăţească performanţa vocală în timpul prestaţiei live. EBU a respins însă contestaţia.

„Să participăm la Eurovision, dar mai ales să câştigăm concursul, a fost incredibil, de neuitat. A fost cel mai strălucitor moment din cariera noastră de 43 de ani", a declarat Niels Olsen într-un interviu acordat pentru „Adevărul".

Nu contează experienţa

Deşi cei doi fraţi aveau o experienţă importantă în momentul în care au participat şi au câştigat cu melodia „Fly on the Wings of Love", Niels Olsen crede că la Eurovision poate concura oricine. „Nu trebuie să fii un artist cu experienţă, contează piesa şi interpretarea. Iar astăzi sunt atâţia tineri talentaţi", a spus cântăreţul.

Secretul succesului la Eurovision este „să crezi în ceea ce faci", după cum mărturiseşte Niels, care nu uită să adauge: „Şi să munceşti mult!".

„Viaţa noastră s-a schimbat total. Această victorie venea după o perioadă «moartă», care a durat mai mulţi ani. Apoi, lucrurile au luat-o «razna». Am vândut milioane de discuri, am cântat în toată Europa. Aproape că a fost prea mult pentru noi", îşi aminteşte artistul.

Unul dintre recordurile trupei constă în vânzarea a 100.000 de albume într-o singură zi, în ţara natală, Danemarca.

Niels Olsen spune că nu ar mai participa din nou la Eurovision, însă la sfârşitul frazei nu mai este atât de drastic. „Noi am fost deja acolo, ştim cum e. În plus, concursul s-a schimbat, oamenii se concentrează mai mult pe show, nu pe muzică. Iar noi n-am fost niciodată nişte dansatori grozavi. Însă niciodată să nu spui niciodată. Dacă apare vreo piesă foarte bună...", ezită cântăreţul.

Contează încă muzica

Despre noul Eurovision, în care de multe ori predomină interesele şi „prieteniile" între popoare, artistul spune că lucrurile n-ar sta chiar atât de rău. „Eu încă mai cred că muzica are un rol important, că asta e ceea ce contează, de fapt", afirmă Niels Olsen.

Mai poate „naşte" Eurovisionul staruri precum ABBA? Deşi sceptic în fond, artistul nu exclude apariţia unui nou fenomen muzical. „E foarte dificil în zilele noastre. Sunt mii de posturi de radio şi TV care lansează în fiecare zi talente. Ai nevoie de un miracol şi de o piesă a naibii de bună ca să ajungi un star cunoscut în toată lumea, după ce participi la Eurovision", crede cântăreţul.

VIDEOCLIPURI

Joi, la TVR, s-au încheiat filmările pentru videoclipurile pieselor finaliste. Clipurile pot fi urmărite începând de astăzi, pe www.tvr.ro/eurovision.

Ediţie specială „Ne vedem la TVR"

Astăzi, de la ora 14.20, TVR 1 va transmite în direct o ediţie specială a emisiunii „Ne vedem la TVR", dedicată Eurovisionului. Telespectatorii vor afla ultimele noutăţi legate de Selecţia Naţională Eurovision 2010. Aceasta va fi prima întâlnire a publicului cu finaliştii concursului şi prima prezentare oficială a pieselor din concurs, aşa cum vor fi promovate până la finala naţională din 6 martie.

Pentru această ediţie specială, Marina Almăşan, coordonatoarea proiectului Eurovision 2010 şi gazda emisiunii „Ne vedem la TVR", a pregătit fanilor Eurovision mai multe surprize, printre care prezentarea mascotei Selecţiei Naţionale sau prezentarea trofeului Eurovision 2010, realizat de sculptorul Alexandru Ghilduş. Nu vor lipsi nici discuţiile pe tema jurizării şi a comentariilor din presă. Emisiunea va fi preluată şi difuzată şi de TVR Internaţional, astăzi, de la ora 16.45.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite