Bucureşti: Mascota Eurovision, desenată de o arhitectă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eurovi-Zâna multicoloră creionată de conf. dr. Carmen Ştefania Dumitrescu a fost aleasă din 300 de propuneri. „Mămica” mascotei câştigătoare spune că a creat desenul în ultima zi de concurs şi că a aflat „vestea cea mare” în timpul unui examen la facultatea unde predă.

Carmen Ştefania Dumitrescu este conferenţiar doctor la Catedra de Design a Facultăţii de Arhitectură Interioară şi Design din cardul Universităţii de Arhitectură “Ion Mincu”.

Unul dintre sfaturile pe care ea obişnuieşte să le dea studenţilor săi este acela de a folosi orice oportunitate profesională, printre care şi cea oferită de diferitele concursuri.

„Este mai important să participi decât să câştigi, pentru că un concurs este un prilej de confruntare cu alţi profesionişti care, în mod cert, îţi va aduce un plus de experienţă”, spune arhitecta.

Şi pentru că, în mod special, concursul pentru mascota Eurovision i s-a părut amuzant, şi-a propus să participe şi ea. “Am desenat, ca într-o joacă, şi am fost surprinsă să aflu că proiectul meu a ieşit câştigător dintre 300 de propuneri”, a declarat, bucuroasă, arhitecta.

Un alt concurs important la care a participat arhitecta a avut loc în 1989, când, împreună cu alţi patru colegi, a trimis un proiect pentru un centru cultural care urma să se construiască la Tokio, vizavi de Platul Imperial.

“Proiectul nostru a intrat în seria celor 200 de finaliste, selectate din 2000 de proiecte din întrega lume. Am avut, atunci, satisfacţia de a constata că, deşi eram în lagărul socialist, nu eram mai prejos, profesional, de ceea ce se gândea şi realiza în ţările avansate”, relatează arhitecta Carmen Ştefania Dumitrescu.

O zână cu rochie Haut-Couture

„Am început să desenez sâmbătă, cu o zi înainte de închiderea concursului, anunţată pentru duminică 31 ianuarie a.c.  M-am gândit că la Eurovision participă mai multe ţări, aşa că m-am amuzat imaginând o rochie haut-couture, realizată din fâşii din steagurile ţărilor participante, în care am îmbrăcat o fată-zână, cu o baghetă magică în formă de notă muzicală. A fost ca o joacă, pe care am abandonat-o repede, dar la care am revenit a doua zi. Am colorat-o, am scanat-o şi am expediat-o pe e-mail”, a povestit Carmen Ştefania Dumitrescu. Arhitecta şi-a reluat, apoi, procupările cotidiene, printre care sesiunea de examene la facultate.

Ştirea că desenul ei a câştigat concursul a primit-o chiar în timpul unui examen. „M-a sunat Marina Almăjan să-mi spună că am câştigat concursul tocmai când puneam o notă în carnetul unui student. Mi-a dat <vestea cea mare> şi m-a invitat la prima ediţie din 2010 a emisiunii <Ne vedem laTVR>, de sâmbătă, ora 14.30, când îmi va înmâna premiul, în mod public”, a povestit Carmen. Un juriu format din specialişti a ales, marţi, la TVR, mascota Selecţiei Naţioale Eurovision 2010, eveniment organizat în coproducţie de TVR şi Adevărul.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite