VIDEO Tokyo: „Staţi în casă, cu geamurile închise“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Benzină raţionalizată, câte o pungă de orez de familie ca să ajungă la toată lumea, baridacadaţi în case la lumina lumânărilor. Aşa arată viaţa locuitorilor capitalei nipone.Locuitorii din Tokyo sunt tot mai loviţi şi ei de efectele cutremurului devastator de vinerea trecută.

Specialist în radioactivitate de la Iaşi: „Cernavodă nu este un pericol“

Secretarul de stat care a scăpat din cutremur şi tsunami: „Mi-am dat seama cât mă iubeşte Dumnezeu”

EXCLUSIV Licean bănățean care studiază în Japonia: „Se face economie la curent și apă. Nu se mai găsesc alimente”


Cum au trăit cei din Banloc cel mai mare cutremur din istoria Banatului: "A urlat pământul, am zis că vine sfârșitul lumii"

Citiţi şi:
Corespondenta de la Tokyo : „Bună ziua. Aţi venit pentru cutremur?"

Tragedia cutremurului urmat de tsunumi şi pericolul nuclear i-au lăsat pe mulţi din cei 13 milioane de locuitori ai ariei metropolitane fără combustibil şi hrană. Acum sunt ameninţaţi să rămână şi fără electricitate, închişi în case, sub ameninţarea radiaţiilor nucleare. Centrala de la Fukushima e la 250 de kilometri distanţă.

Atmosfera metropolei este una posomorâtă. Deşi, oficial, ieri dimineaţă, autorităţile nu emiseseră încă nicio avertizare clară pentru regiunea Tokyo, îngrijorarea domnea pe străzile oraşului. Ieri, străzile au fost mai puţin aglomerate ca de obicei, dar asta şi pentru că, la benzinăriile din oraş, combustibilul se găsea foarte greu.

image

Faptul că o parte dintre locuitorii oraşului au preferat, ieri, să rămână în locuinţe, măsură recomandată în cazul incidentelor precum cele de la Fukushima, putea fi observat şi în staţiile de metrou, unde fluxul călătorilor a fost mai redus ca de obicei.

Alimentele nu mai ajung în magazine din cauza penuriei de carburanţi  Foto: AFP

„Să faceţi duş imediat ce reveniţi!"

image

Cu toate acestea, japonezii de rând nu dădeau semne că ar fi panicaţi de evenimentele care se petreceau la aproximativ 250 de kilometri de locul în care trăiesc. „Nu sunt probleme, nu s-a anunţat nimic" - era asigurarea pe care o primeam, marţi dimineaţă, atunci când încercam să deschidem subiectul radiaţiilor. Semn că japonezii, din convingere sau din educaţie, au încredere sută la sută în autorităţi.

Cu toate acestea, atunci când am încercat să obţinem ajutorul pentru a ne deplasa în afara oraşului, ni s-a sugerat, după ce ni s-a spus că nu există oricum benzină pentru o asemenea „excursie", să evităm deplasările lungi. „Cel mai e bine ar fi să staţi în casă, cu geamurile închise, iar dacă trebuie să ieşiţi, neapărat să faceţi duş imediat ce reveniţi!".

Românii: „ştiu ei, japonezii, ce fac"

Românii din Tokyo sunt calmi. Deocamdată. Cunoscând limba, românii au putut urmări direct declaraţiile oficialilor japonezi, şi nu ştirile difuzate de posturile de limbă engleză, considerate „mult prea alarmiste". „Principala mea grijă acum este să îmi liniştesc rudele de acasă, pentru că acolo ajung informaţii care îi îngrijorează pe oameni. În fiecare zi trebuie să îi explic cuiva că aici, la Tokyo, totul este sub control. Am urmărit cu atenţie ştirile astăzi şi, într-adevăr, nivelul radiaţiilor era, de dimineaţă, de 20-23 de ori mai mare decât normal.Dar am ascultat şi ce spuneau japonezii. De 20-23 de ori mai mare nu înseamnă neapărat că sunt şi dăunătoare. Iar dacă ei au decis să evacueze populaţia pe o rază de 20 de kilometri în jurul centralei, ştiu ce fac", spune Alex Gâlmeanu, care locuieşte de 9 ani în Japonia.

„Cel mai rău scenariu"

image

Japonezii poartă măşti pe stradă  Foto: Vlad Ilina

Majoritatea japonezilor cu care am stat de vorbă acceptă faptul că, teoretic, un dezastru la centrala nucleară de la Fukushima este posibil, dar această perspectivă nu îi înspăimântă. De altfel, un oficial al guvernului japonez a liniştit ieri populaţia: „Ceea ce ne sperie cel mai mult este de fapt cel mai rău scenariu posibil, dar mereu cel mai rău scenariu este şi cel mai improbabil".

Aflată în faţa unui posibil pericol nuclear, capitala japoneză este ameninţată deocamdată mai serios de o adevărată criză a combustibilului. Ceea ce nu a reuşit criza economică mondială pare că a reuşit cutremurul de vinerea trecută - locuitorii uneia dintre cele mai scumpe capitale din lume sunt obligaţi, de câteva zile, să treacă la consumul raţionalizat, atât de cunoscut românilor.

Rupt de nordul ţării

În acest moment, rutele terestre care leagă Tokyo de nordul ţării, cel mai afectat de dezastrul din 11 martie, sunt practic blocate. Fie că este vorba de autostrada Joban, sfâşiată de cutremur, fie că este vorba de calea ferată.

Mergi până unde ai benzină

image

„Nu mai avem benzină“  Foto: Reuters

Vehiculele care s-ar putea aventura, pe rute ocolitoare, pe şosele nu pot avansa decât atât cât le permite autonomia unui rezervor de combustibil. În regiunea Ibaraki şi în celelalte, spre nordul insulei, combustibilul lipseşte cu desăvârşire din staţiile de benzină. În condiţiile în care cutremurul de săptămâna trecută a afectat şi câteva rafinării importante, şi la Tokyo lipsa combustibilului din benzinării se simte tot mai acut. Unele staţii au fost închise, iar altele au fost nevoie să vândă cote limitate de combustibil.

Iar criza combustibilului se face simţită şi pe străzile din oraş. Pe arterele altă dată aglomerate din centrul oraşului, acum se circulă lejer, mijloacele de transport în comun au probleme în a-şi respecta programul, iar taximetrele sunt din ce în ce mai rare.Lipsa combustibilului se face simţită, de altfel, şi pe rafturile magazinelor. Cum distribuitorii nu mai pot asigura transportul mărfurilor şi al alimentelor, unele magazine au rămas cu rafturile goale.

Întreruperi de curent

O altă problemă pentru locuitorii din Tokyo o reprezintă anunţata intenţie a autorităţilor de a întrerupe, timp de câteva ore, rând pe rând, alimentarea cu energie electrică a principalelor zone ale capitalei. Această măsură, a cărei aplicare a fost deja amânată de două ori, i-a revoltat pe locuitori, în special pentru că întreruperea alimentării cu energie electrică ar însemna, în unele zone, şi oprirea trenurilor care fac legătura cu suburbiile. 

Străinii părăsesc Tokyo

Cetăţenii străini, dar şi o parte dintre localnici au început să părăsească Tokyo, de teama radiaţiilor. Deşi agenţia meteorologică americană a explicat că vântul împrăştie particulele radioactive deasupra Pacificului, nu a fost de ajuns pentru a convinge toţi locuitorii capitalei să rămână, mai ales că alte surse (meteorologii francezi) spuneau că ieri seară norul radioactiv urma să ajungă deasupra metropolei.

Inclusiv marile instituţii de presă (CNN, BBC, Guardian, Radio France Internationale) şi-au repatriat corespondenţii ori i-au deplasat în Osaka. Franţa şi-a sfătuit, încă de luni, cetăţenii să părăsească Japonia.  Germania a transmis un avertisment  ca toţi germanii să evite călătoriile neesenţiale către Japonia şi să plece din zona de nord. Acelaşi avertisment a fost emis de Austria, Marea Britanie, Italia şi România. Finlanda a cerut evitarea oricărei călătorii către Japonia şi în special către zona de nord şi către capitala Tokyo. A cerut familiilor de finlandezi cu copii care încă se mai află în Japonia să ia în considerare plecarea. Şi Olanda şi-a sfătuit cetăţenii să părăsească Tokyo şi zona de nord, măcar temporar. 

Diplomaţi români în plus

Ministerul de Externe de la Bucureşti i-a îndemnat pe români să evite călătoriile care nu sunt necesare în Japonia şi să evite, în totalitate, deplasările în zonele calamitate. Ambasada României la Tokyo funcţionează la parametri normali, iar MAE a trimis ieri la Tokyo încă patru funcţionari pentru a acorda asistenţă cetăţenilor români aflaţi în Japonia. 62 de români au solicitat asistenţă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite