Corespondenţă de la Tokyo: Cum strâng japonezii cureaua pentru a ajuta economia ţării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A doua zi după explozia de la centrala nucleară de la Fukushima, în urma căreia populaţia a fost alertată în legătură cu pericolul exploziilor nucleare, viața în capitala Japoniei a revenit la normal.

După o zi în care, pe străzile din Tokyo, s-a simțit o oarecare neliniște, miercuri situația a redevenit calmă, iar japonezii și-au văzut liniștiți de muncă. Mai mult decât problema radiațiilor, locuitorii din capitala niponă sunt acum preocupați să facă economie. Cum regiunea, ca și întreaga țară, se confruntă cu serioase probleme de alimentare cu energie electrică, cuvântul de ordine în Tokyo este cumpătarea. De la micii comercianți până la marile companii, toți încearcă să facă, după posibilități, economie. În centrele comerciale, unele asemănătoare talciocurilor de la noi, unde se adună micii comercianți, toată lumea încearcă să stingă luminile de care nu au neapărat nevoie. Cum japonezii sunt obișnuiți ca străzile și magazinele să le fie luminate aproape excesiv de la reclamele luminoase, nu au avut probleme să găsească surse de economisire.

image

Fiecare însă o face după posibilități și după cât dorește. Unii patroni au decis să își stingă reclamele de la magazine și restaurante, iar vânzătorii de electrocasnice au decis, de exemplu, să închidă televizoarele aflate la vânzare în vitrinele magazinelor lor.  Alții au decis chiar să își închidă definitiv afacerile în această perioadă – de exemplu patronul unui magazin de jocuri electronice din Kamata a decis să tragă oboloanele zilele acestea, mai ales că firma sa consuma cea mai multă energie din cartier. Nici simplii cetățeni nu stau degeaba. Se renunță la orice lumină care nu este absolut necesară – la unele blocuri au fost stinse luminile de pe scară sau din parcări. “Este normal să facem economie, perntru că suntem în situația în care suntem. E normal să facem asta, poate așa putem să îi mai ajutăm și pe cei din Sendai, care cu adevărat au nevoie”, ne explica ieri proprietarul unei patiserii din Kamata.

Împăratul a adresat primul mesaj populației de după dezastru

Într-un prim discurs adresat naţiunii, împăratul Japoniei, Akihito, s-a declarat "profund îngrijorat" de situaţia de la centrala nucleară Fukushima. "Nu pot să nu mă rog pentru ca activitatea salvatorilor să progreseze rapid şi ca viaţa oamenilor să se amelioreze, fie şi numai puţin. Sper sincer că putem împiedica înrăutăţirea situaţiei datorită eforturilor tuturor celor care participă la operaţiunile de salvare”, a spus  împăratul Akihito.

Citiţi şi: Corespondenta de la Tokyo : „Bună ziua. Aţi venit pentru cutremur?"

VIDEO Tokyo: „Staţi în casă, cu geamurile închise“

În mijlocul dezastrului: Ameninţarea radiaţiilor a golit străzile din Tokyo

Corespondenta de la Tokyo / "Bătrânii îşi fac provizii de frica exploziilor nucleare"

Corespondență de la Tokyo: Cum mi-am petrecut primul cutremur în Japonia

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite