PROCUROR: Nici-un acţionar străin de la Moldova-Agroindbank nu s-a plâns la Procuratură că ar fi fost prejudiciat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prim-ministrul Republicii Moldova Vlad Filat încă nu a depus mărturii la procuratură
Prim-ministrul Republicii Moldova Vlad Filat încă nu a depus mărturii la procuratură

Procurorii Anticorupţie au anunţat că nu pot efectua o anchetă în cazul aşa-ziselor atacuri raider la banca moldovenească, în condiţiile în care acţionarii sloveni şi olandezi nu au depus o plângere în acest sens.

Totodată oamenii legii au anunţat că îl aşteaptă şi pe premierul Vlad Filat să depună mărturii pe cazul tentativei de preluare frauduloasă a Moldova-Agroindbank. Mai mult ei au spus că sunt gata să vină ei la şeful Guvernului pentru ai lua declaraţiile pe acest caz.

Procurorii examinează şi versiune, neverificată deocamdată, potrivit căreia oamenii de afaceri Victor şi Viorel Ţopa ar fi implicaţi în atacul raider asupra băncii Moldova-Agroindbank.

„Deocamdată aceasta este doar o versiune, iar probele pe care le avem sunt doar unele copiii ale unor documente care ar confirma că celor doi oameni de afaceri le aparţine compania offshore Merchant Outpost Company, înregistrată în Belize şi care figurează în dosar", a comunicat procurorul anticorupţie, Viorel Morari.

Este implicat şi Plahotniuc?

Procurorul a menţionat că organul de drept s-a autosesizat în baza memoriului semnat de Viorel şi Victor Ţopa, în care aceştia afirmă că în spatele conspiraţiilor împotriva mai multor instituţii financiare din ţară ar sta Vlad Plahotniuc, prim-vicepreşedintele Parlamentului Republicii Moldova.

„I-am solicitat să vină şi să dea declaraţii la Procuratură. Chiar urma să mă întâlnesc cu unul dintre ei, dar nu am reuşit şi, ţinând cont de situaţia actuală, când sunt daţi în urmărire, nu cred că se vor prezenta în faţa procurorilor degrabă", a declarat Viorel Morari.

Pe de altă parte, Viorel Ţopa a declarat că niciodată în viaţă nu a auzit de compania Merchant Outpost Company.

„Atacurile raider din 2010 (când am fost expropriaţi în Victoriabank) și din 2011 (când am fost expropriaţi în Banca de Economii, ASITO și în restul companiilor din Victoriabank, lăsate nefurate în 2010) au putut fi efectuate numai de persoana, care are la îndemână Justiţia, Procuratura, Centrul Anticorupţie, Comisia Naţională a Pieţii Financiare și Banca Naţională. În acest „buchet" intră și întreprinderea Registru, după cum reiese din partajarea secretă a instituțiilor statului în cadrul AIE", susţine Viorel Ţopa, într-o declaraţie venită la redacţie.

Documente false în cazul atacului de tip raider la întreprinderea Registru?

Viorel şi Victor Ţopa au fost condamnaţi recent la ani grei de închisoare. Victor Ţopa a fost condamnat la 10 ani de detenţie pentru dobândirea prin şantaj a bunurilor în proporţii deosebit de mari, iar Viorel, la 8 ani de închisoare, pentru că ar fi păgubit Banca de Economii în perioada când era preşedintele acesteia. Deciziile au fost pronunţate în lipsa condamnaţilor, care sunt daţi în căutare.

Omul de afaceri Victor Ţopa CONDAMNAT la 10 ani de închisoare pentru şantaj şi este dat în urmărire generală

Victor Ţopa cere azil politic în UE şi-şi caută dreptatea la CEDO

Ce-a mai rămas după atacurile raider din Republica Moldova: multe întrebări şi coincidenţe

Lupta pentru pachetul de 27,5% de acţiuni ale Moldova Agroindbank nu s-a terminat

Cine sunt acţionarii de la Moldova-Agroindbank afectaţi de atacurile de tip raider

BERD va depune eforturi pentru o mai mare transparenţă în sectorul bancar moldovenesc

Un milionar moldovean se laudă că este raiderul numărul I din spaţiul CSI

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite