Victor Țopa cere azil politic în UE și-și caută dreptatea la CEDO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
(SURSA PRO TV) Victor Ţopa
(SURSA PRO TV) Victor Ţopa

Omul de afaceri condamnat săptămâna trecută la 10 ani de închisoare va cere azil politic în una dintre ţările Uniunii Europene (UE) şi va lupta până la capăt pentru reabilitarea sa. Anunțul a fost făcut de liderul Mişcării Populare Antimafie, Sergiu Mocanu.

Potrivit lui, Victor Țopa a fugit din țară cu două săptămâni până la pronunțarea sentinței, imediat ce a aflat că procurorul a cerut încarcerarea lui. Acum se află împreună cu familia într-o țară UE și este în siguranță. „Instanţa de judecată, controlată de Vlad Plahotniuc, s-a grăbit să-l condamne pe Ţopa, de teama ca procurorul general să nu fie demis", a declarat politicianul, citat de agenția Infotag.

Faptul că Victor Ţopa a fost condamnat în lipsa sa constituie o încălcare flagrantă a drepturilor omului, de aceea el își va căuta dreptatea la CEDO, a mai spus Mocanu.

De cealaltă parte, avocatul victimei a declarat astăzi că prim-vicepreşedintele Parlamentului, Vlad Plahotniuc, nu este implicat în niciun fel în acest dosar.

„Dumnealui nu a fost invocat niciodată ca parte la procesul penal respectiv şi toate declaraţiile sunt fără suport probant, sunt bule de săpun", a declarat Iulian Balan, avocatul Galinei Proidisvet.

Victor Ţopa a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru şantaj prin care a dobândit bunuri în proporţii deosebit de mari.

În 2007 Galina Proidisvet ar fi fost sechestrată de către nişte poliţişti în oraşul Moscova și fiind amenințată ar fi eliberat o procură ce a permis înstrăinarea acţiunilor ei la preţuri de nimic.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite