Ce-a mai rămas după atacurile raider din Republica Moldova: multe întrebări şi coincidențe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Branko Drobnak, acționar sloven la MAIB
Branko Drobnak, acționar sloven la MAIB

Mai multe lucruri par să demonstreze că atât autorităţile, cât şi acţionarii prejudiciaţi nu ştiu sau nu vor să spună tot adevărul despre încercarea de preluare frauduloasă de acţiuni a patru bănci. Specialiştii spun că în urma încălcărilor comise de instanţe la examinarea cazurilor, Republica Moldova ar putea plăti despăgubiri de sute de milioane de lei moldovenești.

La o săptămână de când premierul Vlad Filat a anunţat despre atacurile la adresa acţionarilor a patru bănci moldoveneşti, menţionând că astfel a fost pusă în pericol siguranţa ţării, lucrurile nu au devenit mai clare. Pe alocuri chiar şi mai nebuloase. Informaţiile difuzate de autorităţi şi cele culese din diferite surse deschise şi anonime conţin multe semne de întrebare, dar şi multe coincidenţe. Ne vom referi doar la câteva.

27,5% DE ACŢIUNI MAIB, 31 DE MILIOANE DE EURO

Presa din Slovenia operează de zece zile cu această cifră, care pare să arate că preţul oferit şi, posibil, plătit de noii proprietari pentru pachetul de acţiuni de 27,5% al Moldova-Agroindbank a fost de 31 de milioane de euro.

Surse anonime sugerează ca ar exista şi un precontract pentru acest pachet. Mai mult, există dovezi indirecte că se duceau negocieri între acţionarii din Slovenia şi cumpărători.

Citește și:

INCREDIBIL Atac raider la o companie controlată de milionarul Vlad Plahotniuc

Procuratura respinge acuzaţiile premierului precum că ar tărăgăna investigarea cazului legat de acţiunile de tip raider asupra unor instituţii bancare

Atentat la securitatea naţională a Republicii Moldova

PLDM solicită o sesiune specială a Parlamentului privind atacurile raider

Unul dintre cei mai interesaţi în tranzacţie este Branko Drobnak, membru al Consiliului MAIB. Dacă în 2007 acesta deţinea compania Poteza d.d. şi avea o avere de peste 100 de milioane de euro, din 2010 se confruntă cu grave probleme financiare.

Începând cu 17 iunie 2011, Poteza d.d. este în faliment. Drobnak neagă orice implicare, dar, potrivit publicaţiei Dnevnik din Ljubljana, în 2006, el a fost cel care a apelat la serviciile lui Vlad Plahotniuc pentru a putea deveni acţionar majoritar la MAIB şi pentru a primi acceptul preşedintelui moldovean Vladimir Voronin pentru această operaţiune, care, până la urmă, a eşuat.

CARE ESTE LEGĂTURA ÎNTRE PLAHOTNIUC ŞI ŢOPA?

Faptul că Vlad Plahotniuc, prim-vicepreşedintele Parlamentului, ar avea o contribuţie la toate evenimentele ce au loc în jurul celor patru bănci, nu este confirmat, dar nici infirmat. Mai mult, unele surse sugerează că Vlad Plahotniuc ar opera chiar împreună cu Victor şi Viorel Ţopa. Aceştia însă neagă şi dau toată vina pe Plahotniuc.

În cazul Băncii de Economii (BEM), despre care premierul Vlad Filat a spus că cei doi Ţopa ar fi fost lăsaţi fără 16,5% din acţiuni, se iscă o altă întrebare: prin ce firme sunt ei acţionari la BEM? Potrivit datelor Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare, în afară de Guvern la BEM mai sunt acţionari firmele Minerva (9,97%), Zilena Com (8,52%), Intercontinent (8,92%) şi Sisteme Informaţionale Integrate (9,78%). Restul 6,7% sunt împărţite între 2.500 de mici acţionari. Însăşi Viorel Ţopa a precizat că nu deţine nici o acţiune la Banca de Economii, iar victimele atacului au fost firmele Minerva SRL şi Zelena Com SRL, care deţin împreună circa 18,5% din capitalul instituţiei financiare.

În cazul Minerva SRL, proprietarii sunt Nicolae Grosu şi soţia sa Silvia. La celelalte firme structura de acţionariat nu este cunoscută. Totuşi, în cazul firmei Intercontinent SRL apare o legătură cu Victoriabank. Astfel, activele imobile ale firmei au fost preluate, în 2009, de Victoriabank în contul unei datorii de 5,2 milioane de lei. Curios este faptul că unul dintre managerii firmei Intercontinent face parte din Consiliul Naţional al Partidului Liberal Democrat din Moldova, liderul căruia este premierul Vlad Filat.

A PIERDUT SAU NU 5 MILIOANE DE DOLARI VAJA JASHI?

În ceea ce priveşte pachetul de 78,6% de acţiuni de la Universalbank ce ar fi fost preluat abuziv se dovedeşte că acesta ar fi fost gajat pentru un credit de peste 5 milioane de dolari în favoarea companiei elveţiene Delta Commodity & Financial Services SA.

Firma respectivă are aceeaşi adresă juridică cu Trans Oil Internaţional, iar manager şi acţionar la ambele firme figurează omul de afaceri Vaja Jashi. Acesta mai deţine un pachet de 4,6% din active la Universalbank şi este membru al Consiliului de Administrare al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din Moldova, al cărei preşedinte este Vlad Plahotniuc. Vaja Jashi păstrează deocamdată tăcerea şi nu a infirmat aceste date.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite