Atentat la securitatea naţională a Republicii Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acţionarii la patru bănci din Republica Moldova au fost victimele unor atacuri de tip raider, prin care se urmărea deposedarea lor de acţiuni, a anunţat premierul Vlad Filat.

Premierul Vlad Filat a declarat astăzi în cadrul unui briefing că a fost vorba de o tentativă de însuşire frauduloasă a acţiunilor deţinute la Moldova Agroindbank, Universalbank, Banca de Economii și Victoriabank.

În opinia premerului prin atacul de tip raider a fost pusă în joc siguranţa naţională a ţării.

Statul are în sfârşit pârghii să intervină

Vlad Filat a menţionat că nu a făcut până astăzi declaraţii publice pe marginea acestui subiect pentru a nu crea confuzie şi panică în rândul cetăţenilor. Premierul a spus că acum situaţia este în mare parte stabilizată, iar statul are în sfârşit pârghii să intervină pentru a bloca pe viitor astfel de atacuri, de aceea pot fi făcute precizările necesare, astfel încât opinia publică să fie corect informată.

"Eu şi instituţiile abilitate am aflat pentru prima dată despre acest caz pe data de 29 iulie, de la conducerea Moldova-Agroindbank. Aceasta a fost înştiinţată pe 28 iulie că un grup de investitori europeni a fost deposedat în mod fraudulos de un pachet de acţiuni de 27,5% şi transferat unor companii din zonele off-shore, în urma unui litigiu fals arbitrat în Sankt Petersburg, Rusia", a menţionat Prim-ministrul.
Vlad Filat a precizat că, în afara cazului de la Moldova-Agroindbank, unde a fost atacat un număr de 27,5% dintre acţiuni, sunt date concrete privind astfel de atacuri la Universalbank, unde a fost vizat un pachet de 78,61%, Banca de Economii, cu un pachet de 16,4% şi Victoriabank, unde a fost atacat un pachet 5% aparţinând unuia dintre acţionarii minoritari.

"Guvernul a reacţionat imediat ce a fost contactat de conducerea Moldova-Agroindbank şi pe 30 iulie a avut loc şedinţa Comitetului Naţional pentru Stabilitate Financiară. Aceasta a fost urmată de alte 3 şedinţe pe 10 şi 17 august, respectiv pe 2 septembrie", a spus Premierul.
Vlad Filat a făcut o trecere în revistă a acţiunilor întreprinse până acum de Guvern, printre care a menţionat că a fost intentat un dosar penal pentru identificarea autorilor acestor atacuri şi că CNPF a plasat un sechestru pe acţiuni pentru prevenirea vânzării lor de către compania off-shore.
Premierul a mai spus că pe 24 august, după consultările pe care le-a avut cu partenerii de alianţă, Guvernul a adoptat în regim de urgenţă, prin angajarea răspunderii în faţa Parlamentului, un proiect de lege care reduce riscul apariţiei unor astfel de cazuri în viitor şi care repară anumite scăpări care s-au strecurat în cadrul procesului de reformă a justiţiei derulat pînă acum.
Legea a intrat deja în vigoare, iar cele mai importante prevederi sunt: transferul cotei din capitalul oricărei bănci va putea să aibă loc doar dacă este primit avizul prealabil al BNM; transferul dreptului de proprietate asupra valorilor mobiliare se poate face numai după rămînerea irevocabilă a hotărîrii instanţei; Ministerul Justiţiei va fi informat în mod obligatoriu de instanţele de judecată despre şedinţele la care se vor examina cererile de recunoaştere a hotărîrilor arbitrale şi judecătoreşti străine; Colegiul disciplinar al executorilor judecătoreşti este trecut din subordinea Uniunii Naţionale a Executorilor Judecătoreşti în subordinea Ministerului Justiţiei, iar executorii judecătoreşti, care încalcă legislaţia, vor fi sancţionaţi prin retragerea licenţei.

Scopul era însuşirea de acţiuni într-un mod fraudulos

"Este important de menţionat că nici una dintre băncile la care au avut loc aceste atacuri asupra acţionarilor, nu a fost nici un moment în pericol în ceea ce priveşte funcţionalitatea şi stabilitatea financiară. Aceste atacuri nu au vizat funcţionalitatea băncilor, ci punctual un număr de acţiuni sau acţionari. Aşadar, scopul atacurilor respective este însuşirea într-un mod fraudulos de acţiuni, nu afectarea activităţii băncilor respective", a declarat Primul ministru.

UE îngrijorată de evoluţiile din Moldova

"Am discutat cu mai mulţi importanţi oficiali europeni pe marginea acestui caz, dar şi cu alţi reprezentanţi ai partenerilor noştri externi de dezvoltare, ai unor importante instituţii financiare externe, cu care am fost în legătură permanentă pentru a-i ţine la curent cu evoluţia situaţiei. Iar astăzi, am avut o întîlnire cu ambasadorii UE acreditaţi la Chişinău şi cu reprezentantul Ambasadei SUA, cu care am discutat despre evoluţia acestui caz", a comunicat Prim-ministru.
Vlad Filat s-a referit şi la modul în care au reacţionat instituţiile statului în momentul în care le-a cerut să intervină în acest caz.

"Au fost instituţii care au reacţionat prompt, dar am avut şi instituţii care, din motive care îmi scapă deocamdată, au reacţionat foarte lent şi ezitant, permiţînd în acest fel agravarea situaţiei", a precizat premierul.
Prim-ministrul a spus că încetineala cu care au acţionat unele instituţii este greu de explicat deocamdată, dar necesită o analiză atentă. "Aceste instituţii nu sunt în subordinea Guvernului, ceea ce a redus considerabil posibilităţile noastre de a interveni pentru depăşirea situaţiei create. Nu există nici o explicaţie care să justifice modul deficitar în care au reacţionat unele instituţii într-un caz atît de grav, care riscă să afecteze serios credibilitatea Republicii Moldova în ochii partenerilor externi, ceea ce va avea efecte grave şi în plan intern", a spus Premierul.
Referindu-se la acţionarii păgubiţi, Vlad Filat a menţionat că prioritar este ca aceştia să reintre în posesia acţiunilor.

Filat spune că unele instituţii au dat dovadă de incompetenţă

"Voi urmări în continuare ca instituţiile abilitate să-şi facă datoria şi să-i identifice pe cei care au stat în spatele acestor atacuri şi voi cere instituţiilor statului să-i găsească atît pe cei care au orchestrat acest atac la adresa acţionarilor băncilor, cît şi pe funcţionarii statului care i-au sprijinit, pentru că este evident că avem de a face nu doar cu un atac împotriva acţionarilor unor bănci, ci şi cu o tentativă de subminare a unor instituţii ale statului", a declarat Prim-ministrul.
Vlad Filat a spus că, în cazul în care vinovaţii nu vor fi găsiţi în cel mai scurt timp, înseamnă că avem de a face cu o gravă incompetenţă din partea instituţiilor abilitate să-i identifice sau, şi mai grav, avem de a face cu o complicitate la această schemă frauduloasă, iar în ambele cazuri se impune luarea celor mai dure măsuri faţă de cei care nu şi-au făcut datoria.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite