Angela Merkel la Chișinău: „Integrarea europeană trebuie urmărită pas cu pas. Acum este important să-l faceți pe primul“. Vezi GALERIA FOTO!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angela Merkel la Chișinău
Angela Merkel la Chișinău

Cancelarul german a lăudat politicienii moldoveni că au reușit să aleagă un președinte și le-a sugerat să continue reformele pentru a se apropia de UE.

UPDATE 18.51 Cancelarul german şi-a încheiat partea oficială a vizitei. Acum Angela Merkel pleacă la Cricova. „Am aflat că aveţi vinuri bune“, a menţionat Angela Merkel.

UPDATE 18.45 La finalul vizitei, cancelarul german a depus o coroană de flori la monumentul lui Ştefan cel Mare.

UPDATE 18.30 „Cetăţenii Moldovei trebuie să fie mulţumiţi că se fac progrese pentru modernizarea ţării. Moldova a optat pentru reforme, astfel e pregătit fundamental pentru un stat democratic. Interesul general public trebuie să fie orientarea unui stat viabil. Democraţia drepturilor omului e statul de drept, opinia publică“, a declarat Angela Merkel. „Mulţumesc domnule premier, că am avut ocazia să discut cu mai mulţi înterprinzători. Urmează a fi extins angajamentul de colaborare cu ţara noastră, sprijinirea structurilor economice. Întreprinderile mici şi mijlocii sunt coloana vertebrală a economiei. Dorim să contribuim la aprovizionarea cetăţenilor cu apă“, şi-a continuat discursul cancelarul german.

Cancelarul german Angela Merkel i-a salutat pe oamenii adunați în fața Parlamentului Angela Merkel a depus o coroană de flori la monumentul lui Ștefan cel Mare Angela Merkel s-a întâlnit cu președintele Nicolae Timofti

Click aici să vezi GALERIA FOTO!

„Noi privim cu atenţie şi relaţiile comerciale dintre UE şi Moldova. Nu este vorba doar de promovarea economiei, ci şi de contacte între oameni. Mă refer aici la obligativitatea vizelor. UE şi Moldova, prin noul acord de liberalizare a vizelor există o obligaţiune şi un compromis bun. Scopul este libertatea oamenilor. Mă bucur că Moldova se află pe un drum bun în acest sens“, a mai menţionat Angela Merkel.

“Aş dori ca relaţiile bilaterale cu Republica Moldova să devină cât mai strânse, să trăim sub acelaşi cer şi să avem aceleaşi orizonturi", şi-a încheiat discursul Angela Merkel.

UPDATE 18.30 Angela Merkel a ţinut un discurs la Palatul Republicii, care a fost urmărit de câteva sute de persoane adunate în faţa sediului provizoriu al Parlamentului, de pe două ecrane mari. Cancelarul german a dat mâna cu mai mulţi oameni din mulţimea, ţinută după un gard metalic.În discursul său, oficialul a încurajat Moldova să continue drumul ales de apropiere spre UE şi a promis că Germania ne va însoţi pe acest drum. Merkel a promis sprijin cetăţenilor de pe ambele maluri ale Nistrului în efortul de a-şi îmbunătăţi viaţa.

UPDATE 17.20 În acest moment, Angela Merkel discută cu liderii partidelor parlamentare. Prin aceştia este şi preşedintele PCRM, Vladimir Voronin, care până în ultimul moment nu confirmat prezenţa sa la această întrevedre.

UPDATE 17.07 Potrivit agendei, în următoarele ore, cancelarul german se va întâlni cu reprezentanţii comunităţii de afaceri şi cu liderii partidelor parlamentare. Ulterior, Angela Merkel se va întâlni cu preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti. La ora 18.00 oficialul german va susţine un discurs public la Palatul Republicii.

Angela Merkel s-a întâlnit cu reprezentanții autorităților moldovenești și a susținut un discurs la Parlament Angela Merkel s-a întâlnit cu reprezentanții autorităților moldovenești și a susținut un discurs la Parlament
image

Click aici să vezi GALERIA FOTO!

UPDATE 16.43 La rândul său, premierul Vlad Filat i-a mulțumit cancelarului german pentru implicarea sa în relansarea negocierilor în formatul 5+2. În ce privește parcursul european al Moldovei, Vlad Filat s-a arătat optimist. „Urmează să depășim toate etapele. Este frumos să visezi, dar este mult mai obiectiv să te miști spre UE. Este o vizită care urmează să ne motiveze, să ne schimbăm în multe cazuri abordările și mentalitățile“, a punctat premierul.

UPDATE 16.25 „Știm că situația din țară nu este deloc ușoară. Ați reușit să faceți primii pași, ați format o coaliție, ați ales un președinte, iar odată cu aceasta s-a îmbunătățit și capacitatea statului moldovean“, a declarat cancelarul german. În ce privește conflictul transnistrean, oficialul de la Berlin a menționat că problema transnistreană este în continuare pe agenda UE. „Procesul nu este terminat, Europa nu trebuie să uite acest lucru împreună cu SUA, Rusia și Ucraina. Este important să se implice. Trebuie să avem răbdare“, a mai spus Angela Merkel. Șefa guvernului german a vorbit despre relații excelente în plan bilateral și că dovadă în acest sens este „armata“ de oameni de afaceri cu care a venit la Chișinău.  Cât despre parcursul european al Moldovei, Merkel a declarat că face parte din oamenii care mai întâi fac un prim pas sugerând că pentru guvernul de la Chișinău acesta ar însemna finalizarea negocierilor de Acordul de Asociere și cel de Liber Schimb, dar și implementarea planului de Acțiuni de liberalizare a regimului de vize.

UPDATE 14.54 Cancelarul german a ajuns la Reședința de Stat. Aici oficialul este întâmpinat de premierul Vlad Filat. Angela Merkel și Vlad Filat s-au apropiat de un grup de 200 de adolescenți aduși organizat, de la Liceele „Spiru Haret“, „Gheorghe Asachi“ și „Nicolai Gogol“ din Chișinău. Cancelarul german a fost aplaudat de copii. La ora 15.55 oficialii vor susţine o conferinţă de presă comună.

UPDATE 14.50 PCRM păstrează tăcerea dacă va participa sau nu la întrevederea cu Merkel. În cadrul vizitei sale la Chișinău, cancelarul german urma să se aibă o întrevedere cu reprezentanții PCRM. Deputatul comunist, Sergiu Sârbu, a declarat însă că personal nu va merge la Palatul Republicii, unde înaltul oficial va ţine un discurs. Cât despre colegii de partid, Sârbu a spus că nu poate face comentarii."Nu vin şi în semn de protest. Am motive personale. Suntem trataţi ca nişte criminali. Este limitat accesul în două-trei cartiere în preajma Palatului Republicii şi nu se permite să mergi nici pe sus, nici pe jos şi cu mare greu ajungem chiar şi noi, deputaţii, la serviciu. În semn de protest pentru această limitare a libertăţii circulaţiei, eu personal, chiar dacă am fost invitat, nu vin", a declarat Sergiu Sârbu pentru Info-Prim Neo.

UPDATE 14.43 Angela Merkel împreună cu delegația oficială se îndreaptă spre Reședința de Stat. Prin Chişinău cancelarul german se va deplasa cu un automobil blindat, fără numere de înmatriculare, arendat special pentru vizita înaltului oficial. Drumul de la aeroport şi până la Porţile Oraşului este împânzit de poliţişti şi carabinieri, care stau la o distanţă de 5 metri unul de altul.

Angela Merkel a fost primită de premierul Vlad Filat pe aeroportul din Chișinău Angela Merkel a fost primită de premierul Vlad Filat pe aeroportul din Chișinău Angela Merkel a fost primită cu onoruri militare pe aeroportul din Chișinău

Click aici să vezi prima GALERIE FOTO!

UPDATE 14.40 Mergând pe covorul roșu, cancelarul german a zâmbit, a schimbat câteva vorbe cu Vlad Filat, iar mai apoi a dat mâna cu mai mulți miniștri care au venit să o întâmpine la Aeroportul Internațional. Acum oficialii din cele două țări urmăresc cum defilează Garda de Onoare.

UPDATE 14.36 Angela Merkel a coborât din avion pe covorul roșu singură. Oficialul german poartă un sacou roșu și pantaloni albi. Cancelarul german a fost întâmpinat cu pâine și sare și a primit două buchete de trandafiri, albi și roșii de la un băiețel și o fetiță îmbrăcați în costume populare cu care a făcut poze. De asemnea, cancelarul german a servit vin. Premierul Vlad Filat poartă o cravată bleu. Garda de Onoare a intonat mai întâi imnul Germaniei, iar mai apoi al Republicii Moldova.

Angela Merkel a fost primită de premierul Vlad Filat pe aeroportul din Chișinău. Foto: Tudor Iovu Angela Merkel a fost primită de premierul Vlad Filat pe aeroportul din Chișinău. Foto: Tudor Iovu Angela Merkel a fost primită cu onoruri militare pe aeroportul din Chișinău. Foto: Tudor Iovu

Click aici să vezi a doua GALERIE FOTO!

UPDATE 14.30 Cancelarul german călătoreşte cu un Airbus A345, navă a statului german şi este însoţită în Republica Moldova de o delegaţie din care fac parte 50 de persoane, oficiali şi jurnalişti.

UPDATE 14.23 Avionul cancelarului german a aterizat la Chișinău. Angela Merkel va fi întâmpinată de premierul Vlad Filat, ministrul de externe Iurie Leancă și noul ambasador al ambasadei Germaniei la Chișinău Matthias Meyer.

UPDATE 14.20 Cel mai probabil, Vizita oficialului german se va încheia cu deplasarea delegaţiei oficiale la beciurile din Cricova, cel puțin asta susțin susrse neoficiale. Anterior, Valentin Bodiu, director general al Combinatului de vinuri „Cricova" a declarat pentru „Adevărul" că este pregătit pentru vizită.

UPDATE 14.00 Anglea Merkel va sosi la Chișinău mai devreme, la 14.20. Pe Aeroportul Internaţional Chişinău pregătirile pentru vizită sunt pe ultima sută de metri. Se întind covoarele, sunt aranjaţi jurnaliştii şi ostaşii din Garda de Onoare. Securitatea îi verifică pe toţi foarte minuţios. Deja au fost pregătite automobilele cu care se vor deplasa cancelarul Angela Merkel şi premierul Vlad Filat de la aeroport spre Reşedinţa de Stat. Acestea nu au numere de înmatriculare, iar cea în care va călători Angela Merkel este blindată, oficialul german se va deplasa cu un Audi A8 . Covoarele întinse către locul unde va coborî din avion cancelarul german sunt de culoare roşie. Orchestra prezidenţială exersează imnurile Republicii Moldova şi Germaniei pe care le va intona cu ocazia vizitei înaltului oficial.

VIDEO Înainte de a veni la Chișinău, Angela Merkel a primit 30.000 de musafiri

„Die Welt": „În loc să salveze zona euro Angela Merkel merge azi într-un stat pitic necunoscut"

La ceremonialul militar-protocolar va participa Garda de Onoare. Ostaşii vor avea ţinută de paradă, albă la culoare, şi ţinută de gală - cenuşie. De asemnea, cancelarul germna va fi întâmpinat de trei persoane îmbrăcate în costume naţionale, cu pâine şi sare, iar la eveniment vor participa şi câţiva copii, care îi vor da flori înaltului oficial. Aceasta este prima vizită a cancelarului german în Republica Moldova.

Ulterior la ora 14.55, premierul o va întâlni pe Angela Merkel la Reşedinţa de Stat unde cei doi oficiali vor avea o întâlnire tete-a-tete.Tot aici, începând cu ora 16.20, Vlad Filat şi Angela Merkel vor participa la o întâlnire cu oamenii de afaceri. Cancelarul federal al Germaniei se va întâlni cu liderii fracţiunilor parlamentare și cu preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti. La ora 18.00, la Palatul Republicii, Angela Merkel va susţine un discurs public, iar la ora 18.35 va depune flori la Monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt.

URMĂREȘTE CEREMONIA DE ÎNTÂMPINARE A CANCELARULUI GERMAN

Vezi agenda cancelarului

Anterior, șeful interimar al reprezentanţei diplomatice germane menționat că pe agenda discuțiilor vor fi două mari subiecte: apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană şi reglementarea conflictului transnistrean. În ceea ce priveşte o eventuală întâlnire a cancelarului cu reprezentanţii regiunii transnistrene, diplomatul a menționat că în programul de la Chişinău al cancelarului nu este prevăzută o întrevedere cu liderul de la Tiraspol Evgheni Şevciuk.

Despre Transnistria, fără „oficiali" de la Tiraspol

Merkel vine să federalizeze sau să europenizeze Moldova?

Pragmatismul german poate scoate Moldova din criză

Angela Merkel va fi însoţită la Chişinău de o delegație de aproximativ 50 de persoane. În cadrul vizitei oficialului german, ordinea publică în Chişinău va fi asigurată de 2.000 de poliţişti. De asemenea, în legătură cu vizita cancelarului german, în capitală vor fi restricţii către următoarele instituţii şi artere - Guvernul Republicii Moldova, pe rimetrul Pieţei Marii Adunări Naţionale, Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt", strada Nicolae Iorga, 21, 23, 24 şi Maria Cebotari, 16, 18, 35 şi teritoriile adiacente.

Măsuri de securitate în cadrul vizitei cancelarului german: gurile de canalizare au fost sudate, iar frigiderele cu înghețată încuiate

Angela Merkel se va deplasa prin Chişinău cu un Audi A8 blindat

Află cu ce mesaj vine Angela Merkel la Chișinău

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite