Merkel vine să federalizeze sau să europenizeze Moldova?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angela Merkel
Angela Merkel

Prima vizită oficială a cancelarului Germaniei, Angela Merkel, în Moldova este înconjurată de zvonuri şi speculaţii legate de informaţia privind planul secret referitor la reglementarea conflictului transnistrean pe calea înfiinţării unei federaţii, scrie presa rusă.

Expertul Serghei Miheev de la Centrul de Conjunctură Politică din Moscova, citat de Vocea Rusiei, nu se aşteaptă de la această vizită la ceva senzaţional în reglementarea conflictului transnistrean: „Se ştie că Germania, în ultimul timp, încearcă să joace rolul de mediator, însă nu are propuneri concrete legate de reglementarea conflictului. Practic, propunerile germane seamănă cu cele ale Chişinăului: retrocedarea teritoriului Transnistriei Moldovei în condiţiile Chişinăului. Altceva ar fi dacă unirea s-ar efectua în condiţii egale şi va fi înfiinţată o federaţie".

Pact ruso-german pentru federalizarea Republicii Moldova, obstacol pentru unirea cu România

Rezolvarea problemei transnistrene este biletul de intrare al Rusiei în procesele decizionale ale UE

Iurie Leancă: „Angela Merkel nu vine la Chișinău pentru a discuta federalizarea Moldovei"

„Merkel vine nu să federalizeze, ci să europenizeze Moldova", comentează presa locală declaraţia şefului Ministerului moldovean de Externe, Iurie Leancă, privind motivele reale ale vizitei cancelarului Germaniei în Moldova. El leagă interesul crescând al Germaniei faţă de Moldova de perspectivele aderării Moldovei la UE. Însă expertul Serghei Miheev estimează că o asemenea perspectivă este incertă.

Despre Transnistria, fără „oficiali" de la Tiraspol

New York Times: Angela Merkel vine cu mâinile goale la Chișinău

Află cu ce mesaj vine Angela Merkel la Chișinău

„UE nu este deloc pregătită pentru un asemenea scenariu. Este de domeniul fantasticului să fie examinată aderarea unei ţări sărace la UE, când pe agenda zilei se află ieşirea Greciei din Zona Euro, când sondajele din Spania atestă nemulţumirea a 70% din spanioli faţă de trecerea la euro. Calitatea de membru al UE nu garantează prosperitatea. Europenii din Est care au intrat în UE cu puţin timp în urmă au devenit în mare parte spălători de vase şi angajaţi la benzinării. Oamenii trec în alte domenii de muncă. În care stat care face parte din noii membri ai UE a crescut potenţialul producţiei? În schimb cunoaştem alte lucruri, de exemplu că în ţările baltice multe întreprinderi au dat faliment din cauză că nu au făcut faţă concurenţei. Cele care funcţionează în continuare nu se bazează pe relaţiile cu UE ci pe cele cu Rusia, pe statutul de tranzit, pe tranzitul mărfurilor din Rusia. Din Lituania cu o populaţie de 3 milioane au plecat 800 de mii! Majoritatea lucrează ca personal de serviciu. Se spune că în Cehia se trăieşte foarte bine. Însă poate fi comparat nivelul industriei actual cu cel dinaintea destrămării Cehoslovaciei? Skoda a fost cumpărată de Volkswagen . Unde sunt mobila cehească, încălţămintea, produsele lactate extraordinare, chiar şi crenvuştii ceheşti nu sunt de aceeaşi calitate, Cehia fiind unul din cei mai prosperi membri tineri ai UE din care pleacă toţi cei care pot să-şi găsească de lucru în Vechea Europă. Ce va fi cu Moldova dacă se vor realiza visurile legate de UE ale conducerii actuale?"

Cum o aşteaptă Chişinăul pe Merkel

EDITORIAL Ce aşteaptă moldovenii de la vizita lui Merkel

Serghei Miheev consideră că procesul aderării la UE nu se va încheia cu Croaţia care va intra în UE în 2013. Bruxelles va lua o pauză îndelungată pe care, dacă o va întrerupe, nu o va face din cauza Moldovei. Pentru ce Angela Merkel va avea la Chişinău discuţii legate de integrarea europeană? Expertul este convins că aceste discuţii constituie o momeală pentru orientarea politică spre Vest.

10 lucruri pe care nu le știai despre Angela Merkel

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite