Despre Transnistria, fără „oficiali“ de la Tiraspol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Vlad Filat s-a întâlnit cu liderul separatist Evgheni Șevciuk în Germania, la summitul OSCE
Premierul Vlad Filat s-a întâlnit cu liderul separatist Evgheni Șevciuk în Germania, la summitul OSCE

Niciun „demnitar" din stânga Nistrului n-a fost invitat la Chișinău cu ocazia vizitei cancelarului german Angela Merkel, chiar dacă reglementarea transnistreană e pe agendă.

Solicitaţi de „Adevărul", atât aşa-zisul preşedinte de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, cât şi „ministrul de externe" al regiunii separatiste, Nina Ştanski, au refuzat să comenteze faptul că n-au fost invitaţi nici măcar la discursul public al cancelarului german Angela Merkel.

Deşi reglementarea conflictului transnistrean este unul dintre principalele subiecte ce vor fi abordate de cancelarul german la Chişinău, fostul „şef" al externelor din stânga Nistrului susţine însă că Tiraspolul tratează această vizită din punct de vedere a relaţiilor bilaterale „dintre colegii din Moldova şi Germania, la care au tot dreptul".

„Bineînţeles, nu putem exclude faptul că vor fi abordate întrebări legate de reglarea conflictului transnistrean, dar orice fel de decizii pot fi funcţionale doar atunci când Tiraspolul este implicat plenar şi participă la discuţii la toate etapele. În rest, este un drept exclusiv al partenerilor noştri să discute", ne-a declarat Vladimir Iastrebceak.

Pe de altă parte, Martin Sieg, consilier pe probleme de politică externă şi securitate în Bundestagul german, a declarat la Radio Moldova că nu ar trebui să ne aşteptăm ca înaltul oficial european să vină la Chişinău cu vreun plan de reglementare.

„Chiar dacă Germania nu este membru al formatului de negocieri «5+2», Berlinul încearcă la modul direct, dar şi prin intermediul parteneriatului său cu Rusia, să ajute la identificarea unei soluţii. Aceasta trebuie însă găsită de Chişinău şi Tiraspol. Noi doar putem susţine acest proces", a comentat Martin Sieg.

Analistul Andrei Safonov de la Tiraspol le dă dreptate experţilor „care vorbesc despre faptul că fără susţinerea Moscovei orice plan de reglementare transnistreană nu va da rezultate pozitive".

„DISCUŢII LOGICE, ÎN CONTEXTUL LIBERALIZĂRII REGIMULUI DE VIZE"

„În prezent nu există niciun plan clar care ar merita prea multă atenţie. Aşa că e prematur să ne punem mari speranţe. Până la urmă, cea mai mare parte a discuţiilor de astăzi se vor axa pe relaţiile bilaterale dintre Germania şi Moldova, lucru logic dacă e să ţinem cont de contextul liberalizării regimului de vize", a spus Safonov.

Cât despre ipoteticul plan de federalizare a Republicii Moldova despre care presa rusă a scris că ar urma să fie adus de Angela Merkel, Graham Watson, raportorul Parlamentului European pentru Acordul de Asociere la UE a Republicii Moldova, a declarat: „Moldova ar trebui să rămână o ţară integră, iar discuţiile despre federalizare sunt inutile."

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite