UPDATE Prima victorie pe Schengen: ultimul raport al României a fost adoptat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Control la frontieră
Control la frontieră

Raportul României pe Sistemul de Informaţii Schengen (SIS)/SIRENE a fost adoptat în urmă cu câteva minute în grupul de experţi din cadrul Consiliului European de la Bruxelles, au declarat surse diplomatice.

Bulgaria a avut mai multe probleme pe ultimele două rapoarte tehnice. Niciunul dintre ele nu a fost adoptat, expertul Sofiei urmând să aducă detalii suplimentare la o viitoare reuniune Schengen. Citeşte pe Adevărul Europa de ce nu a trecut Bulgaria de evaluarea experţilor

Experţii Schengen din statele membre s-a reîntâlnit astăzi, la Bruxelles, pentru a lua o decizie cu privire la rapoartele tehnice pentru aderarea României şi Bulgariei. Franţa a menţinut până în ultima zi restricţia pe care a ridicat-o la precedenta întâlnire, pe 14 ianuarie, pentru a studia evaluările, dar nici nu ceruse, până ieri, detalii suplimentare autorităţilor Ministerului Administraţiei şi Internelor.

Potrivit mai multor surse din rândul diplomaţilor şi europarlamentarilor, la evaluarea Sistemului de Informaţii Schengen în cazul României, unele formulare pentru alerte internaţionale nu ar fi fost procesate imediat, acest detaliu fiind motivul invocat de reprezentantul Franţei atunci când a cerut lămuriri. 

image

Citeşte care sunt dotările cu care se laudă poliţiştii de la una din graniţele non-UE ale României

Ultima speranţă a diplomaţiei

Adoptarea raportului de către experţii  Schengen era ultima speranţă a autorităţilor de la Bucureşti care sperau să obţină măcar recunoaşterea unui  dosarul tehnic  bine făcut, urmând ca "restul" să fie pus pe seama deciziilor politice ale marilor puteri ale Europei: Franţa şi Germania. În acelaşi timp, Ungaria şi-a nuanţat poziţia şi, prin reprezentanţii ei, a declarat: E aproape imposibil pentru România să intre în Schengen în martie. Poate afla cel mult, cît va fi amânată. Citeşte detalii, pe Adevărul Europa. 

După decizia de astăzi este rândul Parlamentului European, prin Comisia de Libertăţi Civile, Afaceri Interne şi Justiţie, să dea un aviz, favorabil sau nefavorabil aderării celor două state. Decizia finală aparţine însă statelor membre, iar România are o opoziţie puternică din partea Franţei şi Germaniei care invocă probleme legate de corupţie. 

Citeşte care sunt cele trei scenarii pentru aderarea la Schengen

Parlamentul European ar putea da un aviz cel mai devreme săptămâna viitoare, dar europarlamentarii au reclamat în termeni duri Consiliul European care refuză să le pună la dispoziţie rapoartele tehnice în întregime pe motiv că ele conţin şi unele informaţii clasificate ce ţin de securitatea celor două state membre.

Citeşte pe Adevărul Europa reacţiile eurodeputaţilor care au de luat o decizie pe Schengen

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite